Egnahemshus

Omakotitalot ja pientalot

Stormossenin toiminta-alueella (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Isokyrö, Vähäkyrö, Maalahti ja Korsnäs) jätehuoltomääräykset velvoittavat lajittelemaan omakotitalo- ja pientaloissa (1-4 asuntoa) sekajätettä (poltettava jäte) ja biojätettä alueella A. Tämän linkin kautta löydät mitä alueita biojätteen erilliskeräys koskee ja mitkä kuljetusyritykset tyhjentävät biojäteastiat.

Omakotitaloissa voi vapaaehtoisena olla omat astiat myös pakkausjätteille (metalli-, lasi-, muovi- ja kartonkipakkaukset). Tehokkaalla lajittelulla säästät paitsi ympäristöä myös jätehuoltokustannuksista.

Vaihtoehdot biojätteen lajitteluun

Kun asut omakotitalossa tai taloyhtiössä, jossa on alle viisi asuntoa, sinulla on seuraavat vaihtoehdot biojätteen lajittelulle:

1. Erillinen biojäteastia omalla pihalla

Keräät biojätteesi erilliseen jäteastiaan.  Tämän linkin kautta voit nähdä mikä kuljetusyritys kuljettaa sinun alueesi biojätteet.  Astian tyhjennykset ja kuljetukset hoidetaan Stormossenin kautta. 140 litran biojäteastian tyhjennysmaksu on 8,56€/kerta (sis. alv. 24 %). Astian hinta sisältyy tyhjennyshintaan. Biojätteen tyhjennysväli on joka toinen viikko kesäaikaan (1.4.-30.10.) ja voi olla joka neljäs viikko talviaikaan (1.11.-31.3.) tai useammin tarpeen mukaan. Jos halua pidentää biojätteen tyhjennysväliä, ota yhteyttä sähköpostitse logistiikka@stormossen.fi.

2. Yhteinen jäteastia naapurin kanssa

Voit myös kerätä biojätteet kimppa-astiaan naapureiden kanssa. Tee siinä tapauksessa hakemus yhteisestä jäteastiasta Vaasan seudun jätelautakunnalle.

Yhteisen jäteastian mahdolliset muutokset ilmoitetaan lomakkeella Vaasan seudun jätelautakunnalle

Biojäteastian tyhjennyshinta 8,56€/kerta jaetaan sovitusti kimppaan osallistuvien osapuolten kesken. Laskun jakamisesta osapuolille peritään 3,10€/lasku.

3. Oma ympärivuotinen, suljettu ja lämpöeristetty kompostori

Mikäli sinulla on suljettu ja lämpöeristetty kompostori voit lajitella biojätteesi myös siihen. Kompostori voi olla yhteinen naapurin kanssa. Myös bokashin käyttö on sallittua. Tämä menetelmä vaatii jälkikompostoinnin suljetussa kompostorissa. Kompostointi-ilmoitus tehdään lomakkeella Vaasan seudun jätelautakunnan kotisivujen kautta. Voit myös kompostoida ainoastaan kesällä ja lajitella biojätteen Stormossenin astiaan talvella.

Vinkkejä kompostointiin löytyy mm. Vaasan seudun jätelautakunnan kompostointiohjeesta sekä Marttojen kompostointioppaasta.

Jos haluat lopettaa kompostoinnin, ja valita sen sijaan jonkin muun lajittelumenetelmän, tulee sinun ilmoittaa siitä Vaasan seudun jätelautakunnalle. Lomake kompostoinnin lopettamisesta löytyy täältä.

4. Stormossenin monilokeroastia

Stormossenin monilokeroastiaan kerätään biojäte, metallipakkaukset, muovipakkaukset ja kartonkipakkaukset. Monilokeroastian tyhjennysmaksu on 14,86€/tyhjennys (sis. alv. 24 %). Hintaan sisältyy kuljetusmaksu, biojätteen käsittelymaksu (pakkausjätteellä ei ole käsittelymaksua) sekä astiapalvelu. Monilokeroastia ei voi olla yhteinen naapurin kanssa.

Monilokeroastian tyhjennysväli on joka toinen viikko kesäaikaan (1.4.-30.10.) ja voi olla joka neljäs viikko talviaikaan (1.11.-31.3.) tai useammin tarpeen mukaan. Jos haluat pidentää tyhjennysväliä, ota yhteyttä sähköpostitse logistiikka@stormossen.fi. Remeo vastaa Stormossenin puolesta monilokeroastioiden kuljetuksesta ja tyhjennyksestä. Monilokeroastioita koskevat kysymykset ja palautteet tulee osoittaa Stormossenille sähköpostitse info@stormossen.fi tai puhelimitse 010 320 7600.

Sekajätteen keräysastia on pakollinen kaikille

Kaikilla kotitalouksilla tulee olla sekajätteen (poltettavan jätteen) keräysastia. Sekajätteen kuljetusyrityksen valitset ja tilaat itse. Sekajäteastia voi olla naapurin kanssa yhteinen. Yhteistä jäteastiaa haetaan lomakkeella Vaasan seudun jätelautakunnalta.

Kuinka usein sekajäteastia tyhjennetään?

Sinä, joka asut alueella A:

Sekajätteen (poltettava jäte) tyhjennysväli voi olla enintään 12 viikkoa, kun biojäte lajitellaan erikseen tai kompostoidaan. Voit sopia sekajätteen tyhjennysvälistä oman kuljetysyrityksesi kanssa.

Sinä, joka asut alueella B:

Sekajätteen (poltettavan jätteen) tyhjennysväli kesäaikaan on 1-2 viikkoa ja talviaikaan 1-4 viikon välein ilman erillistä pidennetyn tyhjennysvälin hakemusta jätelautakunnalle.

Tyhjennysvälin pidentämiseksi jätetään hakemus Vaasan seudun jätelautakunnalle.

Kuinka lajittelen loput jätteistä?

Hyvin lajiteltu jäte on eduksi ajatellen sinua, lähiympäristöäsi ja tulevia sukupolvia. Paperin, metallin, lasipakkaukset ja paristot voi viedä lähimmälle ekopisteelle. Tämän linkin kautta löydät ekopisteiden sijainnit.  Joillakin ekopisteillä on myös kartonki- ja muovipakkausten keräys.

Voit halutessasi hankkia myös erilliset jäteastiat pakkausjätteille omalle pihalle. Tilaukset ja kuljetukset tilataan siinä tapauksessa Stormossenilta sähköpostitse osoitteeseen logistiikka@stormossen.fi.

Lasipakkaukset (enintään 240 litran astia) 8,16€/tyhjennys
Metallipakkaukset ja pienmetallit (enintään 240 litran astia) 8,16€/tyhjennys
Kartonkipakkaukset (enintään 660 litran astia) 7,95€/tyhjennys
Muovipakkaukset (enintään 660 litran astia) 7,95€/tyhjennys

Lasi- ja metallipakkausten jäteastiat tyhjennetään 1.10.2023 lähtien vähintään kerran vuodessa. Kartonki- ja muovipakkausten jäteastiat tyhjennetään vähintään joka 12. viikko.

1.1.2023 lähtien poistotekstiilit tulee lajitella erikseen. Poistotekstiilejä voi tuoda kaikille Stormossenin hyötykäyttöasemille.

Vaarallinen jäte, sähkö- ja elektroniikkaromu sekä suuret esineet viedään hyötykäyttöasemalle. Stormossenin asiakaskortilla voit vierailla hyötykäyttöasemalla niin monta kertaa kuin on tarve. Jokainen Stormossenin toiminta-aluella sijaitseva kotitalous on oikeutettu asiakaskorttiin. Voit myös käyttää korttia lataamalla Stormossenin älypuhelinsovelluksen.

Omakotitalojen ja pientalojen jätehuoltokustannuksista löytyy lisää täältä.

Muistutus kiinteistönhaltijalle

On tärkeää, että kiinteistönhaltijana huolehdit omasta vastuustasi, jotta jätehuolto saadaan toimimaan mahdollisimman mutkattomasti.

Pihatien, jätepisteen ja jäteastioiden kunnossapito, esim. hiekottaminen, lumen luonti, jään irrottaminen ja astiaan jäätyneen jätteen sulattaminen ovat kiinteistönhaltijan vastuulla. Jos jäteastiaa ei ole kiinteistönhaltijan laiminlyönnistä johtuen mahdollista tyhjentää, perimme jätehuoltomääräysten taksan mukaisesti hukkanoutomaksun turhasta käynnistä.

Muista ilmoittaa Stormossenille jos osoitteesi tai yhteystietosi muuttuvat. Lue lisää Muuttajan muistilistasta.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?

Jos et löytänyt tältä sivulta mitä etsit, löydät täältä vastaukset tavallisimpiin kysymyksiin.