_MG_0036_webb

Bioavfall

Sortering av bioavfall möjliggör ett smart kretslopp av energi och näringsämnen.

Bioavfall är förmultnande avfall som:

 • matrester
 • odugliga livsmedel
 • frukt- och grönsaksskal
 • rens
 • fasta fetter
 • flytande fetter och matolja (absorberat i papper eller i en försluten mjölkburk)
 • kaffe- och tesump
 • filterpapper
 • hushållspapper, servetter, pappersnäsdukar
 • ben
 • växtdelar, vissnade blommor, snittblommor osv.

Varför ska bioavfall sorteras?

När bioavfall sorteras skilt från annat avfall kan det i Stormossens bioavfallsanläggning återanvändas som råvara för kompostjord och miljövänligt fordonsbränsle. På så sätt återvinns energin och näringsämnena i bioavfallet på ett smart sätt. I blandavfallet (brännbara avfallet) gör bioavfall mera skada än nytta eftersom det våta avfallet drar ner på energivärdet vid Westenergys energianläggning.

De flesta hushåll på Stormossens verksamhetsområde i Vasa, Korsholm, Vörå, Storkyro, Malax och Korsnäs sorterar bioavfall vid fastigheten. Vid egnahemshus kan bioavfall sorteras i bioavfallskärl, flerfackskärl eller kompost. Bioavfall tas inte emot på Stormossens återvinningsstationer.

Vilken påse kan jag använda?

Stormossen rekommenderar papperspåsar för bioavfall, eftersom de i hanteringsprocessen bryts ner bättre än s.k. bionedbrytbara plastpåsar. Vanliga plastpåsar skall inte användas.. Stormossens egna papperspåsar kan hämtas gratis från alla våra återvinningsstationer (även autonoma), medborgarinfo i Vasa (Teräsgränden 1), Vasa stadsbibliotek, samservice i Lillkyro, Ekosoppi (Hovrättsesplanaden 20), Röda Korsets loppis i Vasa, Korsholms bibliotek och Minimossen. Vi testar fr.o.m. årsskiftet att dela ut påsar även i följande butiker; Sale Korsnäs, Sale Tervajoki, S-market Storkyro. Ta endast en bunt, så att bioavfallspåsar räcker åt alla som behöver. Du som komposterar behöver inte använda påse för bioavfall.

Dessutom hittar du papperspåsar vid frukt- och grönsaksdisken i en del mataffärer. Du kan först använda påsen för att transportera hem frukterna och grönsakerna och sedan som bioavfallspåse hemma.

Andra alternativ:

 • papperspåse av vikta tidningar, se instruktionerna här
 • tom mjölpåse, potatispåse eller annan papperspåse som finns hemma
 • kuvert utan fönster

Tips för en smidig bioavfallssortering:

 • Låt spad och andra vätskor (inte olja) rinna av i avloppet. Låt vått avfall torka en stund om möjligt innan du sätter dem i bioavfallspåsen.
 • Använd gärna ett luftigt kärl så att påsen kan andas. Du kan placera äggkartong, hushållspapper eller tidningspapper i botten av bioavfallspåsen för att suga upp överflödig fukt. Äggkartong kan också placeras i kärlet under påsen för att få en bättre luftcirkulation, vilket gör att påsen inte blir så våt.
 • Byt påse tillräckligt ofta, efter 2-3 dagar.
 • För att undvika att påsen fryser fast i kärlet vintertid, låt påsen frysa först separat, t.ex. i ett ämbar med lock för att undvika skadedjur. Därefter placera den frusna påsen i kärlet.

Vad händer med bioavfallet?

Bioavfallet rötas vid Stormossens biogasanläggning och blir fordonsgas bl.a. för Vasa stadstrafikens bussar och kompostjord. Fordonsgasen säljs vid våra tankningsstationer; invid avfallscentralen, Stormossvägen 3 och vid ABC Expresskurvan i Runsor.

Kompostjord säljs på Grusterminalen i närheten av Stormossens avfallscentral i Kvevlax. Via den här länken kan du se en video på hur bioavfallet blir till fordonsgas på Stormossen.

Tömningar

Om du bor på område A och sorterar bioavfall:

Tömningsintervallet för bioavfallskärlet och flerfackskärlet i egnahemshus och småhus är högst varannan vecka sommartid (1.4 – 30.10). Vintertid (1.11 – 31.3) kan tömningsintervallet förlängas till fyra veckor. Om du vill förlänga tömningsintervallet ska du kontakta logistik@stormossen.fi eller tel. 010 3207676.

Från och med 1.10.2023 kan fastighetsinnehavarna direkt komma överens med transportföretaget om ett förlängt tömningsintervall för blandavfall. I fortsättningen kan tömningsintervallet vara upp till 12 veckor.

Om du bor på område B och sorterar bioavfall frivilligt:

Tömningsintervallet för blandavfall kan förlängas om bioavfallet samlas i bioavfallskärl eller komposteras. Bioavfallstömningarna beställs från Stormossen. Om kompostering meddelas till Vasaregionens avfallsnämnden. Du ansöker också om förlängt tömningsintervall av det blandavfallkärlet hos Vasaregionens avfallsnämnd via en blankett på deras hemsida.

Här ser du vilka postnummer som hör till område A och område B.

Om du komposterar

Om du har en sluten och värmeisolerad kompost som används året om kan du sortera bioavfall i den. Komposten kan också vara gemensam med grannen. Även bokashi är tillåten. Den metoden kräver i så fall efterkompostering i en sluten kompost. Anmälan om kompostering ska göras via en blankett på Vasaregionens avfallsnämnds hemsida.

Tips för kompostering finns bl.a. i Vasaregionens avfallsnämnds komposteringsguide.

Du kan också hitta info om kompostering från Cirkulärkraft i Finland.

Observera att du inte ska använda någon påse för bioavfallet ifall du komposterar. Bioavfallet bryts bättre ner i din kompost utan påse.

Om du vill sluta kompostera och i stället välja en annan metod för att sortera bioavfallet meddelas det via en blankett till Vasaregionens avfallsnämnd. Blanketten för upphörande av kompostering finns här.

Alla avfallstyper