Ja. Alla hushåll ska enligt lagen vara anslutna till kommunal avfallsservice. Detta för att minimera tillfällen där avfall dumpas i naturen. Producerar du litet skräp rekommenderar vi ett mindre avfallskärl och optimerade tömningsintervaller. Ett gemensamt kärl med grannen är också ett alternativ.
Vi strävar efter en så hög grad av återvinning som möjligt. Målsättningen för EU:s avfallsdirektiv är en återvinningsgrad på 65 % fram till år 2035. Genom att sortera avfall på platsen där det uppstår är det lättare att återvinna avfallet som råvara för nya produkter. Materialåtervinning är ur miljösynpunkt viktigare än energiåtervinning, d.v.s. förbränning.
Blandavfall är lika med brännbart avfall. I Finland tas de nordiska piktogrammen för sorteringsskärlen så småningom i bruk och samtidigt börjar man i hela landet använda den enhetliga termen Blandavfall istället för Brännbart avfall.
Till blandavfall hör i praktiken de avfall som inte duger för annan återvinning, så som blöjor, bindor, dammsugarpåsar, husdjursavföring, strumpor, underkläder och plastföremål som inte är förpackningar. I blandavfallet sätt också smutsiga eller illaluktande textiler, kartong- och plastförpackningar samt äggskal. Dessutom mindre mängder avfall som inte går att bränna t.ex. en glödlampa, en kaffekopp eller glasföremål. Farligt avfall och batterier hör inte hemma i blandavfall. Av blandavfallet utvinner man vid Westenergys anläggning energi i form av el och fjärrvärme.
Stormossen har beslutit att rekommendera att äggskal sorteras som blandavfall (brännbart avfall) istället för bioavfall, eftersom äggskalen orsakar stockningar vid vår bioavfallsanläggning, vilket i sin tur leder till omfattande serviceåtgärder. Vi strävar till att undvika längre servicestopp och garantera att biogas kontinuerligt finns tillgängligt.
Lampor sorteras lite olika beroende på vilken sorts lampa det är fråga om. Traditionella glödlampor samt halogenlampor får sättas i blandavfall. Billyktornas brännare är likaså blandavfall. Alla andra lampor ska returneras till en återvinningsstation eller annan insamlingspunkt för lampor.
LED-lampor är el- och elektronikskrot, liksom alla lampslingor, ljusstakar och armaturer som använder el eller batterier. Energisparlampor och lysrör hör till farligt avfall på grund av att de innehåller kvicksilver.
Energisparlampor och LED-lampor samt lysrör som är under 25 cm långa kan föras till affärer som säljer lampor utan kostnad eller köpskyldighet:
- butiker inom dagligvaruhandeln på minst 1000 m2 som säljer el- och elektronikapparater
- specialaffärer på minst 200 m2 som säljer el- och elektronikapparater
Plastförpackningarna ska vara tomma. Det får inte finnas några uppenbara matrester eller andra rester på förpackningen, men små fläckar är inget problem. Mycket smutsiga förpackningar sorteras som blandavfall (brännbart avfall). En bra tumregel är att förpackningen är tillräckligt ren för att kunna förvaras i några dagar hemma utan att lukta.
Via denna länk hittar du alla ekopunkter på Stormossens område, där det finns insamling för plastförpackningar. Dessutom tar samtliga återvinningsstationer också emot plastförpackningar. Fr.o.m. juli 2023 samlas plastförpackningar även i alla husbolag med minst fem bostäder.
Producentansvaret berör endast konsumentförpackningar och inte andra plast- och kartongprodukter. Med producentansvar avses producentens skyldighet att ordna med återanvändning, materialåtervinning och annan avfallshantering av avfall från produkter samt att stå för de kostnader som detta ger upphov till. Således vore det orättvist för producenterna att även betalar för återvinningen av andra produkter än förpackningar. I framtiden kan det komma att ändras så att även andra plastprodukter kan samlas in för återvinning.
Förpackningar som innehåller flera material, som inte går att tas isär, sorteras enligt det material som förpackningen innehåller mest.