Kenellä on oikeus asiakaskorttiin?

Asiakaskortin saavat kaikki alueemme kotitaloudet, eivät pelkästään omakotitalojen asukkaat. Lisää tietoa asiakaskortista löydät tämän linkin kautta.

Kuinka puhtaita muovipakkausten tulee olla?

Muovipakkausten tulee olla kuivia ja puhtaita. Likaiset ja pahanhajuiset pakkaukset lajitellaan poltettavaan jätteeseen. Muovipakkaukset huuhdellaan kylmällä vedellä ja annetaan kuivua. Jos puhdistamiseen tarvitaan lämmintä vettä ja tiskiainetta on ympäristön kannalta parempi laittaa pakkaus poltettavaan jätteeseen. Jos muovipakkauksia pystyy säilyttämään pari viikkoa sisätiloissa ilman että niistä koituu hajuhaittoja, ne ovat tarpeeksi puhtaita.

Kuka käyttää kaasua?

Kuka tahansa, jolla on kaasukäyttöinen ajoneuvo! Vaasan kaupungin kaksitoista linja-autoa tankataan meillä, kuten myös Stormossenin omat ajoneuvot, mm. kuorma- ja pakettiauto. Muutama jätteenkuljetusautokin kulkee nykyään kaasulla. Tankkausasema on lisäksi yhä useamman yksityisautoilijan käytössä.

Miksi kaikkia jätteitä ei vain voisi kerätä samaan pussiin?

Pyrimme mahdollisimman korkeaan hyötykäyttöasteeseen. Lajittelemalla jätteet syntypaikalla, meidän on helpompaa kierrättää jätteet raaka-aineena uusia tuotteita varten. Materiaalikierrätys on ympäristön kannalta tärkeämpää kuin energiahyödynnys.

Miksi munankuoret lajitellaan poltettavaan jätteeseen?

Stormossen on päättänyt suositella munankuorten lajittelemista poltettavaan jätteeseen biojätteen sijaan siitä syystä, että biojätteen käsittelylaitoksella munankuoret aiheuttavat tukkeumia, jotka johtavat huoltotoimenpiteisiin. Välttääksemme pidempiä huoltokatkoja ja taataksemme biokaasun jatkuvan tarjonnan toivomme munankuoret lajiteltavan poltettavaan jätteeseen.

Missä sijaitsevat muovipakkausten keräyspisteet?

Stormossenin alueella on kahdeksan keräyspistettä: Prisma, Citymarket Kivihaka, Lidl Melaniemi, S-market Gerby, S-market Vöyri, S-market Isokyrö, S-market Maalahti ja Sepänkylän nuorisoseurantalo. Lisäksi kaikki hyötykäyttöasemamme ottavat vastaan muovipakkauksia ilmaiseksi.

Miten lamput oikein lajitellaan?

Lamput lajitellaan hieman eri paikkoihin riippuen lampun laadusta. Perinteiset hehkulamput sekä halogeenilamput saa laittaa poltettavaan jätteeseen. Autojen ajovalojen polttimot ovat myös poltettavaa jätettä. Kaikki muut lamput tulee palauttaa joko hyötykäyttöasemalle tai muuhun lamppujen keräyspisteeseen.

LED-lamput ovat sähkö- ja elektroniikkaromua kuten myöskin kaikki valoköynnökset, kyntteliköt ja muut valaisimet, joihin tarvitaan sähköä tai paristoja. Energiansäästölamput ja loisteputket taas kuuluvat vaaralliseen jätteeseen sisältämänsä elohopean vuoksi.

Energiansäästö- ja led-lamput sekä alle 25 senttimetriä pitkät loisteputkilamput voi myös palauttaa maksutta ja ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta myymälöihin, joiden valikoimiin lamput sisältyvät:

  • vähintään 1000 m2 kokoiseen sähkö ja elektroniikkatavaraa myyvään päivittäistavarakauppaan
  • vähintään 200 m2 kokoiseen sähkö- ja elektroniikkatavaraa myyvään erikoiskauppaan
Mitä on poltettava jäte?

Poltettavaan jätteeseen kuuluu käytännössä ne jätteet, jotka eivät kelpaa muuhun kierrätykseen. Lisäksi poltettavaan jätteeseen voi laittaa huonokuntoiset tekstiilit sekä pienet määrät palamatonta jätettä kuten yksittäinen hehkulamppu, kahvikuppi tai peili. Vaarallista jätettä tai paristoja ei saa laittaa poltettavaan jätteeseen. Poltettavasta jätteestä jalostetaan energiaa, eli sähköä ja kaukolämpöä Westenergyn energianjalostuslaitoksella

 

Mitä tapahtuu omakotitaloissa kerättäville roskapusseille, joissa on sekä poltettavaa että biojätettä?

Westenergy polttaa ne. Laitos pystyy polttamaan myös biojätettä, mutta valitettavasti kosteasta jätteestä ei saada yhtä paljon energiaa kuin kuivasta. Lisäksi biojätteen kierrätys raaka-aineena menee hukkaan ja lajittelemalla biojätteet erikseen kierrätysaste paranee.

Pitääkö minulla olla jäteastia, vaikka minulla ei synny jätettä?

Kyllä. Kaikkien kotitalouksien on liityttävä kunnalliseen jätehuoltoon. Tämä vähentää jätteiden kippaamista luontoon. Mikäli tuotat vähän jätettä, suosittelemme pienen jäteastian hankkimista ja tyhjennysvälien optimointia. Yhteisastia naapurin kanssa on myös hyvä vaihtoehto.

Taloyhtiömme haluaa kerätä muovia, onko se mahdollista?

Jotkut jätteenkuljetusyritykset keräävät muovipakkauksia. Ottakaa yhteys kuljetusfirmaan ja sopikaa heidän kanssa muovinkeräyksestä ja astian tyhjennyksestä.

Taloyhtiömme on aloittanut kartonginkeräyksen. Mitä sille tapahtuu?

Kartonki välivarastoidaan Encoren (aiemmin Paperinkeräys) yksikössä Vaasan Liisanlehdossa. Kartonki paalataan ja lähtee raaka-aineena paperiteollisuuteen. Kartongin kerääminen taloyhtiössä on hyvä tapa pienentää jätehuoltokustannuksia. Poltettavassa jätteessä kartonki vie aika paljon tilaa, ja oikein lajiteltuna kartonki on halvempaa kuin poltettava jäte. Jos taloyhtiöllä on monta jäteastiaa poltettavalle jätteelle, niin ehkä yhden voi vaihtaa kartonkiastiaksi?