Paperisista hedelmäpusseista biojätepusseja Vaasan seudulla

Paras pussi on se, jota käytetään monta kertaa. Nyt 19 K-kauppaa ja yksi Sale Vaasan seudulla tarjoavat asiakkailleen paperisia pusseja hedelmille ja vihanneksille. Uudet paperipussit soveltuvat erityisen hyvin painavammille hedelmille ja vihanneksille, kuten perunoille, sipulille ja omenoille, koska ne ovat kestävämpiä kuin muoviset pussit. Kaupoissa käyttöön otettavat paperipussit sopivat hyvin biojätteiden lajitteluun, sillä ne soveltuvat parhaiten Stormossenin käsittelylaitokselle, joka valmistaa biojätteestä kompostimultaa ja liikennekaasua.

Asiakkaille pussit ovat ilmaisia, aivan kuten hedelmäosaston muut pussit. Stormossen tukee hanketta, maksamalla puolet kauppojen pussikustannuksesta. Alussa Stormossen myös tarjoaa asiakkaille keittiöön soveltuvan lajitteluastian biojätteelle. Sata astiaa jaetaan jokaisessa mukana olevassa kaupassa alkuviikosta v. 27. Nämä paperipussit eroavat ”tavallisista” paperipusseista, koska ne hylkivät vettä ja rasvaa. Ne on erityisesti suunniteltu biojätteelle ja hyväksyttyjä elintarvikekäyttöön.

Muovinkulutus vähenee noin kahdella tonnilla

Biojätepussien käyttäminen hedelmä- ja vihannespussina on innovatiivinen tapa vähentää muovin käyttöä ja on resurssitehokasta, koska pussia käytetään monta kertaa. Ensin hedelmäpussina ja sen jälkeen vielä biojätepussina. Muovinkulutus vähenee noin kahdella tonnilla nykyisellä määrällä kauppoja. Mikäli S-ketju myöhemmässä vaiheessa ottaa pussit käyttöön, määrä tuplaantuu. Myös S-ketjulla on myönteinen kanta paperipusseihin.

Hankkeella Stormossen pyrkii edistämään biojätteen hyödyntämistä, mikä on ympäristön kannalta myönteistä. Stormossen on tehnyt yhteistyötä pakkausalan ratkaisutoimittaja Jubilo Oy:n kanssa yli kaksi vuotta ja jakanut kotitalouksille yhteensä neljä miljoonaa paperipussia biojätteelle. Paperipusseja on lisäksi haettavissa Stormossenin hyötykäyttöasemilta, Vaasan ja Vähänkyrön kansalaisinfosta, Vaasan Ekosopista ja SPR Kirppikseltä.
– Stormossen ja Vaasan kaupat toimivat suunnannäyttäjinä Suomessa, mitä tulee biojätteeseen ja ekosysteemiajatteluun, toteaa Jubilo Oy:n Viktor Stenmark.

K-Supermarket Wasa Klemetinkadulla Vaasassa on jo muutaman viikon ajan käyttänyt paperipusseja hedelmä- ja vihannesosastolla. K-kauppias Tomi Nordin kertoo, että noin 90 % asiakaspalautteesta on tähän saakka ollut positiivista. Ihmiset haluavat tehdä ympäristötekoja. Hänen omasta mielestä on ”positiivinen fiilis”. Paperipusseja testataan kesä- ja heinäkuussa, jonka jälkeen tehdään laskelmat ja kerätään kokemukset ja otetaan kantaa jatkoon. Vuonna 2019 hedelmä- ja vihannesosastolla käytettiin yhteensä 280 000 muovipussia.

Vinkkejä asiakkaille

  • Käytä paperista hedelmäpussia vähintään kaksi kertaa. Voit ottaa saman pussin kauppareissulle uudestaan, niin pidennät sen elinikää.
  • Käytä paperista hedelmäpussia biojätteelle.
  • Lajittele ylimääräiset paperipussit kartonginkeräykseen (jos sinulle kerääntyy enemmän pusseja kuin mille on käyttöä biojätepussina).
  • Sulje pussi etiketillä, niin etiketti on helposti poistettavissa, kun käytät pussia biojätteelle.
  • Sinun ei tarvitse ottaa uutta pussia jokaiselle hedelmä- ja vihanneslajille. Käytä samaa pussia monelle lajille, ja liimaa jokaiselle lajille oma etiketti pussin kylkeen.

Näissä kaupoissa on paperipusseja 

K-Citymarket Keskusta
K-Supermarket Wasa
K-Supermarket Huutoniemi
K-Market Kuninkaantie
K-Market Koulukatu
K-Market Palosaari
K-Market Suvilahti
K-Market Vanha Vaasa
K-Market Sundom
K-Market Kvevlax
K-Market Vörå
K-Market Maalahti
K-Market Kuusilahdentie
K-Market Pitsitehdas
K-Market Kapteeninkatu
K-Market Vaasanpuistikko
Sale Rewell Center
Neste K-Market Raastuvankatu
K-Market Kauppapuistikko
K-Supermarket Piffi

Puutarhamulta on tilapäisesti loppuunmyyty

Puutarhamultamme on ollut suosittua tänä keväänä. Itse asiassa niin suosittua, että se on tilapäisesti loppuunmyyty. Tuotamme koko ajan lisää multaa, mutta kompostointiprosessi vaatii oman aikansa. Juhannuksen aikaan voimme taas myydä lisää puutarhamultaa.

Nurmikkomultamme, joka on tehty lietteestä, sopii nurmikoille, puskille, marjapensaille, puille ja perennoille. Nurmikkomullan myynti jatkuu normaalisti. Täältä löydät hinnat ja myyntipaikat.

Stormossenin toiminta koronavirus-tilanteessa – päivitetty 18.6.2020

Stormossen seuraa viranomaisten antamia ohjeita ja suosituksia. Tällä hetkellä Stormossenin jätteiden vastaanotto- ja käsittelytoiminnot sekä asiakaspalvelu eri kanavissa toimivat normaalisti.

Minimossen on jälleen avoinna

Aukioloajat ovat ti-pe klo 10-18 ja la klo 11-15. Café Minimossen on myös avoinna. Lounaaksi on tarjolla salaattiannoksia, mutta keittolounasta ei ole tällä hetkellä.

Pyydämme kaikkia asiakkaita pitämään huolta käsihygieniasta. Wc:ssä voi pestä kädet ja meillä on käsidesiä käytettävissä. Pidä etäisyyttä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan. Jos sinulla on flunssan oireita pyydämme sinua pysymään kotona.

Noutopalvelu

Noutopalvelumme on keskeytetty 31.8. asti. Seuraamme tilannetta ja tiedotamme jatkosta.

Toimistomme on edelleen suljettuna

Pidämme toimistomme, osoitteessa Stormosseninte 56 (Koivulahti), suljettuna 20.3.2020 alkaen coronavirustilanteen vuoksi.

Palvelemme normaalisti verkossa ja puhelimitse.
info@stormossen.fi
Puh. 010 320 7600 (vaihde) arkisin klo 9 – 15.

Ohjeistus asukkaille

  • Sairastuneiden nenäliinat, lautasliinat ja muut jätteet kerätään omaan roskakoriin, joka on päällystetty pussilla. Sulje täyttänyt roskapussi tiiviisti ja vie poltettavan jätteen jäteastiaan. Tyhjennä sairastuneen käyttämä roskakori päivittäin.
  • Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
  • Poltettavaa jätettä syntyy vähemmän, kun pakkausmateriaalit lajitellaan tehokkaasti ja pakataan tiiviisti. Jätteitä ei pidä jättää miehittämättömille jätteiden vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.
  • Stormossen seuraa viranomaisten antamia ohjeita ja suosituksia.

Vierailut ja neuvontakäynnit

Otamme jälleen käyttöön vierailumahdollisuuden sekä neuvontakäynnit, mutta tietyin rajoituksin. Voimme ottaa vastaan max. 20 hengen ryhmän luennolle auditorioomme, mutta laitoskierroksia ei toistaiseksi järjestetä.

Tiedotamme mahdollisista muutoksista. Kotisivumme toimivat aiheen tiedottamisen pääkanavana.

Ekobiili on tauolla tänä keväänä

Koronavirustilanteen takia ekobiilin keräyskampanja vaaralliselle jätteelle, metalli-, sähkö- ja elektroniikkaromulle on tänä keväänä peruutettu. Voit kuitenkin jatkaa näiden jätteiden keräämisen kotona ja viedä ne maksutta lähimmälle hyötykäyttöasemalle. Ethän jätä roskia paikkaan, johon olet tottunut ekobiilin saapuvan.

Julkaisemme ekobiilin uuden aikataulun, kun poikkeustilanne on ohi. Myös keväälle suuniteltu avoimien ovien tapahtuma Stormossenilla siirtyy.

Elektroniikkavaraston turvallinen siivous

Löytyykö sinunkin lipastosi laatikosta pieni elektroniikkamuseo? Siinä tapauksessa et ole yksin. Suomalaisten tavallisin lajittelematon jäte on loppuun kulunut kännykkä. Myös vanhat tietokoneet ovat kodeissamme tavallisia pölynkerääjiä.

Jos suomalaiset veisivät vanhat elektroniikkalaitteensa kierrätykseen, materiaalin voisi käyttää uudelleen uusiin tuotteisiin. Kannettavan tietokoneen materiaalista 99 prosenttia voidaan kierrättää. Täysin uuden kannettavan tietokoneen valmistaminen tuottaa huimat 1200 kg jätettä. Käyttämällä sähköisiä vempaimiamme todellakin niin kauan kuin mahdollista, voimme säästää sekä ympäristöämme että rahojamme.

– Tietokone toimii vaikka kuinka hyvin seitsemästä kahdeksaan vuotta. Kolmen vuoden kuluttua ei tarvitse ostaa uutta tietokonetta vain sen takia, että jokin peli ei toimi siinä. Koneen voi siivota tai sen osia voi vaihtaa, niin se toimii jatkossakin. Älä heitä pois koko konetta, sanoo Sohrab Ahrari, AS Computerin vetäjä Vaasan Palosaarella.

Työssään hän tapaa monia, jotka ostavat uuden tietokoneen parin vuoden välein, vaikka vanhakin voisi toimia mainiosti pienellä korjaamisella.

Vasara paras työväline

Jos tietokone kuitenkin on elänyt aikansa, eikä todellakaan toimi enää, sen paikka on elektroniikkakierrätyksessä. Kaikille Stormossenin hyötykäyttöasemille elektroniikkajätteen voi tuoda maksutta. Tietokoneen jättäminen kierrätykseen voi kuitenkin tuntua epäilyttävältä, jos ei ole ihan varma, että kaikki koneen tiedot todella on hävitetty.

On olemassa eri ohjelmia, jotka korvaavat kaiken kovalevyn aineiston merkityksettömällä sisällöllä niin, että kaikki koneelle varastoitu tieto häviää. On myös olemassa palveluita, jotka tarjoavat juuri tätä apua. SER-Kierrätys, joka on Suomen virallinen sähkö- ja elektroniikkajätteen kierrättäjä, on yhdessä Postin ja Kuusakoski Oy:n kanssa perustanut palvelun nimeltä Seiffi. Sen kautta voi tilata paketin, johon vanha tietokone tai mobiililaite laitetaan. Paketti viedään postiin, ja tekniikkatuotteet voidaan kierrättää sen jälkeen, kun datatiedot on tuhottu.

Sohrab Ahrarin mukaan kaikista turvallisin tapa tuhota koneen tiedot on kuitenkin vasaran käyttö.

– Jos haluaa olla 100 prosenttisesti varma, että tiedot on tuhottu, niin kovalevy kannattaa lyödä hajalle isolla vasaralla, hän sanoo.

Fiksu omistaja suojaa älypuhelimensa

Puhelinten kaikkia tietoja on vaikeampi tuhota, koska puhelimilla ei ole kovalevyjä samalla tavalla kuin tietokoneilla. Ahrarin mukaan käytetyn puhelimen tehdasasetusten palauttaminen kuitenkin toimii suhteellisen hyvin, jos puhelimessa olevat tiedot halutaan tuhota.

– Puhelimeen jää tässä tapauksessa kuitenkin käyttäjän nimi, sanoo Sohrab Ahrari.

Aivan kuten tietokonetta on myös tärkeää, että puhelinta käytetään kauan. Hitaasta puhelimesta voi uudella patterilla tai puhelinmuistia tyhjentämällä tulla aivan kuin uusi. Käyttämällä panssarilasia ja suojakuorta fiksun omistajan älypuhelin pysyy käytössä siihen asti, että se todellakin menee rikki.

Kun tekniikka on tehnyt tehtävänsä, on aika siivota elektroniikkavarastoaan ja kerätä kaikki vanhat puhelimet ja tietokoneet. Kun olet tuhonnut haluamasi sisällön, viet käytetyt laitteet kierrätykseen. Sillä tavalla vanhat palvelijat voivat toimia raaka-aineena uusissa tuotteissa – sen sijaan, että kaikki pitää valmistaa alusta.

Perheperjantai Minimossenilla

On perjantai-iltapäivä ja Klingenbergin perhe aloittelee viikonlopun viettoaan käymällä Minimossenilla. He ovat läheltä seuranneet Minimossenin kehitystä rakennusvaiheesta siistiksi kierrätysgalleriaksi.

Muurahaistiellä Vaasan Isolahdessa vastassa on nykyään komea vastaremontoitu kierrätysgalleria monta vuotta tyhjillään seisseen kauppatilan sijasta.

– Olemme mielissämme siitä, että tälle kiinteistölle tehtiin jotain. Se on ollut tyhjänä ja näyttänyt melko rähjäiseltä. Ilahduimme kun luimme lehdestä tämän paikan suunnitelmista, sanoo Saija Klingenberg.

Han asuu miehensä Jonas Klingenbergin ja tyttärien Tovan (10 vuotta), Lonen (7 vuotta) ja Avan (3 vuotta) kanssa Minimossenin lähistöllä.  Perhe on ympäristötietoinen. He ovat tyytyväisiä siihen, että asuvat paikassa, jossa pärjää yhdellä autolla. He pyrkivät antamaan lasten vaatteille pitkän elämän ostamalla kirpparilta, perimällä vaatteita ja antamalla ne eteenpäin. Viikon ruokalista koostuu perheessä lähinnä kasvispohjaisista ruoista, ja he välttävät lentämistä kovin usein.

– Emme ole liian kunnianhimoisia. Mutta ajattelemme ympäristöä. Se korostui lasten tulon myötä ja kun ajattelemme heidän tulevaisuuttaan.

Leikkinurkkaus on suosittu sekä isompien että pienempien parissa

Ava on juuri päättänyt perjantainautiskelunsa kahvilan puolella ja asettunut taloksi leikkikalujen keskelle Minimossenin leikkinurkkauksessa.

– Aina kun olemme täällä hän on minua nopeampi syömään, jonka jälkeen hän sujahtaa leikkinurkkaukseen, sanoo Saija.

Äiti pitää kahvilan valikoimasta ja siitä, että leikkinurkkaus on lähellä kahvilaa. Koska leikkinurkkaus sijaitsee keskellä galleriaa, lasten leikkiä voi seurata joka suunnasta. Kahvilasta saa maukkaan lounaan hyvään hintaan ja jälkiruokavaihtoehtoja löytyy, jos haluaa. Kauppahyllyistä Saija Klingenberg on löytänyt sitä sun tätä. Mutta hän kaipaa Minimossenin valikoimasta enemmän tuotteita lapsiperheille.

– Lelukampanja, joka järjestettiin Hope ry:n kanssa ennen joulua oli todella hyvä. Silloin teimme leikkikalulöytöjä. Kaipaan tänne kuitenkin suurempaa valikoimaa lastenvaatteita ja leikkikaluja. Ne varmasti houkuttelisivat tänne enemmän lapsiperheitä.

Enemmän kierrätystä Minimossenin ansiosta

Saija Klingenberg pitää Minimossenin kahvilaa, kauppoja ja hyötykäyttöasemaa hyvänä kokonaisuutena. Kun hän viime viikolla kävi Minimossenilla, hän toi mukanaan tyhjät maitotölkit minihyötykäyttöasemalle.

– Kierrätämme perheessämme enemmän nyt Minimossenin avattua, hän sanoo.

Sisätiloissa olevaa hyötykäyttöasemaa arvostetaan. Saijan mielestä Minimossenilla on mukavampaa ja helpompaa lajitella roskia. Varsinkin kun kierrätysastioita on enemmän kuin ekopisteellä. Hänen tuttavansa ovat ihmetelleet, että eikö sisätiloissa oleva hyötykäyttöasema haise. Mutta ei, ei se haise.

– Monikaan ei tiedä, että tänne voi myös lahjoittaa hyväkuntoisia vaatteita ja tavaroita. Kaikkea ei tarvitse heittää.

Kolmivuotiaan leikkihetki alkaa olla paketissa, ja perhe jatkaa matkaansa yhteiseen viikonlopun viettoon. Kohta on taas seuraavan Minimossenin käynnin vuoro.

– Meidät kyllä löytää täältä joka viikko, sanoo Saija Klingenberg.

Pohjalaista biokaasua sinulle

Ajattelepa auton ajamista polttoaineella, joka on täysin uusiutuvaa ja lähellä tuotettua. Eikö kuulostakin mahtavalta? Pohjanmaalla on biokaasun tankkausasemien verkosto, joka kasvaa kasvamistaan.

Kun tankissa on biokaasua, hiilidioksidipäästöt ovat jopa 90 prosenttia bensa- tai dieselautoja matalammat. Suomessa on nyt yli 10 000 rekisteröityä biokaasuautoa, jotka vähentävät ympäristön saastumista. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä maanteillämme kulkee jo 50 000 biokaasuautoa. Olemme ilahduttavasti edellä tämän tavoitteen saavuttamista.

Suomessa ja muualla Euroopassa on hyvät biokaasun tankkausmahdollisuudet. Myös Pohjanmaan biokaasun tankkausasemien verkosto kasvaa jatkuvasti. Tällä hetkellä Stormossenin biokaasua voi tankata Koivulahdessa ja Runsorissa. Myös Jepualta, Pietarsaaresta, Isostakyröstä ja Seinäjoelta löytyy asema.

Omenankaran loikasta liikettä kiertotalouteen

Miten oikein biojätteestä voi syntyä biokaasua? Kuten useimmat matkat, myös biojätteen matka alkaa kuljetusmatkalla. Jätekuljettaja ajaa biojätteen Stormossenille ja tyhjentää jätteet biojätelaitoksella. Siellä biojätepussit avataan ja sisältö murskataan. Vettä lisätään ja paperit, muovit ja metallit, jotka lajittelussa ovat vahingossa joutuneet väärään paikkaan, poistetaan. Sen jälkeen biojätemassa jatkaa matkaansa välisäiliöön.

Välisäiliöstä biojäte pumpataan reaktoriin. Siellä tapahtuu kaikkea jännittävää!

– Hapettomassa ympäristössä on 55 astetta lämmintä. Reaktorin bakteerit hajottavat jätettä kolmen viikon ajan. Mädätykseksi kutsutun prosessin tuloksena raaka biokaasu nousee ylöspäin ja siirtyy itsestään Stormossenin suureen biokaasuvarastoon, sanoo Emelia Holm joka työskentelee ympäristöinsinöörina Stormossenilla.

Liikennekaasua tuotetaan viemällä biokaasu pesurin läpi, joka puhdistaa kaasun hiilidioksidistä ja vedestä. Puhdistusprosessissa kaasun metaanipitoisuus nousee 60 prosentista 99 prosenttiin. Sen jälkeen kaasu kuljetetaan putkessa kaasutankkausasemalle, jossa se paineistetaan 300 baariin. Nyt omenankaran matka on määränpäässään liikennekaasuna niin autoissa kuin Vaasan kaupungin kahdessatoista biokaasubussissa. Tuotettua liikennekaasua analysoidaan jatkuvasti hyvän laadun turvaamiseksi.

Jotta raaka-ainetta biokaasun tuottamiseen riittää reilusti, voimme kaikki jatkaa biojätteen lajittelua. Ilmaisia biojätepusseja voi hakea kaikilta Stormossenin hyötykäyttöasemilta.

Vuoden asiakaslehti on julkaistu

Käytetty kännykkä on suomalaisten tavallisin lajittelematon jäte. Uudesta asiakaslehdestämme voit lukea miten tietokoneiden ja puhelimien tiedot tuhotaan, jotta niiden hyötykäyttö tuntuu turvalliselta. Kerromme tietysti myös Suomen ensimmäisestä kierrätysgalleriasta Minimossenista ja siitä, miten omenankarastasi syntyy biokaasua ja kompostimultaa biojätelaitoksessamme. Asiakaslehti jaetaan kaikkiin Vaasan, Mustasaaren, Isokyrön, Vöyrin, Maalahden ja Korsnäsin kotitalouksiin.

Voit myös lukea lehtemme digitaalisessa muodossa klikkaamalla tätä linkkiä. Huomioithan, että linkin kautta siirryt toiselle sivustolle.

Vaasan puutarhajäteasema avataan 27.4.

Kaikki hyötykäyttöasemamme, paitsi Vaasan Sammonkadun asema, vastaanottavat puutarhajätettä. Kesäisin sinua palvelee myös puutarhajäteasema Strömberginkadulla Vaasassa ma, ti, pe 11.30-19, la 10-14 ja toukokuu-kesäkuu myös su 10-14. Asema on auki myös Äitienpäivänä 10.5.2020.

Rajoitamme asiakasmäärää hyötykäyttöasemilla

Rajoitamme asiakkaiden ja autojen määrää hyötykäyttöasemilla. 8.4. alkaen korkeintaan kolme autoa saa olla Stormossenin hyötykäyttöasemalla yhtä aikaa. Muilla asemilla asiakkaita päästetään asema-alueelle rajoitetusti tilanteen mukaan ja niin, että ei synny lähikontakteja.

Pyydämme asiakkaitamme lykkäämään käyntejä hyötykäyttöasemille, kunnes koronatilanne on ohi. Näin vähennämme yhdessä riskejä!