Textil

Kläder och textiler

Reparera, sy om, sälj på loppis eller skänk bort tyger och textiler i första hand.

För att förhindra att klädavfall uppstår, tänk igenom dina konsumtionsvanor. Reparera, snygga till och återanvänd befintliga plagg. Lump kan återanvändas som städ- och mattrasor. Du kan ge bort textilier och kläder till hjälporganisationer som Frälsningsarmén, Hoppets stjärna, Hope eller Röda korset. Att hyra ett loppisbord och sälja kläder och annat lösöre är också ett bra alternativ. Lokala djurorganisationer som Koiratarha Kulkuri eller Katthuset kan ha behov av täcken, mattor eller handdukar som underlag för djuren.

Hela, rena och användbara kläder kan föras till klädinsamlingspunkter som finns vid alla återvinningsstationer och en del ekopunkter. På kartan på UFF:s hemsida hittar du de ekopunkter som har mottagningskärl (extern länk på finska).

Avlagda textiler tas från och med 1.1.2023 emot på alla Stormossens återvinningsstationer samt Minimossen och Mikromossen.

Vad hör till avlagda textiler?

Till kasserade textiler hör torra, rena oanvändbara kläder och hemtextiler som t.ex.:

  • Jackor, byxor, kjolar och skjortor
  • Lakan, handdukar och borddukar

Även rena sömnadsrester, lappar och trådar är lämpliga textilinsamlingen, så länge de packas i egen plastpåse separat från andra textiler.

Observera att textilerna måste vara torra och tätt packade i plastpåsar eller säckar för att förhindra att de blir smutsiga och blöta. Fyll inte påsen helt, så att den lättare får plats i uppsamlingskärlet för avlagda textilier.

Vad hör inte till textilåtervinning?

  • Underkläder, strumpor och strumpbyxor
  • Dynor, täcken, vaddering och kramdjur
  • Mattor
  • Väskor, bälten, skor och regnkläder
  • Fuktiga, mögliga, insektangripna eller kraftigt luktande textiler

Skänk bort sådant som är i bra skick. Sortera resten som brännbart avfall.

Alla avfallstyper