lajittelu_kartonki

Kartong­förpackningar

Till kartongförpackningsinsamlingen hör tomma, rena, torra, tillplattade samt in i varandra stuvade förpackningar av kartong, papper och papp.

I kartongförpackningsinsamlingen får du lägga; lådor av wellpapp, kartongburkar, för t.ex. mjölk och juice, kartongförpackningar för färdigmat eller halvfabrikat, torrvaror, kartongförpackningar för torra varor, så som frukostflingor, papperspåsar och papperskassar, pizzalådor, äggkartonger, engångskärl av kartong, toalett- och hushållpappersrullornas hylsor, omslagspapper, t ex. kopieringspappersomslag, kartong runt dryckesburkarnas flerpack, t.ex. 6-pack, förpackningsmaterial i kartong.

Vad ska jag tänka på?

Ta bort matrester så bra du kan, så att ingen mat blir kvar i förpackningen. Låt mjölk eller annan vätska rinna ur burken. Du kan snabbt skölja av förpackningen med kallt vatten. Låt förpackningen, till exempel mjölkkartongen, torka innan du lägger den i insamlingskärlet. En bra tumregel är att förpackningen är tillräckligt ren för att kunna förvaras i några dagar hemma utan att lukta.

Eventuella korkar av plast får gärna avlägsnas och sorteras som plast. Nitar eller tejp behöver inte avlägsnas. Men kom ihåg att platta till förpackningen. På så sätt ryms det mera kartong i kärlet, tömningsbilen behöver inte köra lika ofta och vi sparar på miljön.

Om förpackningen innehåller flera material som inte kan separeras återvinns förpackningen enligt huvudmaterialet. D.v.s. om förpackningen innehåller mer pappersfiber än t.ex. plast så sorteras förpackningen i kartonginsamlingen.

Var kan jag sortera kartong?

Vem som helst kan sortera kartongförpackningar och föra det till en Rinki-ekopunkt eller till någon av våra återvinningsstationer. Kartongförpackningar ska samlas vid alla husbolag med minst fem lägenheter.

Vad händer med kartongen?

Av återvinningskartong tillverkas bland annat: råmaterial för wellpapp, förpackningskartong och specialpapper. Sorterad kartong transporteras till kartongfabriker, där kartongfibern separeras från plast- och aluminiumhöljen. Plasten återvinns som energi. Aluminium kan återvinnas som råvara i nya produkter.

Mera information om återvinning av kartongförpackningar samt svaren på de vanligaste frågorna hittar du på Rinkis hemsida via den här länken.

 

Alla avfallstyper