Textil

Kläder och textiler

Reparera, sy om, sälj på loppis eller skänk bort tyger och textiler i första hand.

För att förhindra att klädavfall uppstår, tänk igenom dina konsumtionsvanor. Reparera, snygga till och återanvänd befintliga plagg. Lump kan återanvändas som städ- och mattrasor. Du kan ge bort textilier och kläder till hjälporganisationer som Frälsningsarmén, Hoppets stjärna, Hope eller Röda korset. Att hyra ett loppisbord och sälja kläder och annat lösöre är också ett bra alternativ. Lokala djurorganisationer som Koiratarha Kulkuri eller Katthuset kan ha behov av täcken, mattor eller handdukar som underlag för djuren.

Hela, rena och användbara kläder kan föras till klädinsamlingspunkter som finns vid alla återvinningsstationer och en del ekopunkter. På kartan på UFF:s hemsida hittar du de ekopunkter som har mottagningskärl (på finska).

Avlagda textiler tas emot på alla Stormossens återvinningsstationer och på Minimossen.

Vad hör till avlagda textiler?

Till kasserade textiler hör torra, rena oanvändbara kläder och hemtextiler som t.ex.:

  • Jackor, byxor, kjolar och skjortor
  • Lakan, handdukar och borddukar

Även rena sömnadsrester, lappar och trådar är lämpliga textilinsamlingen, så länge de packas i egen plastpåse separat från andra textiler.

Observera att textilerna måste vara torra och tätt packade i plastpåsar eller säckar för att förhindra att de blir smutsiga och blöta. Fyll inte påsen helt, så att den lättare får plats i insamlingskärlet för avlagda textilier.

Vad hör inte till textilåtervinning?

  • Underkläder, strumpor och strumpbyxor
  • Dynor, täcken, vaddering och kramdjur
  • Mattor
  • Väskor, bälten, skor och regnkläder
  • Fuktiga, mögliga, insektangripna eller kraftigt luktande textiler

Skänk bort sådant som är i bra skick. Sortera resten som blandavfall (brännbart avfall).

Vad händer med avlagda textiler?

På Stormossens verksamhetsområde försorteras de avlagda textilerna i en industrilokal på Fågelberget. En del går till återbruk på Minimossen, en del till energiåtervinning på Westenergy Oy. Den största delen transporteras till LSJH:s anläggning i Pemar, där de blir till textilfibrer bl.a. för nya yllegarn och handdukar.

 

Alla avfallstyper