lajittelu_kartonki

Kartong­förpackningar

Kartongförpackningar är tomma, rena, torra och tillplattade förpackningar av kartong, papper och papp.

I insamlingen för kartongförpackningar får du lägga t.ex. lådor av wellpapp, kartongburkar för t.ex. mjölk och juice, kartongförpackningar för färdigmat, halvfabrikat eller torrvaror. Papperspåsar och papperskassar, pizzalådor, äggkartonger och engångskärl av kartong samt toalett- och hushållpappersrullornas hylsor hör också till kartongförpackningar. Omslagspapper, t.ex. kopieringspappersomslag, och övriga typer av förpackningsmaterial i kartong sorteras också som kartongförpackningar. Kom ihåg att platta till och stuva förpackningarna i varandra, så att avfallskärlet inte fylls lika fort.

Vad ska jag tänka på?

Ta bort matrester så bra du kan, så att ingen mat blir kvar i förpackningen. Du kan skölja av förpackningen med en liten mängd kallt vatten. Låt den torka innan du lägger den i insamlingskärlet. En bra tumregel är att förpackningen ska vara tillräckligt ren för att kunna förvaras i några dagar hemma utan att lukta.

Nitar eller tejp behöver inte avlägsnas och korkarna får också sitta kvar. Men kom ihåg att platta till förpackningen. På så sätt ryms det mera kartong i kärlet, tömningsbilen behöver inte köra lika ofta och vi sparar på miljön.

Om förpackningen innehåller flera material som inte kan separeras återvinns förpackningen enligt huvudmaterialet. D.v.s. om förpackningen innehåller mer pappersfiber än t.ex. plast så sorteras förpackningen i kartonginsamlingen.

Var kan jag sortera kartongförpackningar?

Vem som helst kan sortera kartongförpackningar och föra det till en Rinki-ekopunkt eller till någon av Stormossens återvinningsstationer. Kartongförpackningar samlas vid alla husbolag med minst fem lägenheter.

Vad händer med kartongförpackningarna?

Av återvinna kartongförpackningar tillverkas bland annat råmaterial för wellpapp, förpackningskartong och specialpapper. Sorterad kartong transporteras till kartongfabriker, där kartongfibrerna separeras från plast- och aluminiumhöljen. Plasten återvinns som energi. Aluminium kan återvinnas som råvara för nya produkter.

Mera information om återvinning av kartongförpackningar samt svaren på de vanligaste frågorna hittar du på Rinkis hemsida.

Sorteringsinstruktioner för kartongförpackningar på ukrainska.

Alla avfallstyper