Vastaa asiakaskyselyyn

Stormossen toteuttaa asiakastutkimuksen toimialueensa asukkaiden keskuudessa. Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa asukkaiden mielipiteitä ja kokemuksia Stormossenin toiminnasta ja palveluista yleensä.

Vastaamalla autatte meitä kehittämään palvelujamme edelleen – hyöty on siis yhteinen!
Tutkimuksen toteuttaa Innolink.

Vastaaminen

Toivomme, että kerrotte mielipiteenne vastaamalla oheiseen kyselyyn risuja tai ruusuja kaihtamatta viimeistään 11.10.2020. Vastaamiseen menee aikaa noin 10 minuuttia.

Pääsette siirtymään kyselylomakkeelle tästä.
Vaihtoehtoisesti voitte kopioida seuraavan linkin selaimenne osoiteriville: http://vastaa.innolink.fi/asiakkaat/stormossen/

Huomioittehan, että Internet Explorer ei välttämättä tue kaikkia lomakkeen ominaisuuksia parhaalla mahdollisella tavalla, joten suosittelemme käyttämään vastaamiseen jotakin toista selainta.

Kaikki vastaukset käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti.

Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan iPad.
Arvontaan voitte osallistua täyttämällä yhteystietonne lomakkeen loppuun. Yhteystietojanne käytetään ainoastaan arvontaan, eikä niitä voida yhdistää vastaukseenne.

Lisätietoja

Lisätietoja lomakkeen täyttämisestä saatte ottamalla yhteyttä Innolinkiin projektikoordinaattori Hanna Pieniniemeen, hanna.pieniniemi@innolink.fi

Toivomme aktiivista osallistumista tutkimukseen ja kiitämme Teitä jo etukäteen antamastanne arvokkaasta palautteesta!

Käynnit hyötykäyttöasemilla muuttuvat maksuttomiksi

Kotitaloudet saavat viedä hyötykäyttöasemille lajiteltuja jätteitä rajattoman määrän käyntikertoja maksuttomasti 15. syyskuuta alkaen. Tähän asti maksuttomien käyntien määrä vuodessa on ollut 6 käyntiä/kotitalous ja 2 käyntiä/vapaa-ajan asunto, jonka jälkeen jokaisesta käynnistä on maksettu 15 euroa.

Muutoksen ansiosta asemien ajoittainen ruuhkautuminen vähenee, koska asiakkaat luultavasti tuovat aiempaa pienempiä kuormia kerralla ja asioivat asemilla useammin kuin ennen. Kun ruuhkahuiput vähenevät, henkilökunta ehtii palvella asiakkaita vieläkin paremmin. Näin asukkaat saavat ekomaksua vastaan entistä enemmän palvelua, koska ekomaksu pysyy kuitenkin ennallaan.

Asiakaskortti jää käyttöön ja kaikki käynnit rekisteröidään edelleen. Näin Stormossen kerää tilastotietoa asemien käytöstä ja asiakasvirroista. Tämä auttaa kehittämään palvelujamme jatkossakin.

Yritysten hinnoittelu pysyy ennallaan.

Liikkuva hyötykäyttöasema

Tämä palvelu on luotu sinulle, joka asut kaukana lähimmästä hyötykäyttöasemasta. Liikkuva hyötykäyttöasema vastaanottaa samaa jätettä kuin tavallinen hyötykäyttöasema, paitsi risuja ja puutarhajätettä. Tuo enintään kuutio jätettä kerrallaan.

Muista ottaa asiakaskorttisi mukaan!

Vastaanotamme

 • betonia
 • kipsiä
 • kaatopaikkajätettä
 • lasia
 • metalliromua
 • pahvia
 • painekyllästettyä puuta
 • paperia
 • poltettavaa jätettä
 • puuta
 • tiiliä
 • sähkö- ja elektroniikkaromua
 • vaarallista jätettä
LAUANTAI 5.9.2020

klo 10-10.30 Brännarsintie, ekopiste
klo 11-13 Komosantie 248, NS-talo ekopiste
klo 13.15-13.45 Kimon ruukki -museo, P-paikka
klo 14-14.45 Hällnäs, venesatama

LAUANTAI 12.9.2020

klo 10-11 Lehmäjoki, Lehmäjoen huoltamo velj. Mäkynen
klo 11.30-12.30 Petterinmäki, P-paikka Aknuksentie 2
klo 13.30-14 Kaitsor, Bovägen (ent. kaupan piha)

LAUANTAI 19.9.2020

klo 10-12 Björköby, NS-talo
klo 13-15 Söderudden, kalasatama
klo 16-17 Köklot, kalasatama

LAUANTAI 26.9.2020

klo 10-12 Bergö, Bredhällan
klo 13.30-15 Molpe, venesatama (ennen uimarantaa ja Strandmölleä)
klo 16-17 Nyby, Nybygården

Saariston romunkeräyksestä ennätysmäärä jätettä

Metalli-, sähkö- ja elektroniikkaromua kerättiin yhteensä noin 81 000 kiloa saariston romunkeräyskampanjan aikana 31.7.-2.8. Stormossen haluaa kiittää kaikkia, jotka osallistuivat kampanjaan. Pidetään saaristo siistinä yhdessä jatkossakin!

Parasta kuitenkin olisi, jos jätettä ei syntyisi ollenkaan. Tässä muutama vinkki romun vähentämiseksi:

 • Vältä heräteostoksia.
 • Vuokraa tai lainaa ostamisen sijaan.
 • Osta kestäviä ja korjattavia tuotteita.
 • Säästä energiaa sammuttamalla turhat valot.

Stormossen ja Pidä Saaristo Siistinä ry ovat järjestäneet romunkeräyskampanjan Stormossenin alueella joka kesä vuodesta 2004 alkaen.

Saariston romunkeräys 31.7.-2.8.

Pidetään yhdessä saaristo siistinä. Viikonloppuna 31.7.-2.8. järjestämme taas romunkeräyksen saaristossa. Metalli-, sähkö- ja elektroniikkaromua otetaan vastaan maksutta saariston vastaanottopisteillä Vöyrillä, Mustasaaressa, Vaasassa, Maalahdessa ja Korsnäsissa.

Samana viikonloppuna huoltoalus Roope-Botnia kerää romua myös Jannen Saluunassa ja Larsbjörkasskärissä.

Paperisista hedelmäpusseista biojätepusseja Vaasan seudulla

Paras pussi on se, jota käytetään monta kertaa. Nyt 19 K-kauppaa ja yksi Sale Vaasan seudulla tarjoavat asiakkailleen paperisia pusseja hedelmille ja vihanneksille. Uudet paperipussit soveltuvat erityisen hyvin painavammille hedelmille ja vihanneksille, kuten perunoille, sipulille ja omenoille, koska ne ovat kestävämpiä kuin muoviset pussit. Kaupoissa käyttöön otettavat paperipussit sopivat hyvin biojätteiden lajitteluun, sillä ne soveltuvat parhaiten Stormossenin käsittelylaitokselle, joka valmistaa biojätteestä kompostimultaa ja liikennekaasua.

Asiakkaille pussit ovat ilmaisia, aivan kuten hedelmäosaston muut pussit. Stormossen tukee hanketta, maksamalla puolet kauppojen pussikustannuksesta. Alussa Stormossen myös tarjoaa asiakkaille keittiöön soveltuvan lajitteluastian biojätteelle. Sata astiaa jaetaan jokaisessa mukana olevassa kaupassa alkuviikosta v. 27. Nämä paperipussit eroavat ”tavallisista” paperipusseista, koska ne hylkivät vettä ja rasvaa. Ne on erityisesti suunniteltu biojätteelle ja hyväksyttyjä elintarvikekäyttöön.

Muovinkulutus vähenee noin kahdella tonnilla

Biojätepussien käyttäminen hedelmä- ja vihannespussina on innovatiivinen tapa vähentää muovin käyttöä ja on resurssitehokasta, koska pussia käytetään monta kertaa. Ensin hedelmäpussina ja sen jälkeen vielä biojätepussina. Muovinkulutus vähenee noin kahdella tonnilla nykyisellä määrällä kauppoja. Mikäli S-ketju myöhemmässä vaiheessa ottaa pussit käyttöön, määrä tuplaantuu. Myös S-ketjulla on myönteinen kanta paperipusseihin.

Hankkeella Stormossen pyrkii edistämään biojätteen hyödyntämistä, mikä on ympäristön kannalta myönteistä. Stormossen on tehnyt yhteistyötä pakkausalan ratkaisutoimittaja Jubilo Oy:n kanssa yli kaksi vuotta ja jakanut kotitalouksille yhteensä neljä miljoonaa paperipussia biojätteelle. Paperipusseja on lisäksi haettavissa Stormossenin hyötykäyttöasemilta, Vaasan ja Vähänkyrön kansalaisinfosta, Vaasan Ekosopista ja SPR Kirppikseltä.
– Stormossen ja Vaasan kaupat toimivat suunnannäyttäjinä Suomessa, mitä tulee biojätteeseen ja ekosysteemiajatteluun, toteaa Jubilo Oy:n Viktor Stenmark.

K-Supermarket Wasa Klemetinkadulla Vaasassa on jo muutaman viikon ajan käyttänyt paperipusseja hedelmä- ja vihannesosastolla. K-kauppias Tomi Nordin kertoo, että noin 90 % asiakaspalautteesta on tähän saakka ollut positiivista. Ihmiset haluavat tehdä ympäristötekoja. Hänen omasta mielestä on ”positiivinen fiilis”. Paperipusseja testataan kesä- ja heinäkuussa, jonka jälkeen tehdään laskelmat ja kerätään kokemukset ja otetaan kantaa jatkoon. Vuonna 2019 hedelmä- ja vihannesosastolla käytettiin yhteensä 280 000 muovipussia.

Vinkkejä asiakkaille

 • Käytä paperista hedelmäpussia vähintään kaksi kertaa. Voit ottaa saman pussin kauppareissulle uudestaan, niin pidennät sen elinikää.
 • Käytä paperista hedelmäpussia biojätteelle.
 • Lajittele ylimääräiset paperipussit kartonginkeräykseen (jos sinulle kerääntyy enemmän pusseja kuin mille on käyttöä biojätepussina).
 • Sulje pussi etiketillä, niin etiketti on helposti poistettavissa, kun käytät pussia biojätteelle.
 • Sinun ei tarvitse ottaa uutta pussia jokaiselle hedelmä- ja vihanneslajille. Käytä samaa pussia monelle lajille, ja liimaa jokaiselle lajille oma etiketti pussin kylkeen.

Näissä kaupoissa on paperipusseja 

K-Citymarket Keskusta
K-Supermarket Wasa
K-Supermarket Huutoniemi
K-Market Kuninkaantie
K-Market Koulukatu
K-Market Palosaari
K-Market Suvilahti
K-Market Vanha Vaasa
K-Market Sundom
K-Market Kvevlax
K-Market Vörå
K-Market Maalahti
K-Market Kuusilahdentie
K-Market Pitsitehdas
K-Market Kapteeninkatu
K-Market Vaasanpuistikko
Sale Rewell Center
Neste K-Market Raastuvankatu
K-Market Kauppapuistikko
K-Supermarket Piffi

Puutarhamulta on tilapäisesti loppuunmyyty

Puutarhamultamme on ollut suosittua tänä keväänä. Itse asiassa niin suosittua, että se on tilapäisesti loppuunmyyty. Tuotamme koko ajan lisää multaa, mutta kompostointiprosessi vaatii oman aikansa. Juhannuksen aikaan voimme taas myydä lisää puutarhamultaa.

Nurmikkomultamme, joka on tehty lietteestä, sopii nurmikoille, puskille, marjapensaille, puille ja perennoille. Nurmikkomullan myynti jatkuu normaalisti. Täältä löydät hinnat ja myyntipaikat.

Ekobiili on tauolla tänä keväänä

Koronavirustilanteen takia ekobiilin keräyskampanja vaaralliselle jätteelle, metalli-, sähkö- ja elektroniikkaromulle on tänä keväänä peruutettu. Voit kuitenkin jatkaa näiden jätteiden keräämisen kotona ja viedä ne maksutta lähimmälle hyötykäyttöasemalle. Ethän jätä roskia paikkaan, johon olet tottunut ekobiilin saapuvan.

Julkaisemme ekobiilin uuden aikataulun, kun poikkeustilanne on ohi. Myös keväälle suuniteltu avoimien ovien tapahtuma Stormossenilla siirtyy.

Elektroniikkavaraston turvallinen siivous

Löytyykö sinunkin lipastosi laatikosta pieni elektroniikkamuseo? Siinä tapauksessa et ole yksin. Suomalaisten tavallisin lajittelematon jäte on loppuun kulunut kännykkä. Myös vanhat tietokoneet ovat kodeissamme tavallisia pölynkerääjiä.

Jos suomalaiset veisivät vanhat elektroniikkalaitteensa kierrätykseen, materiaalin voisi käyttää uudelleen uusiin tuotteisiin. Kannettavan tietokoneen materiaalista 99 prosenttia voidaan kierrättää. Täysin uuden kannettavan tietokoneen valmistaminen tuottaa huimat 1200 kg jätettä. Käyttämällä sähköisiä vempaimiamme todellakin niin kauan kuin mahdollista, voimme säästää sekä ympäristöämme että rahojamme.

– Tietokone toimii vaikka kuinka hyvin seitsemästä kahdeksaan vuotta. Kolmen vuoden kuluttua ei tarvitse ostaa uutta tietokonetta vain sen takia, että jokin peli ei toimi siinä. Koneen voi siivota tai sen osia voi vaihtaa, niin se toimii jatkossakin. Älä heitä pois koko konetta, sanoo Sohrab Ahrari, AS Computerin vetäjä Vaasan Palosaarella.

Työssään hän tapaa monia, jotka ostavat uuden tietokoneen parin vuoden välein, vaikka vanhakin voisi toimia mainiosti pienellä korjaamisella.

Vasara paras työväline

Jos tietokone kuitenkin on elänyt aikansa, eikä todellakaan toimi enää, sen paikka on elektroniikkakierrätyksessä. Kaikille Stormossenin hyötykäyttöasemille elektroniikkajätteen voi tuoda maksutta. Tietokoneen jättäminen kierrätykseen voi kuitenkin tuntua epäilyttävältä, jos ei ole ihan varma, että kaikki koneen tiedot todella on hävitetty.

On olemassa eri ohjelmia, jotka korvaavat kaiken kovalevyn aineiston merkityksettömällä sisällöllä niin, että kaikki koneelle varastoitu tieto häviää. On myös olemassa palveluita, jotka tarjoavat juuri tätä apua. SER-Kierrätys, joka on Suomen virallinen sähkö- ja elektroniikkajätteen kierrättäjä, on yhdessä Postin ja Kuusakoski Oy:n kanssa perustanut palvelun nimeltä Seiffi. Sen kautta voi tilata paketin, johon vanha tietokone tai mobiililaite laitetaan. Paketti viedään postiin, ja tekniikkatuotteet voidaan kierrättää sen jälkeen, kun datatiedot on tuhottu.

Sohrab Ahrarin mukaan kaikista turvallisin tapa tuhota koneen tiedot on kuitenkin vasaran käyttö.

– Jos haluaa olla 100 prosenttisesti varma, että tiedot on tuhottu, niin kovalevy kannattaa lyödä hajalle isolla vasaralla, hän sanoo.

Fiksu omistaja suojaa älypuhelimensa

Puhelinten kaikkia tietoja on vaikeampi tuhota, koska puhelimilla ei ole kovalevyjä samalla tavalla kuin tietokoneilla. Ahrarin mukaan käytetyn puhelimen tehdasasetusten palauttaminen kuitenkin toimii suhteellisen hyvin, jos puhelimessa olevat tiedot halutaan tuhota.

– Puhelimeen jää tässä tapauksessa kuitenkin käyttäjän nimi, sanoo Sohrab Ahrari.

Aivan kuten tietokonetta on myös tärkeää, että puhelinta käytetään kauan. Hitaasta puhelimesta voi uudella patterilla tai puhelinmuistia tyhjentämällä tulla aivan kuin uusi. Käyttämällä panssarilasia ja suojakuorta fiksun omistajan älypuhelin pysyy käytössä siihen asti, että se todellakin menee rikki.

Kun tekniikka on tehnyt tehtävänsä, on aika siivota elektroniikkavarastoaan ja kerätä kaikki vanhat puhelimet ja tietokoneet. Kun olet tuhonnut haluamasi sisällön, viet käytetyt laitteet kierrätykseen. Sillä tavalla vanhat palvelijat voivat toimia raaka-aineena uusissa tuotteissa – sen sijaan, että kaikki pitää valmistaa alusta.

Perheperjantai Minimossenilla

On perjantai-iltapäivä ja Klingenbergin perhe aloittelee viikonlopun viettoaan käymällä Minimossenilla. He ovat läheltä seuranneet Minimossenin kehitystä rakennusvaiheesta siistiksi kierrätysgalleriaksi.

Muurahaistiellä Vaasan Isolahdessa vastassa on nykyään komea vastaremontoitu kierrätysgalleria monta vuotta tyhjillään seisseen kauppatilan sijasta.

– Olemme mielissämme siitä, että tälle kiinteistölle tehtiin jotain. Se on ollut tyhjänä ja näyttänyt melko rähjäiseltä. Ilahduimme kun luimme lehdestä tämän paikan suunnitelmista, sanoo Saija Klingenberg.

Han asuu miehensä Jonas Klingenbergin ja tyttärien Tovan (10 vuotta), Lonen (7 vuotta) ja Avan (3 vuotta) kanssa Minimossenin lähistöllä.  Perhe on ympäristötietoinen. He ovat tyytyväisiä siihen, että asuvat paikassa, jossa pärjää yhdellä autolla. He pyrkivät antamaan lasten vaatteille pitkän elämän ostamalla kirpparilta, perimällä vaatteita ja antamalla ne eteenpäin. Viikon ruokalista koostuu perheessä lähinnä kasvispohjaisista ruoista, ja he välttävät lentämistä kovin usein.

– Emme ole liian kunnianhimoisia. Mutta ajattelemme ympäristöä. Se korostui lasten tulon myötä ja kun ajattelemme heidän tulevaisuuttaan.

Leikkinurkkaus on suosittu sekä isompien että pienempien parissa

Ava on juuri päättänyt perjantainautiskelunsa kahvilan puolella ja asettunut taloksi leikkikalujen keskelle Minimossenin leikkinurkkauksessa.

– Aina kun olemme täällä hän on minua nopeampi syömään, jonka jälkeen hän sujahtaa leikkinurkkaukseen, sanoo Saija.

Äiti pitää kahvilan valikoimasta ja siitä, että leikkinurkkaus on lähellä kahvilaa. Koska leikkinurkkaus sijaitsee keskellä galleriaa, lasten leikkiä voi seurata joka suunnasta. Kahvilasta saa maukkaan lounaan hyvään hintaan ja jälkiruokavaihtoehtoja löytyy, jos haluaa. Kauppahyllyistä Saija Klingenberg on löytänyt sitä sun tätä. Mutta hän kaipaa Minimossenin valikoimasta enemmän tuotteita lapsiperheille.

– Lelukampanja, joka järjestettiin Hope ry:n kanssa ennen joulua oli todella hyvä. Silloin teimme leikkikalulöytöjä. Kaipaan tänne kuitenkin suurempaa valikoimaa lastenvaatteita ja leikkikaluja. Ne varmasti houkuttelisivat tänne enemmän lapsiperheitä.

Enemmän kierrätystä Minimossenin ansiosta

Saija Klingenberg pitää Minimossenin kahvilaa, kauppoja ja hyötykäyttöasemaa hyvänä kokonaisuutena. Kun hän viime viikolla kävi Minimossenilla, hän toi mukanaan tyhjät maitotölkit minihyötykäyttöasemalle.

– Kierrätämme perheessämme enemmän nyt Minimossenin avattua, hän sanoo.

Sisätiloissa olevaa hyötykäyttöasemaa arvostetaan. Saijan mielestä Minimossenilla on mukavampaa ja helpompaa lajitella roskia. Varsinkin kun kierrätysastioita on enemmän kuin ekopisteellä. Hänen tuttavansa ovat ihmetelleet, että eikö sisätiloissa oleva hyötykäyttöasema haise. Mutta ei, ei se haise.

– Monikaan ei tiedä, että tänne voi myös lahjoittaa hyväkuntoisia vaatteita ja tavaroita. Kaikkea ei tarvitse heittää.

Kolmivuotiaan leikkihetki alkaa olla paketissa, ja perhe jatkaa matkaansa yhteiseen viikonlopun viettoon. Kohta on taas seuraavan Minimossenin käynnin vuoro.

– Meidät kyllä löytää täältä joka viikko, sanoo Saija Klingenberg.