Hur hittar jag återvinningsstationernas öppethållningstider?
Hur motiverar ni en höjning av grundavgiften för hushåll med ca. 10% fr.o.m. 1.1.2025?

Med grundavgiften (ekoavgiften) upprätthålls bl.a. återvinningsstationer, ekopunkter, kampanjinsamlingar, kundtjänst och avfallsrådgivning. Alla ovannämnda serviceformer får användas obegränsat av privatkunder på Stormossen verksamhetsområde. Nästan hälften av återvinningsstationerna har fått självbetjäning och utökade öppethållningstider, inkl. lördagsöppet året runt. Självbetjäningsstationernas antal ökar år 2025.

Samtliga grundavgifter höjdes 1.1.2025 p.g.a. tidigare nämnda investeringar samt den allmänna kostnadsökningen.

Enligt avfallslagen 78 § mom. 2 ska avfallsavgiften motsvara den servicenivå som kommunen tillhandahåller och uppmuntra till minskning av avfallets mängd och skadlighet och till avfallshantering som följer prioriteringsordningen. Avfallshanteringen skall finansieras helt genom avgifter för tjänsterna och får inte finansieras med skattemedel.

Vem har rätt att få ett kundkort?

Alla hushåll och fritidsbostäder på Stormossens område som betalar ekoavgift har rätt till kundkort, även de som bor i radhus eller höghus. Läs mera om hur kundkortet fungerar genom att klicka på den här länken.

Vad får vi för sommarstugornas grundavgift 37,57 €/år?

Från och med våren 2025 förbättrar Stormossen utbudet av insamlingspunkter för fritidsbostädernas avfallshantering. Det byggs ett nätverk av totalt ca 100 områdesinsamlingspunkter för sommarstugornas blandavfall (brännbart avfall) och bioavfall. Med fritidsbostadens grundavgift (ekoavgift) byggs och upprätthålls de här insamlingspunkterna, samt återvinningsstationer, ekopunkter, kampanjinsamlingar, kundtjänst och avfallsrådgivning. Alla ovannämnda serviceformer får användas obegränsat av privatkunder på Stormossens verksamhetsområde.

Enligt Vasaregionens avfallshanteringsföreskrifter skall Stormossen fr.o.m. 1.5.2025 upprätthålla områdesinsamlingspunkter för fritidsbosättningen under tiden 1.5 – 30.9.

Hur motiverar ni en höjning av behandlingsavgiften för blandavfall med ca 30 % från 1.1.2025?

Behandlingsavgiften för blandavfall (brännbart avfall) är utformad för att uppmuntra invånarna att sortera sitt avfall bättre. Genom att sortera enligt material kan avfallet återvinnas som råvara för nya produkter. Målet är att en större del av hushållsavfallet ska återvinnas.

Om hushållen sorterar bioavfall och förpackningsavfall kan de minska mängden blandavfall, vilket i sin tur kan sänka avfallshanteringskostnader då blandavfallskärlen inte behöver tömmas så ofta.

Enligt avfallslagens 78 § mom. 2 skall avfallsavgiften uppmuntra till minskning av avfallets mängd och skadlighet och till avfallshantering som följer prioriteringsordningen.

Vad är grundavgift?

Grundavgiften (tidigare ekoavgift) faktureras alla hushåll och fritidsbostäder på Stormossens verksamhetsområde. Med grundavgiften upprätthålls bl.a. återvinningsstationer, ekopunkter, kampanjinsamlingar och avfallsrådgivning.

Sedan 1.1.2023 bestäms grundavgiften för fastigheter med 1-4 bostäder bostadsvis och inte enligt antalet personer som tidigare. Systemet är likadant för fastigheter med 5 eller flera bostäder.

Grundavgiften baserar sig på Avfallslagen, enligt vilken såväl stadigvarande bostad som fritidsbostad är skyldig att delta i kostnaderna för investeringskostnader och kostnader för upprätthållande av avfallsservicen som betjänar fastigheterna.

Vasaregionens avfallsnämnd har fastställt avgiften, som är en s.k. offentligrättslig avgift (Avfallstaxa). Därmed förutsätts inget avtal mellan kommun och fastighetsinnehavare. I enlighet med avfallstaxan sköter Stormossen faktureringen. Avfallstaxan finns till påseende på avfallsnämndens hemsida. I taxan finns grunderna för avgiften nämnda.

Vad får man för grundavgiften?
  • ekopunkterna och återvinningsstationerna står till hushållens förfogande. Farligt avfall och återvinnbart avfall som uppstår vid bostaden förs avgiftsfritt till någon av dessa mottagningsplatser. Kundkortet berättigar till ett obegränsat antal besök till återvinningsstationen. Man får föra högst 2 m3 per gång, vilket motsvarar en släpkärra.
  • mottagnings-, transport- och behandlingskostnader för farligt avfall och återvinnbart avfall, dvs. returpapper, papp, metall-, glas-, kartong- och plastförpackningar, träavfall, gips, betong, tegel, styrox, ris och kvistar, el- och elektronikskrot samt avlagda textilier, för vilka ingen behandlingsavgift uppbärs. Med farligt avfall avses för miljön farliga ämnen, såsom batterier och ackumulatorer, lysrör och energisnåla lampor, spilloljor och andra oljehaltiga avfall, målfärgs-, lim- och lackrester, impregneringsmedel, lösningsmedel, bekämpningsmedel och tryckimpregnerat trä.
  • insamlingskampanjer (Ekobilen, Håll Skärgården Ren).
  • information och rådgivning

Enligt lagen får kostnaderna för avfallshanteringen inte täckas med skattemedel.

Avfallskärlet har inte blivit tömt, vem ska jag kontakta?

Stormossen ansvarar för tömning av följande kärl:

  • bioavfall
  • flerfackskärl
  • förpackningsavfall (metall-, glas-, kartong- och plastförpackningar) och batterier

Om tömningen av någon av dessa avfallskärl uteblivit kontaktas Stormossen logistiikka@stormossen.fi eller 010 320 7676.

Om tömningen berör blandavfall (brännbart avfall) eller returpapper, kontakta din egen avfallstransportör.

 

Jag har inget kundkort, men kan jag ändå föra avfall till en återvinningsstation?

Du måste alltid ha ditt kundkort med dig när du besöker en återvinningsstation. Om du inte har ett kundkort kan du fylla i en beställningsblankett på vår hemsida. Du kan välja mellan att få kundkortsnummer skickad direkt till din e-post, så att du kan registrera kundkortet direkt i Stormossens mobilapplikation. Du kan också få ett papperskort skickat till dig per post inom en vecka. På återvinningsstationerna kan du få ett papperskort i samband med ditt första besök.

För att ladda ner kundkortet som applikation i din smarttelefon behöver du ditt kundkortsnummer. Om du inte har ett kundkortsnummer måste du först beställa ett kundkort. Om du har ett kundkort, men inte vet ditt kundkortsnummer kan du be om att få uppgifterna via e-post info@stormossen.fi eller per telefon till Stormossens kontor 010 320 7600 må-fre kl. 9-15.

Jag producerar inget avfall. Måste jag ha ett kärl?

Ja. Alla hushåll ska enligt lagen vara anslutna till kommunal avfallsservice. Detta för att minimera tillfällen där avfall dumpas i naturen. Producerar du litet skräp rekommenderar vi ett mindre avfallskärl och optimerade tömningsintervaller. Ett gemensamt kärl med grannen är också ett alternativ.

Vad baserar sig förändringarna i avfallshanteringsföreskrifterna på?

Vasaregionens avfallsnämnd har godkänt de lokala avfallshanteringsföreskrifterna trädde i kraft 1.6.2022. De baserar sig på Finlands avfallslag, som förpliktigar bl.a. att bioavfall ska samlas in separat i egnahemshus samt att plast- och kartongförpackningar ska sorteras i bostadsbolag. Bakgrunden finns i ett EU-direktiv om ökad återvinningsgrad till 65 % fram till år 2035.

Vad innebär avfallets behandlingsavgift?

Till Stormossens ansvar hör mottagning och behandling av kommunalt avfall. Kostnaderna för hushållens fastighetsvisa avfallshantering består av transportavgift och behandlingsavgift. Behandlingsavgiften består av direkta och indirekta kostnader som uppstår då avfallet tas omhand och vidareförädlas. Stormossen behandlar avfallet antingen själv eller genom köptjänster.

Behandlingsavgiften bestäms på basen av Stormossens kostnader för avfallshanteringen eller för upphandlade behandlings- och återvinningstjänster. Behandlingsavgiften inkluderar dessutom kostnader för eventuell mellanlagring, omlastning och vidaretransport av avfallet samt kostnader i anslutning till fakturering och hantering av kundregister bl.a. kostnader för kontorsutrymmen och IT-system, hantering och framtagning av fakturainformation samt indrivningsåtgärder och allmänna omkostnader för verksamheten.

Integritetspolicy

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett effektivt och användarvänligt sätt. Cookies används bland annat för bästa möjliga användarupplevelse för och för att analysera vår trafik.

Nödvändiga kakor

Nödvändiga kakor finns på webbplatsen för användning och hantering av språkversioner och för att webbplatsen ska fungera korrekt.

Tredjepartskakor

Tredjepartskakor används för besökarstatistik och för att spara användarens val.

Information samlas t.ex. in om

  • webbplatsens besökarstatistik
  • val av webbläsare
  • tillgängliga webbplatser och funktioner