Plastförpackningar
Är det en förpackning? Är den gjord av plast? Bra, sortera den då i insamlingen av plastförpackningar!
Till plastförpackningsinsamlingen hör tomma och torra livsmedelsförpackningar (yoghurtburkar, smöraskar, förpackningar för pålägg, ostar och färdigmat osv.), tvättmedels-, schampo- och tvålförpackningar, andra hushållsförpackningar (plastflaskor, dunkar, burkar, tuber och förpackningar för leksaker, verktyg, trädgårds- och fiskeredskap osv.), plastkassar, -påsar och -omslag, styroxförpackningar samt plast som använts som fyllmaterial i en förpackning. Platta gärna till förpackningen om det är möjligt.
Gör så här:
Plastförpackningarna ska vara tomma och torra. Det får inte finnas några uppenbara matrester eller andra rester på förpackningen, men små fläckar är inget problem. Töm också förpackningen på vatten. Du kan enkelt rengöra förpackningen, till exempel genom att torka bort matrester eller marinad från förpackningen med en pappershandduk. Om förpackningen luktar illa eller är svår att rengöra kan den sorteras som brännbart avfall. En bra tumregel är att förpackningen är tillräckligt ren för att kunna förvaras i några dagar hemma utan att lukta.
Ta loss korkar, lock, pumpdelar och motsvarande och lägg dem separat i insamlingskärlet. Dessa delar är oftast av annan plast än resten av förpackningen. Lägg inte heller plastförpackningar in i varandra om du inte är säker på att de är av samma plastmaterial. Förpackningarna ska helst vara tillplattade för att spara på utrymme vid insamlingen.
Vad sorteras inte som plastförpackning?
Leksaker, pulkor, vattenkannor, ljusbehållare och andra föremål i plast som inte är förpackningar sorteras som brännbart avfall. Förpackningar som är smutsiga eller innehåller rester av farligt avfall får inte läggas i plastinsamlingen.
Vad händer med alla plastförpackningar?
Det sorterade plastförpackningsavfallet från hushåll sparar energi som behövs för att tillverka plast och minskar behovet av att använda olja som behövs för nytillverkad plast.
En del av plastförpackningsavfallet som samlats in levereras till Fortums plastraffinaderi i Riihimäki och en del till bearbetningsanläggningar i Danmark och Sverige.
I raffinaderiet sorteras och rensas plastavfallet och den delen som lämpar sig till återvinning blir plastgranulat som är råvara för nya plastprodukter. Plast som inte kan återvinnas används som bränsle vid avfallsanläggningar. För att återvinningen av plastförpackningar ska lyckas är det viktigt att plastförpackningsavfallet som lämnas till insamlingspunkterna sorteras omsorgsfullt enligt sorteringsanvisningarna.
Av återvunnen plast tillverkas bland annat:
- olika konsumentvaror, till exempel disk-, toalett- och klädborstar, skohorn, blomkrukor, vattenkannor, sprayflaskor
- möbler, såsom stolkomponenter
- olika plast- och soppåsar, påsar av återvunnen plast för butiker
- byggmaterial, till exempel lock till apparatdosor och brädkomposit
Vart kan jag föra plastförpackningarna?
Om du bor i rad- eller höghus med minst fem bostäder ska det finnas ett sorteringskärl för plastförpackningar på gården. Plastförpackningar tas även emot på samtliga återvinningsstationer.
Vid de här ekopunkterna finns ett insamlingskärl för plastförpackningar:
- Korsholm Sale Kvevlax
- Korsholm Sale Replot
- Korsholm Smedsby UF
- Korsholm Solf UF-lokalen
- Kosrnäs Sale
- Malax Köpings S-market
- Vasa Citymarket Stenhaga
- Vasa Prisma Liselund
- Vasa Prisma Hemstrand
- Vasa K-Market Sundom
- Vasa Lidl Melmo
- Vasa S-market Gerby
- Vaasa S-market Korsnäståget
- Vasa Vikinga båthamn ekopunkt
- Vasa Lillkyro Urheilupolku ekopunkt
- Storkyro S-Market
- Vörå ABC Oravais
- Vörå Sale Maxmo
- Vörå S-market