Egnahemshus

Omakotitalot ja pientalot

Omakotitalojen ja pientalojen (1-4 asuntoa) asukkailla on erilaisia vaihtoehtoja jätehuollon hoitamiseen. Tällä hetkellä pakollisena on vain poltettavan jätteen astia, johon saa laittaa myöskin biojätettä. Lokakuusta 2023 lähtien suurin osa Stormossenin toiminta-alueen (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Isokyrö, Vähäkyrö, Maalahti ja Korsnäs) liittyvät myöskin biojätteen erilliskeräyksen piiriin. Tästä linkistä voit lukea mitä alueita biojätteen erilliskeräys koskee ja mitkä kuljetusyritykset kuljettavat biojätteet.

Biojätteen lajittelu erikseen poltettavasta jätteestä on tärkeä ekoteko. Poltettavassa jätteessä biojätteestä on enemmän haittaa kuin hyötyä koska märkä jäte palaa huonosti. Erikseen lajiteltua biojätettä voi hyödyntää Stormossenin biojätelaitoksella, jossa siitä tehdään biokaasua ja kompostimultaa.

Vaihtoehdot biojätteen lajitteluun 1.10.2023 alkaen

Kun asut omakotitalossa tai taloyhtiössä, jossa on alle viisi asuntoa, sinulla on seuraavat vaihtoehdot biojätteen lajittelulle:

1. Erillinen biojäteastia omalla pihalla

Keräät biojätteesi erilliseen jäteastiaan 1.10.2023 alkaen.  Tämän linkin kautta voit nähdä mikä kuljetusyritys kuljettaa sinun alueesi biojätteet.  Astian tyhjennykset ja kuljetukset hoidetaan Stormossenin kautta. 140 litran biojäteastian tyhjennysmaksu on 8,56€/kerta. Astian hinta sisältyy tyhjennyshintaan. Biojätteen tyhjennysväli on joka toinen viikko kesäaikaan (1.4.-30.10.) ja voi olla joka neljäs viikko talviaikaan (1.11.-31.3.) tai useammin tarpeen mukaan. Jos halua pidentää biojätteen tyhjennysväliä, ota yhteyttä sähköpostitse logistiikka@stormossen.fi tai soita 010 320 7600.

Apua, olen saanut ylimääräisen biojäteastian 

Mikäli sinulla on käytössä monilokeroastia tai olet tehnyt kompostointi-ilmoituksen Vaasan seudun jätelautakunnalle, mutta olet silti saanut pihaasi biojäteastian, ilmoita tästä Stormossenille. Jotta saamme varmasti oikeat tiedot, pyydämme sinua lähettämään sähköpostiviestin osoitteeseen logistiikka@stormossen.fi. Ilmoita viestissä osoite, puhelinnumero ja kiinteistössä asuvien aikuisten nimet. Otsikkoon voit kirjoittaa ”Biojäteastia”. Stormossen hakee ylimääräisen biojäteastian pihaltasi heti, kun vain mahdollista. Kiitämme kärsivällisyydestänne.  

2. Yhteinen jäteastia naapurin kanssa

Voit myös kerätä biojätteet kimppa-astiaan naapureiden kanssa. Tee siinä tapauksessa hakemus yhteisestä jäteastiasta Vaasanseudun jätelautakunnalle (ulkoinen linkki).

3. Oma ympärivuotinen, suljettu ja lämpöeristetty kompostori

Mikäli sinulla on suljettu ja lämpöeristetty kompostori voit lajitella biojätteesi myös siihen. Kompostori voi olla yhteinen naapurin kanssa. Myös bokashin käyttö on sallittua. Tämä menetelmä vaatii jälkikompostoinnin suljetussa kompostorissa. Kompostointi-ilmoitus tehdään lomakkeella Vaasan seudun jätelautakunnan kotisivujen kautta (ulkoinen linkki).

Vinkkejä kompostointiin löytyy mm. Vaasan seudun jätelautakunnan kompostointiohjeesta sekä Marttojen kompostointioppaasta (ulkoistet linkit)

Jos haluat lopettaa kompostoinnin, ja valita sen sijaan jonkin muun lajittelumenetelmän, tulee sinun ilmoittaa siitä Vaasan seudun jätelautakunnalle. Lomake kompostoinnin lopettamisesta löytyy täältä (ulkoinen linkki).

4. Stormossenin monilokeroastia

Stormossenin monilokeroastiaan kerätään biojäte, metallipakkaukset, muovipakkaukset ja kartonkipakkaukset. Monilokeroastian tyhjennysmaksu on 14,86€/tyhjennys (sis. alv. 24 %). Hintaan sisältyy kuljetusmaksu, biojätteen käsittelymaksu (pakkausjätteellä ei ole käsittelymaksua) sekä astiapalvelu. Monilokeroastia ei voi olla yhteinen naapurin kanssa.

Monilokeroastian tyhjennysväli on joka toinen viikko kesäaikaan (1.4.-30.10.) ja voi olla joka neljäs viikko talviaikaan (1.11.-31.3.) tai useammin tarpeen mukaan. Jos haluat pidentää tyhjennysväliä, ota yhteyttä sähköpostitse logistiikka@stormossen.fi tai soita 010 320 7600. Remeo vastaa Stormossenin puolesta monilokeroastioiden kuljetuksesta ja tyhjennyksestä. Monilokeroastioita koskevat kysymykset ja palaute tulee osoittaa Stormossenille sähköpostitse info@stormossen.fi tai puhelimitse 010 320 7600.

 

 

Poltettavan jätteen keräysastia edelleen pakollinen kaikille

Kaikilla kotitalouksilla tulee edelleen olla poltettavan jätteen keräysastia. Poltettavan jätteen kuljetusyrityksen valitset ja tilaat itse myös jatkossa. Poltettava jäteastia voi olla naapurin kanssa yhteinen. Yhteistä jäteastiaa haetaan lomakkeella Vaasan seudun jätelautakunnalta (ulkoinen linkki).

Kuinka usein poltettava jäteastia tyhjennetään?

Sinä, joka lajittelet biojätteen:

1.10.2023 alkaen poltettavan jätteen tyhjennysväli voi olla enintään 12 viikkoa, kun biojäte lajitellaan erikseen tai kompostoidaan. Voit sopia polttokelpoisen jätteen tyhjennysvälistä oman kuljetysyrityksesi kanssa.

Sinä, joka et lajittele biojätettä:

Poltettavan jätteen tyhjennysväli kesäaikaan on 1-2 viikkoa ja talviaikaan 1-4 viikon välein ilman erillistä pidennetyn tyhjennysvälin hakemusta jätelautakunnalle.

Tyhjennysvälin pidentämiseksi jätetään hakemus Vaasan seudun jätelautakunnalle (ulkoinen linkki).

Kuinka lajittelen loput jätteistä?

Hyvin lajiteltu jäte on eduksi ajatellen sinua, lähiympäristöäsi ja tulevia sukupolvia. Paperin, metallin, lasipakkaukset ja paristot voi viedä lähimmälle ekopisteelle. Tämän linkin kautta löydät ekopisteiden sijainnit.  Joillakin ekopisteillä on myös kartonki- ja muovipakkausten keräys.

Voit halutessasi hankkia myös erilliset jäteastiat pakkausjätteille omalle pihalle 1.10.2023 lähtien. Tilaukset ja kuljetukset tilataan siinä tapauksessa Stormossenilta.

Lasipakkaukset (enintään 240 litran astia) 8,16€/tyhjennys
Metallipakkaukset ja pienmetallit (enintään 240 litran astia) 8,16€/tyhjennys
Kartonkipakkaukset (enintään 660 litran astia) 7,95€/tyhjennys
Muovipakkaukset (enintään 660 litran astia) 7,95€/tyhjennys

Lasi- ja metallipakkausten jäteastiat tyhjennetään 1.10.2023 lähtien vähintään kerran vuodessa. Kartonki- ja muovipakkausten jäteastiat tyhjennetään vähintään joka 12. viikko.

1.1.2023 lähtien poistotekstiilit tulee lajitella erikseen. Poistotekstiilejä voi tuoda kaikille Stormossenin hyötykäyttöasemille.

Vaarallinen jäte, sähkö- ja elektroniikkaromu sekä suuret esineet viedään hyötykäyttöasemalle. Stormossenin asiakaskortilla voit vierailla hyötykäyttöasemalla niin monta kertaa kuin on tarve. Jokainen Stormossenin toiminta-aluella sijaitseva kotitalous on oikeutettu asiakaskorttiin. Voit myös käyttää korttia lataamalla Stormossenin älypuhelinsovelluksen.

Omakotitalojen ja pientalojen jätehuoltokustannuksista löytyy lisää täältä.

Pitääkö olla jäteastia vaikka minulla ei ole jätettä?

Kyllä. Kaikkien kotitalouksien tulee liittyä kunnalliseen jätehuoltoon. Näin vähennetään riskiä, että jätettä joutuu luontoon. Mikäli tuotat vähän jätettä, suosittelemme yhteistä astiaa naapurin kanssa. Voit myös maksimoida poltettavan jätteen tyhjennysvälit. Biojätteen osalta voit valita kompostorin biojäteastian sijaan.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?