Voimmeko lajitella biojätteet omakotitalossa?

Kyllä! Lajittelemalla biojätteet erikseen teette hienon ympäristöteon! Vaihtoehtoina on tilata oma jäteastia ja tyhjennys biojätteelle tai hankkia nelilokeroastia. Voitte myös hankkia kimppa-astian naapureiden kanssa. Ota yhteyttä kuljetusyritykseesi ja kysy lisää tietoa vaihtoehdoista. Vaihtoehtona on myös kompostointi. Lisätietoa biojätteen lajittelusta löydät biojäte -sivulta.

Miksi biohajoavat muovipussit eivät toimi?

Siksi, että niiden pitäisi olla sataprosenttisesti biohajoavia, jotta niistä ei jäisi muovinpalasia kompostimultaan. Monien pussien biohajoavuus on todettu laboratorio-olosuhteissa, joita biojätteen käsittelylaitoksellamme ei ole.

Mitkä pussit toimivat Stormossenin laitoksella?

Biojätteet voi kerätä Stormossenin paperipussiin, muuhun paperipussiin kuten peruna- tai jauhopussiin tai sanomalehdestä taiteltuun pussiin.

Mistä biojätepusseja saa hakea lisää?

Biojätepusseja saa hakea ilmaiseksi kaikilta hyötykäyttöasemiltamme tai Vaasan (pääkirjastolla) ja Vähänkyrön kansalaisinfosta. Biojätepusseja on jaossa myös Ekosopissa ja SPR:n kirppiksellä.

Mitkä jätteet kuuluvat biojätteeseen?

Biojätettä on kaikki maatuva jäte, eli erilaiset ruoantähteet; perunankuoret, kalanperkeet, vanhentunut ruoka ja omenankannat. Myös kahvinsuodattimet, talouspaperit, paperiset lautasliinat ja kuihtuneet kukat ovat biojätettä. Biojätteeseen saa laittaa myös kananmunankuoret ja kananmunankennot.