Pitääkö minulla olla jäteastia, vaikka minulla ei synny jätettä?

Kyllä. Kaikkien kotitalouksien on lain mukaan liityttävä kunnalliseen jätehuoltoon. Tämä vähentää jätteiden kippaamista luontoon. Mikäli tuotat vähän jätettä, suosittelemme pienemmän jäteastian hankkimista ja tyhjennysvälien optimointia. Yhteisastia naapurin kanssa on myös hyvä vaihtoehto.

Miksi kaikkia jätteitä ei vain voisi kerätä samaan pussiin?

Pyrimme mahdollisimman korkeaan kierrätysasteeseen. EU:n jätedirektiivin mukaan tavoitteena on 65 prosentin kierrätysaste vuoteen 2035 mennessä. Lajittelemalla jätteet syntypaikalla, jätteet on helpompi kierrättää raaka-aineena uusia tuotteita varten. Materiaalikierrätys on ympäristön kannalta järkevämpää kuin energiahyödynnys, eli polttaminen.

Stormossen on alkanut käyttää termiä sekajäte, mitä se tarkoittaa?

Sekajäte on sama kuin poltettava jäte. Suomessa siirrytään pikkuhiljaa käyttämään pohjoismaisia piktogrammeja lajitteluastioissa ja samalla yhtenäistetään termistöä, jolloin aletaan käyttää Sekajäte-termiä Poltettavan jätteen sijaan.

Sekajätteeseen laitetaan jätteet, jotka eivät kelpaa muuhun kierrätykseen kuten mm. vaipat, siteet, imuripussit, lemmikkien kuivikkeet, sukat, alusvaatteet ja muoviesineet, jotka eivät ole pakkauksia. Likaiset tai haisevat muovit, kartongit ja tekstiilit sekä kananmunankuoret kuuluvat myös sekajätteeseen. Lisäksi sekajätteeseen voi laittaa pienet määrät palamatonta jätettä kuten yksittäisen hehkulampun, kahvikupin tai lasiesineen. Vaarallista jätettä tai paristoja ei saa laittaa sekajätteeseen. Sekajätteestä jalostetaan energiaa, eli sähköä ja kaukolämpöä Westenergyn energianjalostuslaitoksella.

Miksi munankuoret lajitellaan sekajätteeseen (poltettava jäte)?

Stormossen on päättänyt suositella munankuorten lajittelemista sekajätteeseen (poltettava jäte) biojätteen sijaan siitä syystä, että biojätteen käsittelylaitoksella munankuoret aiheuttavat tukkeumia, jotka johtavat laajamittaisiin huoltotoimenpiteisiin. Pyrimme tällä välttämään pidempiä huoltokatkoja laitoksella sekä takaamaan biokaasun jatkuvan tarjonnan.

Miten lamput oikein lajitellaan?

Lamput lajitellaan hieman eri paikkoihin riippuen lampun laadusta. Perinteiset hehkulamput sekä halogeenilamput saa laittaa poltettavaan jätteeseen. Autojen ajovalojen polttimot ovat myös poltettavaa jätettä. Kaikki muut lamput tulee palauttaa joko hyötykäyttöasemalle tai muuhun lamppujen keräyspisteeseen.

LED-lamput ovat sähkö- ja elektroniikkaromua kuten myöskin kaikki valoköynnökset, kyntteliköt ja muut valaisimet, joihin tarvitaan sähköä tai paristoja. Energiansäästölamput ja loisteputket taas kuuluvat vaaralliseen jätteeseen sisältämänsä elohopean vuoksi.

Energiansäästö- ja led-lamput sekä alle 25 senttimetriä pitkät loisteputkilamput voi myös palauttaa maksutta ja ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta myymälöihin, joiden valikoimiin lamput sisältyvät:

  • vähintään 1000 m2 kokoiseen sähkö ja elektroniikkatavaraa myyvään päivittäistavarakauppaan
  • vähintään 200 m2 kokoiseen sähkö- ja elektroniikkatavaraa myyvään erikoiskauppaan
Kuinka puhtaita muovipakkausten tulee olla?

Pakkausten tulee olla tyhjiä ja kuivia. Pakkauksissa ei saa olla selkeitä ruokajäämiä tai muita ainejäämiä, mutta pienistä tahroista ei ole haittaa. Valuta pakkaukset myös kuiviksi. Voit helposti puhdistaa pakkauksen esimerkiksi pyyhkäisemällä ruuantähteet tai marinadin pakkauksesta talouspaperin avulla. Vaikeasti puhdistettavat tai haisevat pakkaukset lajitellaan sekajätteeseen (poltettava jäte). Hyvänä nyrkkisääntönä toimii, että pakkaus on riittävän puhdas kun sitä voi säilyttää muutaman päivän kotona ilman merkittäviä hajuhaittoja.

Missä sijaitsevat muovipakkausten keräyspisteet?

Tämän linkin kautta löydät kaikki Stormossenin alueen ekopisteet, joilla kerätään muovipakkauksia. Muovipakkauksia voi lisäksi tuoda kaikille hyötykäyttöasemillemme. Heinäkuusta 2023 lähtien muovipakkauksia kerätään myös kaikissa taloyhtiöissä, joissa on vähintään viisi asuntoa.

Miksi muovin- ja kartonginkeräykseen saa laittaa vain pakkauksia?

Tuottajavastuu koskee ainoastaan kuluttajapakkauksia. Tuottajavastuulla tarkoitetaan lain määräämää tuottajan velvollisuutta järjestää tuotteista syntyvien jätteiden uudelleenkäyttö, kierrätys ja muu jätehuolto sekä näistä aiheutuvat kustannukset. Täten olisi epäreilua, että tuottajat maksavat myös muiden kuin pakkausten kierrätyksen. Tulevaisuudessa tämä saattaa muuttua niin, että esimerkiksi muitakin muovituotteita kerätään kierrätykseen.

Miten lajitellaan pakkaus, jossa on useampaa materiaalia?

Mikäli pakkauksen materiaaleja ei voi erottaa toisistaan, tulee pakkaus lajitella sen mukaan mitä materiaalia on silmämääräisesti eniten.