IMG_4017

Kouluille ja varhaiskasvatukseen

Kestävä kehitys on näkyvillä koulujen opetussuunnitelmissa kaikilla luokka-asteilla.  Monissa kouluissa tehdään määrätietoista työtä kestävän kehityksen eteen ja kestävyysajattelu on osa oppilaiden arkea, niin koulussa kuin vapaa-ajalla. Jotta voisimme systemaattisesti tukea koulujen kestävyystyötä olemme yhteistyössä Mustasaaren kunnan kestävyystiimin kanssa kehittäneet Stormossenin oman oppimispolun, joka kulkee varhaiskasvatuksesta lukioon saakka. Oppimispolku mahdollistaa sen, että jokainen oppilas saa osansa Stormossenin lajitteluneuvonnasta ja oppimateriaaleista.

Stormossenin oppimispolku

Varhaiskasvatus 1-5-vuotiaat Materiaali: Varhaiskasvatuksen kulttuuripolku – yhteistyössä Vaasan kaupungin kanssa. Lataa pdf tämän linkin kautta.

Materiaali: Perheen puuhakirja – valmistuu 2025.

Esikoulu Interaktiivinen satukirja – ladattavissa pdf:nä elokuusta 2024 lähtien
1. luokka Materiaali: Dani ja kadonnut kaatopaikka satukirjaa ja puuhavihkoa löytyy vielä suomenkielisenä. Ota yhteys ympäristökasvattajaan.
2. luokka Vierailu luokassa – lajitteluharjoitus ja keskustelua 45 min./luokka – ota yhteys ympäristökasvattajaan
3. luokka Materiaali: Kierrätyksen sankarit -verkkosivusto. Tuottajayhteisön julkaisema digitaalinen materiaali lajittelun maailmaan
4. luokka Kampanja: Kierrätyssankarit – lisätietoa kampanjasta löytyy alempaa tältä sivulta
5. luokka Materiaali: Mobiilipeli Kierros kierrätyksen saarella – ohjeet löytyvät tämän linkin kautta
6. luokka Yhteistyö: Stormossen mukana Yrityskylässä
7. luokka Vierailu Stormossenin biojätelaitoksella – ota yhteys ympäristökasvattajaan hyvissä ajoin varataksesi vierailun
8. luokka Materiaali: Mobiilipeli Fight for future –  ohjeet löytyvät tämän linkin kautta
9. luokka Kampanja: Be Sustainable (7.-9. lk) – lisätietoa kampanjasta löytyy alempaa tältä sivulta
Lukio ja ammattikoulu Vierailut, luennot, teemapäivät, yhteistyöprojektit – sopimuksen mukaan, ota yhteys ympäristökasvattajaan hyvissä ajoin

Oppimispolun tarkoitus on toimia ehdotuksena eri materiaalien käyttöönottoon. Neuvontavierailujen osalta yllä mainitut luokat (2. lk ja 7. lk) ovat etusijalla ja jotkut kampanjat ja materiaalit on suunnattu tietyille luokka-asteille. Muutoin tuottamiamme materiaaleja voi käyttää vapaasti oman mielen mukaan.

 

Lisää oppimismateriaaleja

Päivitetty Ideoita ympäristökasvatukseen on opettajan opas, joka sisältää hauskoja ja opettavaisia kestävään kehitykseen sekä lajitteluun ja kierrätykseen suunnattuja tehtäviä ja projekteja. Tehtäviä löytyy kaikenikäisille oppilaille.

Olemme myöskin koostaneet teille esitysmateriaalia, jota voitte käyttää opetuksen tukena:

Lajittelu ja kierrätys lk 1-3

Lajittelu ja kierrätys lk 4-6

Lajittelu ja kierrätys lk 7-9

Ringin lajittelukoulu sopii mainiosti lajittelutaitojen harjoittamiseen. Suorita Ringin lajittelututkinto Ringin kotisivuilla.

Suomen Kiertovoima yhdessä jäteyhtiöiden kanssa on koostanut kaiken biojätteeseen liittyvän tiedon. Materiaaleista löytyy mm. neljän viikon treeniohjelma lajittelun parantamiseksi.

Saa Syödä! on ruokahävikkiin keskittyvä verkkosivu. Sieltä löytyy esityksiä ja muuta materiaalia

Jos haluatte harjoitella lajittelua käytännössä, meillä on kaksi lajittelusettiä, joita annamme kouluille lainaksi. Lajittelusetti sisältää kassillisen roskia, lajitteluämpärit sekä ohjeistuksen ja oikeat vastaukset.

Neuvontamateriaaleihin, vierailuihin ja yhteistyöprojekteihin liittyviin kysymyksiin vastaa ympäristökasvattaja Sini Hemming: sini.hemming@stormossen.fi tai 010 320 7647.

Kampanjamme

Stormossen järjestää yhdessä seudun muiden jäteyhtiöiden kanssa vuosittain kaksi peruskoulujen oppilaille suunnattua kampanjaa.

  • Kierrätyssankarit, luokka 4
  • Be sustainable, luokat 7-9

Kierrätyssankarit-kampanjassa oppilaat harjoittelevat yhdessä ympäristön vaalimista, kestäviä elämäntapoja sekä jätteen vähentämistä ja lajittelua. Kampanja toteutetaan keväisin.

Be sustainable -kampanja on suunnattu yläkoululaisille. Oppilaat syventyvät kestävään elämäntapaan kolmen eri teeman avulla. Jokaiseen teemaan kuuluu myös toiminnallinen tehtävä. Kampanja toteutetaan syksyisin, kampanjastartti on Kestävän kehityksen viikolla..

Haluaako luokkanne olla mukana?

Ennen kampanjaa lähetämme infoa kaikille alueemme kouluille. Opettajat ilmoittavat mukaan ne luokat, jotka haluavat osallistua. Osallistuminen ei maksa mitään. Kaikille osallistujille jaetaan pieni palkinto ja lisäksi arvomme osallistujien kesken pääpalkinnon.

Kysyttävää?

Jos haluat lisätietoa koulukampanjoista, ota yhteyttä ympäristökasvattajaan: sini.hemming@stormossen.fi