Mitkä jätteet kuuluvat biojätteeseen?

Biojätettä on kaikki maatuva jäte, esim. kaikki ruoantähteet, hedelmien ja vihannesten kuoret, kalanperkeet sekä hyytynyt ja juokseva rasva (suljettuna kartonkipakkaukseen). Myös kahvinsuodattimet, teepussit, talouspaperit, paperiset lautasliinat ja kuihtuneet kukat ovat biojätettä. Biojätteeseen saa laittaa myös kananmunankennot, mutta kananmunankuoret aiheuttavat laitoksellamme suuria ongelmia, joten ne suositellaan laitettavan poltettavaan jätteeseen. Biojätteeseen eivät kuulu koirankakka, kissanhiekka yms.

Mitkä biojätepussit toimivat Stormossenin laitoksella?

Suosittelemme, että biojätteet kerätään Stormossenin paperipussiin tai muuhun paperipussiin kuten peruna- tai jauhopussiin tai sanomalehdestä taiteltuun pussiin. Suosittelemme paperista pussia, koska se hajoaa biojätteen käsittelyprosessissa biohajoavia muovipusseja paremmin. Tavallista muovipussia ei tule käyttää.

Miksi biohajoavat muovipussit eivät toimi?

Siksi, että niiden pitäisi olla sataprosenttisesti biohajoavia, jotta niistä ei jäisi muovinpalasia kompostimultaan. Monien pussien biohajoavuus on todettu laboratorio-olosuhteissa, joita biojätteen käsittelylaitoksellamme ei ole.

Mistä biojätepusseja saa hakea lisää?

Biojätepusseja saa hakea ilmaiseksi kaikilta hyötykäyttöasemiltamme, Mikromossenilta, Minimossenilta, Vaasan kansalaisinfosta (uusi osoite Teräksenkuja 1) tai Vähänkyrön yhteispalvelupisteeltä. Biojätepusseja on jaossa myös Ekosopissa (uusi osoite Hovioikeudenpuisto 20) ja SPR:n kirppiksellä Vaasassa.

Voimmeko lajitella biojätteet omakotitalossa?

Kyllä! Lajittelemalla biojätteet erikseen teette hienon ympäristöteon! Vaihtoehtoina on tilata oma jäteastia ja tyhjennys biojätteelle tai hankkia nelilokeroastia. Voitte myös hankkia kimppa-astian naapureiden kanssa. Ota yhteyttä kuljetusyritykseesi ja kysy lisää tietoa vaihtoehdoista. Vaihtoehtona on myös kompostointi. Lisätietoa biojätteen lajittelusta löydät biojäte -sivulta.

1.10.2023 lähtien kaikkien alueella A asuvien tulee lajitella biojätteet erikseen. Lue lisää jätemääräysten muutoksesta täältä.

Miksi biojätteen erilliskeräys ei koske kaikkia kiinteistöjä Stormossenin toiminta-alueella?

Vaasan seudun jätelautakunta on päättänyt, että biojätteen erilliskeräys koskee postinumeroalueita, joissa on vähintään 200 asuinkiinteistöä ja niitä alueita, joiden kautta jäteauto joutuu ajamaan päästäkseen yli 200 asuinkiinteistön alueelle. Tämän linkin kautta näet, mitkä postinumerot kuuluvat alueeseen A, jossa biojätteen erilliskeräys alkaa 1.10.2023 sekä alueeseen B, jossa biojätteen erilliskeräys on vapaaehtoista. Alueella B asuvien on mahdollista liittyä biojätteen keräykseen samoin ehdoin kuin alueella A asuvat.