Återbruksgalleria Minimossen

Välkommen till oss

Minimossen är den första återbruksgallerian i Finland. Vi säljer noga utvalda återanvända saker. Minimossen är guldgruvan för dig som söker kärleksfullt omhändertagna saker med attityd. Hos oss kan du shoppa på ett smart och hållbart sätt. Avfallsbolaget Stormossen är initiativtagare till Minimossen.

Sortera och shoppa

Vi tar emot avfall

Vi tar emot brännbart avfall, trä, plast-, kartong- och glasförpackningar, metall, textilier, papper, keramik, kakel, fönsterglas, små elapparater och farligt avfall. Du kan också donera mindre föremål som är hela och rena. Större mängder avfall eller stora föremål, som möbler, förs till Sampogatans återvinningsstation.

LUNCHLISTA

Från vårt eget kök

Café Minimossens smarriga lunchsoppor serveras ti-fre kl. 11-14. Sopporna tillagas med kärlek i vårt eget kök.
Veckans soppmeny:
ti 19.1 Indisk grönsakssoppa (G, L)
ons 20.1 Purjo- och potatissoppa (G, L)
to 21.1 Rödbets-kokossoppa (G, L)
fre 22.1 Jordärtskockssoppa (G, L)
I priset 7,50€ ingår soppa, bröd, kaffe eller te och kex. Även take away!

Vi är Minimossens företagare

Ida Österholm

IDABIDA Vintage

Bakom IDABIDA Vintage, som säljer vintagekläder står företagaren Ida Österholm. Hon studerar grafisk design och älskar färger och olika mönster.

IDABIDA har fått smeknamnet av sin mamma. Återvinning och hållbarhet är viktiga värden för Ida och hennes motto är: Reduce, Reuse, Recycle.

Repop Vintage, Martti Kass ja Stacey Thomas

Repop Vintage

Repop-vintage säljer uppfixade och restaurerade möbler, armaturer och inredningsartiklar på Minimossen. I Repops butik hittar du dessutom en egen avdelning för möbler och armaturer från 60–70-talen.

Företaget drivs av Martti Kass och Stacey Thomas. Genom sitt arbete vill Martti respektera de gamla mästarnas hantverkarskicklighet.

Eden flowers, Jennie McCrea

Eden Flowers

Kvinnan bakom de vackra buketterna och blomsterarrangemangen vid Eden Flowers är Jennie McCrea. Genom sin kunskap och passion vill hon skapa glädje för andra människor med sina blommor.

På Minimossen säljer Jennie även trendiga växter samt återvunna vaser, krukor och andra presentartiklar.

Minimossen x SPR, Maarit Rintamäki ja Maaya Raatsuk

Minimossen x FRK

En del av Stormossens avfallsström leds till välgörenhet via Minimossens samarbetspartner. I återbruksgallerian säljer Röda korsets loppis donerade varor, vars intäkter går direkt till Finlands Röda Kors.

”Vi är glada över att samarbeta med Minimossen”, säger Maarit Rintamäki, enhetschef för Röda korsets lopptorg i Vasa och medieansvariga Maaya Ratsuk.

Ann Bäck

Ann Bäck

Ann Bäck designar hållbara produkter för hemmet. Hållbarhet, etik och att hålla produktionen nära är viktigt för henne.

På Minimossen säljer Ann Bäck bl.a. komposterbara disktrasor. Hon ser fram emot samarbetet med återbruksgallerian, som hon beskriver som ”ett litet guldkorn i snygg förpackning med bra tänk”.

Tina Österholm

My Edge

En sann ekologisk gärning är att ta hand om sina saker istället för att slänga dem när de börjar bli slitna. My Edge är ett företag som slipar och vässar knivar, saxar och verktyg.

Tina Österholm har tagit över sin sons företag och i hennes behandling blir bladen som nya. My Edge också säljer återanvända blad som har slipats.

Stefan Ingi

Wasa Skate Corner

Wasa Skate Corner vässar och reparerar skridskor och säljer återbrukade varor relaterade till fritid och sport.

Återvinning är inget nytt för Stefan Ingi som grundade företaget för fem år sedan. ”Hockey har alltid varit viktigt för mig, så det här var ett enkelt val. Familjer med barn hämtar gärna begagnade varor och i gengäld får jag utrustning som blivit för liten för barnen.”

Natalia Ivacheva

DenAnt

Inredningsartiklar och barnkläder får ett nytt liv genom DenAnt på Minimossen.

Natalia Ivacheva blev företagare på återbruksgallerian eftersom hon ville prova något nytt. ”Återvinning och hållbarhet är viktiga saker för mig. Det är fantastiskt att känna att jag gör något bra när ett gammalt objekt hittar ett nytt hem.”

Design Kaje

Design Kaje

Design Kaje ger gamla och omtyckta föremål ett nytt liv. Av kärlek till gamla föremål och deras historia och med en gnutta österbottnisk galenskap startade möbelsnickaren och inredningsdesignern Jenni Kaustinen sitt företag.

På Minimossen säljer Design Kaje oväntade återbrukade prylar som lampor av gamla bordstelefoner, högtalare av böcker och smycken av porslin.

Minimossen_MG_7131

Vill du bli företagare hos oss?

Vi erbjuder olika alternativ för företagare. Du kan hyra allt från en enskild hylla till ett större försäljningsutrymme. Just nu söker vi speciellt företagare som kan reparera och sälja cyklar, idrottsredskap, barnleksaker och elektronik. Företagaren måste ha ett FO-nummer och en kort verksamhetsplan.

Ta kontakt med vår servicechef Seppo Ruostekoski 010 320 7660.

Vi är Minimossens personal

Jannika Myllyniemi

Jannika Myllyniemi

I kassan på Minimossen möts du av glada och hurtiga Jannika Myllyniemi. Hon betjänar dig på Minimossen och hjälper dig att sortera vid vår miniåtervinningsstation. Hos oss kan du kombinera sortering med shopping.

Tuulia Peltola

Tuulia Peltola

I Café Minimossen står ljuvliga Tuulia Peltola redo med kaffepannan. Kom och ta en inspirerande paus i vårt café, som helt är inrett med återbrukade möbler.

Café Minimossen

En mysig paus

I vårt barnvänliga café serveras salta och söta delikatesser och mörkt rostad ekologisk kaffe. Caféet är öppet ti-fre kl. 10-18 och lö kl. 11-15, välkommen!

Gå till Stormossens hemsida »

Minimossen på Instagram