_MG_0036_webb

Bioavfall

Sortering av bioavfall möjliggör ett smart kretslopp av energi och näringsämnen. Sortering av bioavfall börjar 1.10.2023 i de flesta egnahems- och småhus på Stormossens område.

Bioavfall är förmultnande avfall som:

 • matrester
 • odugliga livsmedel
 • frukt- och grönsaksskal
 • rens
 • fasta fetter
 • flytande fetter och matolja (absorberat i papper eller i en försluten mjölkburk)
 • kaffe- och tesump
 • filterpapper
 • hushållspapper, servetter, pappersnäsdukar
 • ben
 • växtdelar, vissnade blommor, snittblommor
 • äggförpackningar osv.

Varför ska bioavfall sorteras?

När bioavfall sorteras skilt från annat avfall kan det i Stormossens bioavfallsanläggning återanvändas som råvara för kompostjord och miljövänligt fordonsbränsle. På så sätt återvinns energin och näringsämnena i bioavfallet på ett smart sätt. I det brännbara avfallet gör bioavfall mera skada än nytta eftersom det våta avfallet drar ner på energivärdet vid Westenergys energianläggning.

Var samlas bioavfall?

Från och med oktober 2023 ska de flesta hushåll inom Stormossens verksamhetsområde i Vasa, Korsholm, Vörå, Storkyro, Malax och Korsnäs sortera bioavfall. Om du bor i egnahemshus kan du välja mellan ett eget bioavfallskärl, ett gemensamt kärl med grannen, eget flerfackskärl eller en sluten och värmeisolerande året runt-kompost.

I höghus och radhus med minst fem bostäder har bioavfall sorterats redan länge. I fritidsbostäder kan det bli aktuellt med insamling av bioavfall tidigast från år 2025.

Om du komposterar

Om du har en sluten och värmeisolerad kompost som används året om kan du sortera bioavfall i den. Komposten kan också vara gemensam med grannen. Även bokashi är tillåten. Den metoden kräver i så fall efterkompostering i en sluten kompost. Anmälan om kompostering ska göras via en blankett på Vasaregionens avfallsnämnds hemsida (extern länk).
Tips för kompostering finns bl.a. i Vasaregionens avfallsnämnds komposteringsguide (extern länk).

Observera att du inte ska använda någon påse för bioavfallet ifall du komposterar. Bioavfallet bryts bättre ner i din kompost utan påse.

Vilken påse kan jag använda?

Stormossen rekommenderar papperspåsar för bioavfall. Stormossens egna papperspåsar kan hämtas gratis från alla våra återvinningsstationer, medborgarinfo i Vasa (Teräsgränden 1), Vasa stadsbibliotek, samservice i Lillkyro, Ekosoppi (Hovrättsesplanaden 20), Röda Korsets loppis i Vasa, Retro Bazar i Smedsby samt Minimossen och Mikromossen. Ta gärna endast ett knippe, så att bioavfallspåsar räcker åt alla som behöver.

Dessutom hittar du papperspåsar vid frukt- och grönsaksdisken i en del mataffärer. Du kan först använda påsen för att transportera hem frukterna och grönsakerna och sedan som bioavfallspåse hemma.

Andra alternativ:

 • papperspåse av vikta tidningar, se instruktionerna här
 • tom mjölpåse, potatispåse eller annan papperspåse som finns hemma
 • kuvert utan fönster

Vi rekommenderar papperspåsar, eftersom de i hanteringsprocessen bryts ner bättre än s.k. bionedbrytbara plastpåsar. Vanliga plastpåsar skall inte användas.

Tips för en smidig bioavfallssortering:

 • Låt spad och andra vätskor (inte olja) rinna av i avloppet. Låt vått avfall torka en stund om möjligt innan du sätter dem i bioavfallspåsen.
 • Du kan placera äggkartong, hushållspapper eller tidningspapper i botten av bioavfallspåsen för att suga upp överflödig fukt.
 • Byt påse efter 2-3 dagar.

Vad händer med bioavfallet?

Bioavfallet rötas vid Stormossens biogasanläggning och blir fordonsgas och kompostjord. Fordonsgasen säljs vid våra tankningsstationer; invid avfallscentralen, Stormossvägen 3 och vid ABC Expresskurvan i Runsor.

Kompostjord säljs på Grusterminalen i närheten av Stormossens avfallscentral i Kvevlax. Via den här länken kan du se en video på hur bioavfallet blir till fordonsgas på Stormossen (extern länk).

Tömningar

Om du bor på område A och sorterar bioavfall:

Tömningsintervallet för bioavfallskärlet och flerfackskärlet i egnahemshus och småhus är högst varannan vecka sommartid (1.4 – 30.10). Vintertid (1.11 – 31.3) kan tömningsintervallet förlängas till fyra veckor. Om du vill förlänga tömningsintervallet ska du kontakta info@stormossen.fi eller tel. 010 3207600.

Från och med 1.10.2023 kan fastighetsinnehavarna direkt komma överens med transportföretaget om ett förlängt tömningsintervall för brännbart avfall. I fortsättningen kan tömningsintervallet vara upp till 12 veckor.

Om du bor på område B och sorterar bioavfall frivilligt:

Tömningsintervallet för brännbart avfall kan förlängas om bioavfallet samlas i bioavfallskärl eller komposteras. Bioavfallstömningarna beställs från Stormossen. Om kompostering meddelas till Vasaregionens avfallsnämnden. Du ansöker också om förlängt tömningsintervall av det brännbara kärlet hos Vasaregionens avfallsnämnd via en blankett på deras hemsida.

Här ser du vilka postnummer som hör till område A och område B.

 

 

Alla avfallstyper