_MG_0036_webb

Bioavfall

Sortering av bioavfall möjliggör ett smart kretslopp av energi och näringsämnen.

Bioavfall är förmultnande avfall som:

  • matrester
  • odugliga livsmedel
  • frukt- och grönsaksskal
  • rens
  • fasta fetter
  • flytande fetter och matolja (absorberat i papper eller i en försluten mjölkburk)
  • kaffe- och tesump
  • filterpapper
  • hushållspapper, servetter, pappersnäsdukar
  • ben
  • växtdelar, vissnade blommor, snittblommor
  • äggförpackningar osv.

Varför ska bioavfall sorteras?

När bioavfall sorteras skilt från annat avfall kan det i Stormossens bioavfallsanläggning återanvändas som råvara för kompostjord och miljövänligt fordonsbränsle. På så sätt återvinns energin och näringsämnena i bioavfallet på ett smart sätt. I det blandavfallet (brännbara avfallet) gör bioavfall mera skada än nytta eftersom det våta avfallet drar ner på energivärdet vid Westenergys energianläggning.

Var samlas bioavfall?

Från och med oktober 2023 sorterar de flesta hushåll bioavfall på Stormossens verksamhetsområde i Vasa, Korsholm, Vörå, Storkyro, Malax och Korsnäs. Om du bor i egnahemshus kan du välja mellan ett eget bioavfallskärl, ett gemensamt kärl med grannen, eget flerfackskärl eller en sluten och värmeisolerande året runt-kompost.

I höghus och radhus med minst fem bostäder har bioavfall sorterats redan länge. I fritidsbostäder kan det bli aktuellt med insamling av bioavfall tidigast från år 2025.

Om du komposterar

Om du har en sluten och värmeisolerad kompost som används året om kan du sortera bioavfall i den. Komposten kan också vara gemensam med grannen. Även bokashi är tillåten. Den metoden kräver i så fall efterkompostering i en sluten kompost. Anmälan om kompostering ska göras via en blankett på Vasaregionens avfallsnämnds hemsida.

Tips för kompostering finns bl.a. i Vasaregionens avfallsnämnds komposteringsguide.

Du kan också hitta info om kompostering från Cirkulärkraft i Finland.

Observera att du inte ska använda någon påse för bioavfallet ifall du komposterar. Bioavfallet bryts bättre ner i din kompost utan påse.

Om du vill sluta kompostera och i stället välja en annan metod för att sortera bioavfallet meddelas det via en blankett till Vasaregionens avfallsnämnd. Blanketten för kompostering upphör finns här.

Vilken påse kan jag använda?

Stormossen rekommenderar papperspåsar för bioavfall. Stormossens egna papperspåsar kan hämtas gratis från alla våra återvinningsstationer (även autonoma), medborgarinfo i Vasa (Teräsgränden 1), Vasa stadsbibliotek, samservice i Lillkyro, Ekosoppi (Hovrättsesplanaden 20), Röda Korsets loppis i Vasa, Korsholms bibliotek samt Minimossen och Mikromossen. Vi testar fr.o.m. årsskiftet att dela ut påsar även i följande butiker; Sale Korsnäs, Sale Tervajoki, S-market Storkyro. Ta endast en bunt, så att bioavfallspåsar räcker åt alla som behöver.

Dessutom hittar du papperspåsar vid frukt- och grönsaksdisken i en del mataffärer. Du kan först använda påsen för att transportera hem frukterna och grönsakerna och sedan som bioavfallspåse hemma.

Andra alternativ:

  • papperspåse av vikta tidningar, se instruktionerna här
  • tom mjölpåse, potatispåse eller annan papperspåse som finns hemma
  • kuvert utan fönster

Vi rekommenderar papperspåsar, eftersom de i hanteringsprocessen bryts ner bättre än s.k. bionedbrytbara plastpåsar. Vanliga plastpåsar skall inte användas.

Tips för en smidig bioavfallssortering:

  • Låt spad och andra vätskor (inte olja) rinna av i avloppet. Låt vått avfall torka en stund om möjligt innan du sätter dem i bioavfallspåsen.
  • Du kan placera äggkartong, hushållspapper eller tidningspapper i botten av bioavfallspåsen för att suga upp överflödig fukt. Äggkartong kan också placeras i kärlet under påsen för att få en bättre luftcirkulation, vilket gör att påsen inte blir så våt.
  • Byt påse tillräckligt ofta, efter 2-3 dagar.
  • För att undvika att påsen fryser fast i kärlet vintertid, låt påsen frysa först separat, t.ex. i ett ämbar med lock för att undvika skadedjur. Därefter placera den frusna påsen i kärlet.

Vad händer med bioavfallet?

Bioavfallet rötas vid Stormossens biogasanläggning och blir fordonsgas bl.a. för Vasa stadstrafikens bussar och kompostjord. Fordonsgasen säljs vid våra tankningsstationer; invid avfallscentralen, Stormossvägen 3 och vid ABC Expresskurvan i Runsor.

Kompostjord säljs på Grusterminalen i närheten av Stormossens avfallscentral i Kvevlax. Via den här länken kan du se en video på hur bioavfallet blir till fordonsgas på Stormossen.

Tömningar

Om du bor på område A och sorterar bioavfall:

Tömningsintervallet för bioavfallskärlet och flerfackskärlet i egnahemshus och småhus är högst varannan vecka sommartid (1.4 – 30.10). Vintertid (1.11 – 31.3) kan tömningsintervallet förlängas till fyra veckor. Om du vill förlänga tömningsintervallet ska du kontakta info@stormossen.fi eller tel. 010 3207600.

Från och med 1.10.2023 kan fastighetsinnehavarna direkt komma överens med transportföretaget om ett förlängt tömningsintervall för blandavfall. I fortsättningen kan tömningsintervallet vara upp till 12 veckor.

Om du bor på område B och sorterar bioavfall frivilligt:

Tömningsintervallet för blandavfall kan förlängas om bioavfallet samlas i bioavfallskärl eller komposteras. Bioavfallstömningarna beställs från Stormossen. Om kompostering meddelas till Vasaregionens avfallsnämnden. Du ansöker också om förlängt tömningsintervall av det blandavfallkärlet hos Vasaregionens avfallsnämnd via en blankett på deras hemsida.

Här ser du vilka postnummer som hör till område A och område B.

Alla avfallstyper