Mitkä jätteet kuuluvat biojätteeseen?

Biojätettä on kaikki maatuva jäte, esim. kaikki ruoantähteet, hedelmien ja vihannesten kuoret, kalanperkeet sekä hyytynyt ja juokseva rasva (suljettuna kartonkipakkaukseen). Myös kahvinsuodattimet, teepussit, talouspaperit, paperiset lautasliinat ja kuihtuneet kukat ovat biojätettä. Biojätteeseen saa laittaa myös kananmunankennot, mutta kananmunankuoret aiheuttavat laitoksellamme suuria ongelmia, joten ne suositellaan laitettavan sekajätteeseen (poltettava jäte). Biojätteeseen eivät kuulu koirankakka, kissanhiekka yms.

Mitkä biojätepussit toimivat Stormossenin laitoksella?

Suosittelemme, että biojätteet kerätään Stormossenin paperipussiin tai muuhun paperipussiin kuten peruna- tai jauhopussiin tai sanomalehdestä taiteltuun pussiin. Suosittelemme paperista pussia, koska se hajoaa biojätteen käsittelyprosessissa biohajoavia muovipusseja paremmin. Tavallista muovipussia ei tule käyttää.

Miksi biohajoavat muovipussit eivät toimi?

Nk. biomuovipusseja on monenlaisia mm. biohajoavia, biopohjaisia ja kompostoituvia eikä näitä välttämättä ole helppo erottaa. Pussin biohajoavuus on usein todettu määrätyissä olosuhteissa ja mikäli se ei maadu meidän laitoksen olosuhteissa, siitä jää jäämiä kompostimultaamme.

Mitä vaihtoehtoja löytyy biojätteen lajitteluun omakotitalossa?

1. Erillinen biojäteastia omalla pihalla

140 litran biojäteastian tyhjennysmaksu on 8,56€/kerta (sis.alv 24 %). Astian hinta sisältyy tyhjennyshintaan. Biojätteen tyhjennysväli on joka toinen viikko kesäaikaan (1.4.-30.10.) ja voi olla joka neljäs viikko talviaikaan (1.11.-31.3.) tai useammin tarpeen mukaan. Jos halua pidentää biojätteen tyhjennysväliä, ota yhteyttä sähköpostitse logistiikka@stormossen.fi.

2. Yhteinen biojäteastia naapurin kanssa

Voit myös kerätä biojätteet kimppa-astiaan naapureiden kanssa. Tee siinä tapauksessa hakemus yhteisestä jäteastiasta Vaasan seudun jätelautakunnalle. Biojäteastian tyhjennyshinta jaetaan sovitusti kimppaan osallistuvien osapuolten kesken. Laskun jakamisesta osapuolille peritään 3,10€/lasku.

3. Oma ympärivuotinen, suljettu ja lämpöeristetty kompostori

Mikäli sinulla on suljettu ja lämpöeristetty kompostori voit lajitella biojätteesi myös siihen. Kompostori voi olla yhteinen naapurin kanssa. Myös bokashin käyttö on sallittua. Tämä menetelmä vaatii jälkikompostoinnin suljetussa kompostorissa. Kompostointi-ilmoitus tehdään lomakkeella Vaasan seudun jätelautakunnan kotisivujen kautta. Voit myös kompostoida vain kesäaikaan ja käyttää talviaikaan Stormossenin biojäteastiaa.

4. Stormossenin monilokeroastia

Stormossenin monilokeroastiaan kerätään biojäte, metallipakkaukset, muovipakkaukset ja kartonkipakkaukset. Monilokeroastian tyhjennysmaksu on 14,86€/tyhjennys (sis. alv. 24 %). Hintaan sisältyy kuljetusmaksu, biojätteen käsittelymaksu (pakkausjätteellä ei ole käsittelymaksua) sekä astiapalvelu. Monilokeroastia ei voi olla yhteinen naapurin kanssa.

Monilokeroastian tyhjennysväli on joka toinen viikko kesäaikaan (1.4.-30.10.) ja voi olla joka neljäs viikko talviaikaan (1.11.-31.3.) tai useammin tarpeen mukaan. Jos haluat pidentää tyhjennysväliä, ota yhteyttä sähköpostitse logistiikka@stormossen.fi.

 

Lisätietoa biojätteen lajittelusta löydät biojäte -sivulta.

Kuka tyhjentää minun biojäteastiani?

Löydät Stormossenin kilpailuttamat kuljetusfirmat ja heidän toiminta-alueet postinumeroittain tämän linkin kautta. Ongelmatilanteissa tai muutoksissa yms. ole yhteydessä Stormosseniin logistiikka@stormossen.fi tai 010 320 7676.

Miksi biojätteen erilliskeräys ei koske kaikkia kiinteistöjä Stormossenin toiminta-alueella?

Vaasan seudun jätelautakunta on päättänyt, että biojätteen erilliskeräys koskee postinumeroalueita, joissa on vähintään 200 asuinkiinteistöä ja niitä alueita, joiden kautta jäteauto joutuu ajamaan päästäkseen yli 200 asuinkiinteistön alueelle. Tämän linkin kautta näet, mitkä postinumerot kuuluvat alueeseen A, jossa biojätteen erilliskeräys alkaa 1.10.2023 sekä alueeseen B, jossa biojätteen erilliskeräys on vapaaehtoista. Alueella B asuvien on mahdollista liittyä biojätteen keräykseen samoin ehdoin kuin alueella A asuvat.

Kuinka moni voi osallistua yhteiseen biojäteastiakeräykseen?

Jos useampi kotitalous käyttää yhteistä biojätteen jäteastiaa, astian pienin mahdollinen tilavuus on viisi (5) litraa henkilöä ja viikkoa kohden. Esim. 240 litran jäteastian, jonka tyhjennysväli on kaksi (2) viikkoa, voi jakaa korkeintaan 24 henkilöä. Käsin liikuteltavan biojäteastian suurin sallittu tilavuus on 240 litraa. Jos biojätteen tyhjennysväliä pidennetään talvikaudella (1.11.–31.3.) neljään (4) viikkoon, voi jäteastiaa käyttää korkeintaan 12 henkilöä.

Jos otamme yhteisen biojäteastian, miten hoidamme maksun?

Tyhjennysmaksu (8,56€/kerta) jaetaan osallistuvien osapuolten kesken. Laskun voi jakaa yhdessä sovittujen prosenttiosuuksien mukaan. Prosenttiosuudet merkitään yhteisen jäteastian hakemukseen. Jokaiselle osapuolelle tulee siis oma lasku ja lisäksi lisämaksu jaetusta laskusta (3,10€/lasku), yhteensä 12,40€ (4 laskua) vuodessa.

Minkälainen biojätteen kompostorin tulee olla?

Kompostorin tulee olla suljettu, jotta haittaeläimet eivät pääse sisään sekä lämpöeristetty, jotta kompostointiprosessi jatkuu myös talvella. Voit ostaa kompostorin kaupasta tai rakentaa oman, kunhan vaatimukset täyttyvät. Täältä löydät ohjeita kompostointiin.

Tarkastaako joku, että minulla on kompostori?

Kompostoreiden tarkistuksia tehdään Vaasan seudun jätelautakunnan toimesta. Tarkistuksesta tulee ilmoitus kaksi viikkoa ennen tarkistusajankohtaa.

Voinko kompostoida bokashi-menetelmällä?

Kyllä, kunhan jäte jälkikompostoidaan vielä suljetussa kompostorissa. Jälkikompostorin ei tarvitse olla eristetty. Jätettä ei saa laittaa suoraan bokashista maahan.

Bokashi on biojätteen kompostoinnissa käytetty menetelmä, jossa biojäte fermentoidaan tiettyjen mikrobien avulla hapettomassa tilassa bokashi-astiassa. Astia seisoo sisätiloissa kaksi viikkoa.

Voinko käyttää biojätteen lajitteluun monilokeroastiaa?

Kyllä. Vaihtoehtona on lajitella biojäte myös Stormossenin monilokeroastiaan. Monilokeroastiaan kerätään biojäte (45 litraa), metallipakkaukset (30 litraa), muovipakkaukset (177 litraa) ja kartonkipakkaukset (118 litraa). Monilokeroastian tyhjennysmaksu on 14,86€/tyhjennys (sis. alv. 24 %). Hintaan sisältyy kuljetusmaksu, biojätteen käsittelymaksu (pakkausjätteellä ei ole käsittelymaksua) sekä astiapalvelu.

Monilokeroastian tyhjennysväli on kaksi viikkoa kesällä (huhti-lokakuu). Talvella (marras-maaliskuu) tyhjennysväliä voi tarpeen mukaan pidentää neljään viikkoon.

Sekajäte (poltettava jäte) tulee kerätä erilliseen astiaan. Sekajätteen kuljetuspalvelun valitset itse. Osoita sekajätteen tyhjennystä, tyhjennysväliä ja kuljetuksia koskevat kysymykset suoraan valitsemallesi jätteenkuljetusyritykselle.

Mikäli haluat uutena asiakkaana alkaa käyttää monilokeroastiaa, ota yhteys Stormosseniin info@stormossen.fi tai 010 320 7600.