Millä lailla liikennekaasu on ympäristöystävällisempää kuin bensa ja diesel?

Liikennekaasu valmistetaan biojätteestä ja lietteestä. Se on siis sekä uusiutuvaa, paikallisesti tuotettua että hiilineutraalia. Lisäksi biokaasu aiheuttaa vähemmän hiukkaspäästöjä ja vähemmän typpioksidipäästöjä verrattuna dieseliin ja bensaan. Kaasubussit ovat lisäksi hiljaisempia kuin dieselbussit.

Kauanko tankkaaminen kestää?

Se kestää noin kolme minuuttia. Etuna on, että kaasu ei sotke.

Missä Vaasanseudulla tankataan?

Gastor tankkausasemalla, Stormossenintie 3 Koivulahdessa. Maksu tapahtuu pankkikortilla (kaikki paitsi American Express). Vuonna 2019 avaamme toisen tankkauspisteen ABC Kiitokaareen Runsoriin.

Missä kaasuautoja myydään?

Useimmilla autonmyyjillä on kaasuautoja valikoimissaan. Tuurilla auto saattaa löytyä myyjältä heti. Kaasuauton tuomitus tehtaalta kestää yleensä kuukausia. Käytettyjen autojen markkinoilla kaasuautoja on aika vähän. Kysynnän kasvaessa, tuontiautojen määrä myös kasvasa. Jos sinua kiinnostaa kaasuauton hankinta, saattaa olla hyvä idea tarkistaa tarjontaa Ruotsissa.

Onko kaasuauto kannattava investointi?

Yleisesti katsottuna kyllä. Useimmat kaasuautot maksavat hieman vastaavia bensa-autoja enemmän, mutta polttoaine on halvempaa. Kun ajaa 20 000 km vuodessa, kaasuauton korkeampi hinta on maksanut itsensä takaisin 1-2 vuodessa.

Paljonko kaasu maksaa?

1,45 €/kg. Bensaan verrattuna hinta vastaa hieman alle yhtä euroa litralta. Kaasu on siis noin kolmanneksen bensaa halvempaa.

Onko tekniikka luotettava?

Kaasuautoja on ollut jo kauan. Tekniikka ei siis ole uusi eikä tarvitse pelätä koekaniksi joutumista. Kaasuauto nähdään kestävänä vaihtoehtona, koska kuluminen on pienempää kuin bensa-autossa.

Uskaltaako vaihtaa kaasuautoon, kun tankkauspisteitä on niin vähän?

Tankillisella kaasua pääsee yllättävän pitkälle, jopa 500 kilometriä! Enemmistö kaasuautoista markkinoilla toimii myös bensalla. Kun kaasu loppuu, auto vaihtaa automaattisesti bensaan tai dieseliin. Riippuen bensatankin koosta pystyt vielä ajamaan jopa toiset 500 kilometriä. Suomessa on tällä hetkellä 34 kaasuntankkausasemaa ja uusia suunnitellaan jatkuvasti. Pohjanmaalla lähimmät ovat tällä hetkellä Jepualla ja Kauhajoella.

Kuka käyttää kaasua?

Kuka tahansa, jolla on kaasukäyttöinen ajoneuvo! Vaasan kaupungin kaksitoista linja-autoa tankataan meillä, kuten myös Stormossenin omat ajoneuvot. Tankkausasema on lisäksi yhä useamman yksityisautoilijan käytössä.

Toimiiko kaasuauto talvella ja pakkasessa?

Useimmat kaasuautot käynnistyvät bensalla ja siirtyvät automaattisesti käyttämään kaasua muutaman sekunnin sisällä. Tämä pitää bensan polttoainejärjestelmän kunnossa. Kaasu säilytetään auton kaasutankissa noin 200 barin paineessa. Liikennekaasu ei muutu nesteeksi muulla tavalla kuin jäähdyttämällä -161 asteeseen. Toisin sanoen talvipakkaset eivät ole ongelmana.

Kannattaako ajaa kaasuautolla käyttövoimaverosta huolimatta?

Kaasuajoneuvojen käyttövoimavero sijoittuu bensan ja dieselin verojen väliin. Normaalikokoisen henkilöauton kohdalla se on noin 250 € vuodessa. Kaasulla kulkevan paketti- ja kuorma-auton käyttövoimavero on sama kuin dieselautolla. Käyttövoimaverosta huolimatta liikennekaasu on halvin polttoainevaihtoehto ja sen polttoainekustannus on noin 30 prosenttia alhaisempi kuin bensiinin.

Miksi Stormossen tuottaa liikennekaasua?

Tuottamalla liikennekaasua kierrätämme jätteet autojen polttoaineena. Märkä jäte palaa huonosti Westenergyn jätteenpolttolaitoksella. Me tuotamme siitä optimaalisen hyödyn. Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme hyvän vaihtoehdon tavanomaisille polttoaineille, joka lisäksi on edullinen, paikallisesti tuotettu ja ympäristöystävällinen.

Mitä on liikennekaasu?

Liikennekaasu on jalostettua biokaasua (CBG=”compressed” biogas), maakaasua (CNG=”compressed” natural gas) tai näiden kahden sekoitus. Kaasuautojen tankkaamiseen kaasu ensin paineistetaan noin 300 bar paineeseen. Auton tankki täytetään noin 200 bar paineella.

Pitääkö minulla olla jäteastia, vaikka minulla ei synny jätettä?

Kyllä. Kaikkien kotitalouksien on liityttävä kunnalliseen jätehuoltoon. Tämä vähentää jätteiden kippaamista luontoon. Mikäli tuotat vähän jätettä, suosittelemme pienen jäteastian hankkimista ja tyhjennysvälien optimointia. Yhteisastia naapurin kanssa on myös hyvä vaihtoehto.

Miksi ei kaikki jätteet voi kerätä samaan pussiin?

Pyrimme mahdollisimman korkeaan hyötykäyttöasteeseen. Lajittelemalla jätteet syntypaikalla, meidän on helpompaa kierrättää jätteet raaka-aineena uusille tuotteille. Materiaalikierrätys on tärkeämpää kuin jätteenpoltto.

Taloyhtiömme haluaa kerätä muovia, onko se mahdollista?

Periaatteessa se on mahdollista, jos tarpeeksi moni tekee niin. Tämä on kysymys jätteenkuljetusyrityksille. Mikäli tarpeeksi moni taloyhtiö aloittaa muovinkeräyksen, on kuljetusyrityksiä jotka ovat kiinnostuneita sitä keräämään.

Taloyhtiömme on aloittanut kartonginkeräyksen. Mitä sille tapahtuu?

Kartonki välivarastoidaan Encoren (aiemmin Paperinkeräys) yksikössä Vaasan Liisanlehdossa. Kartonki paalataan ja lähtee raaka-aineena paperiteollisuuteen. Kartongin kerääminen taloyhtiössä on hyvä tapa pienentää jätehuoltokustannuksia. Poltettavassa jätteessä kartonki vie aika paljon tilaa, ja oikein lajiteltuna kartonki on halvempaa kuin poltettava jäte. Jos taloyhtiöllä on monta jäteastiaa poltettavalle jätteelle, niin ehkä yhden voi vaihtaa kartonkiastiaksi?

Missä sijaitsevat muovipakkausten keräyspisteet?

Stormossenin alueella on kymmenen keräyspistettä: Prisma, Citymarket Kivihaka, Lidl Melaniemi, S-market Gerby, S-market Vöyri, S-market Isokyrö, S-market Maalahti, Sepänkylän nuorisoseurantalo ja hyötykäyttöasemat Koivulahdessa ja Vetokannaksella (Vasa).

Voimmeko lajitella biojätteitä omakotitalossa?

Kyllä! Teet ympäristöteon lajittelemalla biojätteet. Ota yhteyttä kuljetusyritykseesi ja kysy hintatietoja. Lisätietoja löydät biojäte -sivulta.

Miksi muut biohajoavat pussit eivät toimi?

Koska ne eivät sovi Stormossenin mädätyslaitoksen prosessiin. Siellä pussit kietoutuvat laitteisiin purukumimaisesti, eikä prosessi toimi optimaalisella tavalla.

Mitkä pussit toimivat Stormossenin laitoksella?

Biojätteet voi lajitella paperipussiin, sanomalehdestä taiteltuun pussiin, tai ruskeanväriseen biohajoavaan Bioska Kotikomposti tai Bioska+ pussiin.

Mistä biojätepusseja saa hakea lisää?

Biojätepusseja saa hakea ilmaiseksi hyötykäyttöasemiltamme tai Vaasan (pääkirjastolla) ja Vähänkyrön kansalaisinfosta.

Miks kaikki eivät voi laittaa jätteitään samaan pussiin?

Lain mukaan meidän täytyy lajitella biojäte erikseen hyötykäyttöön, jos se vain on mahdollista teknisesti, ja ympäristö huomioon ottaen. Meillä on toimiva mädätyslaitos biojätteelle, jota tietysti tulee hyödyntää. Laitos toimii käytännössä samalla tavalla kuin suuri komposti ja tuottaa multaa ja biokaasua. Tällä tavoin toteutettu biojätteen kierrätys on halvempaa ja ympäristöystävällisempää kuin polttaminen.

Mitä tapahtuu omakotitaloissa kerättäville roskapusseille, joissa on sekä poltettavaa että viojätettä?

Westenergy polttaa ne. Laitos pystyy polttamaan myös biojätettä, mutta valitettavasti kosteasta jätteestä ei saada yhtä paljon energiaa kuin kuivasta.

Eli omakotitalot pääsevät helpolla kuin koira veräjästä?

Siltä se saattaa vaikuttaa. Omakotitalojen pihassa on vain yksi jäteastia, jossa lukee ”Poltettava jäte”. Omakotiasukkaat voivat kuitenkin kompostoida itse biojätteensä.

 

Miksi erilaisia kiinteistöjä koskevat erilaiset lajittelusäännöt?

Ongelman ydin on siinä, että monet jätteenkuljetusautot eivät vielä pysty kuljettamaan kahta erityyppistä jätettä yhtä aikaa. Märkää biojätettä kuljettavissa autoissa on lisäksi oltava tiivis kuljetussäiliö. Jätteiden kerääminen kahdella eri autolla jokaisesta omakotitalosta tiheän asutuksen ulkopuolella olisi ympäristön kannalta huono vaihtoehto.

Mitä ei kuulu poltettavaan tai biojätteeseen?

Lasi, metalli ja paperi lajitellaan vanhaan tapaan erikseen oman pihan jäteastioihin tai ekopisteisiin. Elektroniikkajäte ja vaarallinen jäte viedään jatkossakin hyötykäyttöasemille. Sinne viedään myös remonteista ja rakentamisesta syntyvä jäte.

Mitä sitten on poltettava jäte?

Poltettava jäte on pelkistäen kaikki muovit ja keräykseen sopimatonta paperia, kartonkia ja pahvia. Lisäksi poltettavaan jätteeseen kuuluu esimerkiksi kaikki tekstiilit ja pienet määrät palamatonta jätettä kuten yksittäinen hehkulamppu, kahvikuppi tai peili. Alle 5 asunnon kiinteistöt lajittelevat myös biojätteensä poltettavan jätteen sekaan.

Miksi biojäte lajitellaan paperipussiin?

Stormossennilla on mädätyslaitos, jossa biojäte mädätetään biokaasuksi josta saadaan sähköä ja lämpöä. Yleisemmin suomessa biojäte käsitellään kompostoimalla ja silloin voidaan käyttää ns. 100% biohajoavia muovimaisia biojätepusseja, jotka ovat yleensä valkoisia tai vaalean vihreitä. Valitettavasti nämä pussit tukkivat laitetiamme ja siksi niitä ei saa käyttää. Biojäte lajitellaan paperipussiin, ikkunattomaan kirjekuoreen, jauhopussiin tai ruskeaan biohajoavaan BIOSKA+ tai Bioska Kotikomposti -nimiseen pussiin, joka on erityisesti kehitetty mädätyslaitoksia ja kotikomposteja varten.

Mitä biojätteeseen kuuluu?

Biojätettä on periaatteessa kaikki kompostoitava jäte eli erilaiset ruoantähteet: perunankuoret, vanhentunut ruoka ja omenankannat. Myös kahvinsuodattimet, talouspaperit, paperiset lautasliinat ja muut samantapaiset paperit ovat biojätettä.