Vad hör till bioavfall?

Till bioavfallet hör allt sådant som förmultnar, alltså alla typer av matrester så som potatisskal, fiskrens, gammal mat och äppelskruttar. Till bioavfallet hör också kaffefilter, hushållspapper, pappersservetter och vissnade blommor. Man får även slänga äggskal och äggkartonger i bioavfallet.

Var får man mera bioavfallspåsar?

Bioavfallspåsar kan hämtas kostnadsfritt från våra återvinningsstationer eller medborgarinfo i Vasa (huvudbiblioteket) eller Lillkyro. Biopåsar delas också ut vid Ekosoppi och Röda korsets loppis.

Vilka påsar för bioavfall fungerar i Stormossens anläggning?

Bioavfall kan samlas i Stormossens egna papperspåsar, andra papperspåsar så som mjöl- eller potatispåsar eller påsar vikta av tidningspapper.

Varför fungerar inte bionedbrytbara påsar?

Därför att de borde vara 100 % nedbrytbara för att det inte ska lämna plastbitar i kompostjorden. Biopåsarnas nedbrytbarhet har testats i laboratorier, som inte har samma förhållanden som råder i vår bioavfallsanläggning.

Kan vi sortera bioavfall i egnahemshus?

Ja. absolut! Ni gör en miljögärning när ni sorterar bioavfall. Ni kan skaffa en egen bioavfallstunna eller ett flerfackskärl. Alternativt kan man ha ett gemensamt bioavfallskärl med grannarna. Kontakta ditt transportbolag för prisuppgifter. Kompostering av bioavfall är också en möjlighet. Mera information om bioavfall hittar du här.