Mitkä jätteet kuuluvat biojätteeseen?

Biojätettä on kaikki maatuva jäte, eli erilaiset ruoantähteet; perunankuoret, kalanperkeet, vanhentunut ruoka ja omenankannat. Myös kahvinsuodattimet, talouspaperit, paperiset lautasliinat ja kuihtuneet kukat ovat biojätettä. Biojätteeseen saa laittaa myös kananmunankennot.

Mitkä pussit toimivat Stormossenin laitoksella?

Biojätteet voi kerätä Stormossenin paperipussiin, muuhun paperipussiin kuten peruna- tai jauhopussiin tai sanomalehdestä taiteltuun pussiin.

Miksi biohajoavat muovipussit eivät toimi?

Siksi, että niiden pitäisi olla sataprosenttisesti biohajoavia, jotta niistä ei jäisi muovinpalasia kompostimultaan. Monien pussien biohajoavuus on todettu laboratorio-olosuhteissa, joita biojätteen käsittelylaitoksellamme ei ole.

Mistä biojätepusseja saa hakea lisää?

Biojätepusseja saa hakea ilmaiseksi kaikilta hyötykäyttöasemiltamme tai Vaasan (pääkirjastolla) ja Vähänkyrön kansalaisinfosta. Biojätepusseja on jaossa myös Ekosopissa ja SPR:n kirppiksellä.

Voimmeko lajitella biojätteet omakotitalossa?

Kyllä! Lajittelemalla biojätteet erikseen teette hienon ympäristöteon! Vaihtoehtoina on tilata oma jäteastia ja tyhjennys biojätteelle tai hankkia nelilokeroastia. Voitte myös hankkia kimppa-astian naapureiden kanssa. Ota yhteyttä kuljetusyritykseesi ja kysy lisää tietoa vaihtoehdoista. Vaihtoehtona on myös kompostointi. Lisätietoa biojätteen lajittelusta löydät biojäte -sivulta.