Egnahemshus

Omakotitalot ja pientalot

Omakotitalojen ja pientalojen (1-4 asuntoa) asukkailla on erilaisia vaihtoehtoja jätehuollon hoitamiseen. Tällä hetkellä pakollisena on vain poltettavan jätteen astia, johon saa laittaa myöskin biojätettä. Viimeistään 1.10.2023 suurin osa Stormossenin toiminta-alueen (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Isokyrö, Vähäkyrö, Maalahti ja Korsnäs) liittyvät myöskin biojätteen erilliskeräyksen piiriin. Tästä linkistä voit lukea mitä alueita biojätteen erilliskeräys koskee.

Biojätteen lajittelu erikseen poltettavasta jätteestä on tärkeä ekoteko. Poltettavassa jätteessä biojätteestä on enemmän haittaa kuin hyötyä koska märkä jäte palaa huonosti. Erikseen lajiteltua biojätettä voi hyödyntää Stormossenin biojätelaitoksella, jossa siitä tehdään biokaasua ja kompostimultaa.

Vaihtoehdot biojätteen keräykselle vuonna 2023

Vuoden 2023 aikana uudet jätehuoltomääräykset astuvat voimaan. Kun asut omakotitalossa tai taloyhtiössä, jossa on alle viisi asuntoa, sinulla on seuraavat vaihtoehdot biojätteen lajittelulle:

1. Erillinen biojäteastia omalla pihalla

Keräät biojätteesi erilliseen jäteastiaan 1.10.2023 alkaen. Stormossen tuo automaattisesti 140 litran biojäteastian pihallesi, eikä sinun tarvitse tehdä mitään. Astian tyhjennykset ja kuljetukset hoidetaan Stormossenin kautta. Tämän linkin kautta voit nähdä mikä kuljetusyritys kuljettaa sinun alueesi biojätteet. 140 litran biojäteastian tyhjennysmaksu on 8,56€/kerta. Biojätteen tyhjennysväli on joka toinen viikko kesäaikaan (1.4.-30.10.) ja voi olla joka neljäs viikko talviaikaan (1.11.-31.3.) tai useammin tarpeen mukaan.

Jos sinulla on jo oma biojäteastia, jonka jätteenkuljetusyritys tyhjentää, voit rauhassa jatkaa lajittelua. Sinun ei tarvitse irtisanoa nykyistä sopimustasi. Jos sinulla on vuokra-astia ja haluat vaihtaa sen Stormossenin astiaan, ota yhteyttä Stormosseniin asiakaspalvelu@stormossen.fi tai 010 320 7600 viimeistään 31.5.2023.

2. Yhteinen jäteastia naapurin kanssa

Voit myös kerätä biojätteet kimppa-astiaan naapureiden kanssa. Tee siinä tapauksessa hakemus yhteisestä jäteastiasta Vaasanseudun jätelautakunnalle (ulkoinen linkki) viimeistään 31.5.2023. Mikäli teillä on jo jätelautakunnan hyväksymä yhteinen poltettavan jätteen astia, oletuksena on, että haluatte yhteisen jäteastian myös biojätteelle. Tällöin erillistä ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Mikäli jompikumpi osapuoli kuitenkin haluaa oman biojäteastian, otetaan yhteys Stormosseniin asiakaspalvelu@stormossen.fi tai 010 320 7600 viimeistään 31.5.2023.

3. Oma ympärivuotinen, suljettu ja lämpöeristetty kompostori

Mikäli sinulla on suljettu ja lämpöeristetty kompostori voit lajitella biojätteesi myös siihen. Kompostori voi olla yhteinen naapurin kanssa. Myös bokashin käyttö on sallittua. Tämä menetelmä vaatii jälkikompostoinnin suljetussa kompostorissa. Kompostointi-ilmoitus tehdään lomakkeella Vaasan seudun jätelautakunnan kotisivujen kautta (ulkoinen linkki) viimeistään 31.5.2023.

4. Stormossenin monilokeroastia

Stormossen jatkaa monilokeropalvelua 1.7.2023 alkaen, jolloin monilokeroastiaan kerätään biojäte (45 litraa), metallipakkaukset (30 litraa), muovipakkaukset (177 litraa) ja kartonkipakkaukset (118 litraa). Monilokeroastian tyhjennysmaksu on 14,86€/tyhjennys (sis. alv. 24 %). Huom! Jätelautakunnan tulee vielä hyväksyä ehdotettu tyhjennysmaksu. Hintaan sisältyy kuljetusmaksu, biojätteen käsittelymaksu (pakkausjätteellä ei ole käsittelymaksua) sekä astiapalvelu. Monilokeroastia ei voi olla yhteinen naapurin kanssa.

Monilokeroastian tyhjennysväli on joka toinen viikko kesäaikaan (1.4.-30.10.) ja voi olla joka neljäs viikko talviaikaan (1.11.-31.3.) tai useammin tarpeen mukaan.

Monilokeroastioiden jätejakeet muuttuvat

Monilokerokeräys nykyisessä muodossa päättyy 30.6.2023. Stormossen tarjoaa monilokeropalvelun 1.7.2023 alkaen, jolloin monilokeroastiaan kerätään biojäte 45 litraa (aiemmin lasipakkaukset), metallipakkaukset 30 litraa, muovipakkaukset 177 litraa (aiemmin poltettava jäte) ja kartonkipakkaukset 118 litraa (aiemmin biojäte). Sama astia jää käyttöösi, vain jätejakeet muuttuvat entisestä. Stormossen toimittaa sinulle uudet jätetarrat kesän aikana.

Nykyisenä monilokeroasiakkaana sinun tarvitsee irtisanoa nykyinen sopimuksesi vain, jos haluat lopettaa monilokeroastian käytön 30.6.2023 mennessä. Monilokeron tyhjennyksiä ja kuljetuksia jatkaa Stormossenin kilpailuttamana Remeo. Kysymykset ja palautteet osoitetaan 1.7.2023 lähtien Stormossenille asiakaspalvelu@stormossen.fi tai puhelimitse 010 320 7600.

Poltettava jäte tulee kerätä erilliseen astiaan 1.7.2023 alkaen. Poltettavan jätteen kuljetuspalvelun valitset itse. Osoita poltettavan jätteen tyhjennystä, tyhjennysväliä ja kuljetuksia koskevat kysymykset suoraan valitsemallesi jätteenkuljetusyritykselle.

Mikäli haluat uutena asiakkaana käyttää monilokerokeräystä kun biojätteen lajittelu alkaa 1.10.2023, ilmoita siitä Stormossenille viimeistään 31.7.2023 asiakaspalvelu@stormossen.fi tai 010 320 7600, niin toimitamme sinulle monilokeroastian 1.10.2023 mennessä.

Poltettava jätteen keräysastia edelleen pakollinen kaikille

Kaikilla kotitalouksilla tulee edelleen olla poltettavan jätteen keräysastia. Poltettavan jätteen kuljetusyrityksen valitset ja tilaat itse myös jatkossa. Poltettavan jätteen käsittelymaksun laskuttaa 1.1.2023 lähtien Stormossen. Poltettavan jätteen käsittelymaksu 240 litraisen jäteastian kohdalla on 3,99€/tyhjäys. Hinnasto löytyy jätemaksutaksan sivulta 18 (ulkoinen linkki).

Miten usein astia tyhjennetään?

Lokakuuhun 2023 saakka pätee seuraava:

Poltettavan jätteen tyhjennysväli kesäaikaan on 1-2 viikkoa ja talviaikaan 1-4 viikon välein ilman erillistä pidennetyn tyhjennysvälin hakemusta jätelautakunnalle. Biojätteen tyhjennysväli on 1-2 viikkoa sekä kesällä että talvella. Nelilokeroastian tyhjennysväli on 1-2 viikkoa kesällä ja 1-4 viikkoa talvella.

Tyhjennysvälin pidentämiseksi jätetään kirjallinen hakemus Vaasan seudun jätelautakunnalle, PL 2, 65 101 VAASA.

Tyhjennysvälit muuttuvat 1.10.2023 lähtien

Jos asut alueella A ja lajittelet biojätteen erikseen:

1.10.2023 lähtien kiinteistönhaltijat voivat sopia suoraan jätekuljetusyrityksen kanssa poltettavan jätteen pidennetystä tyhjennysvälistä. Jatkossa poltettavan jätteen tyhjennysväli voi olla jopa 12 viikkoa. Biojäte- ja monilokeroastian tyhjennysväli omakoti- ja pientaloissa on joka toinen viikko kesäaikaan (1.4.-30.10.) ja voi olla joka neljäs viikko talviaikaan (1.11.-31.3.) tai useammin tarpeen mukaan.

Jos asut alueella B ja lajittelet biojätteen vapaaehtoisesti:

Poltettavan jätteen tyhjennysväliä on mahdollista pidentää, jos biojäte erilliskerätään tai kompostoidaan. Biojätteen tyhjennykset tilataan Stormossenilta. Kompostointi-ilmoitus tehdään jätelautakunnalle. Poltettavan jätteen pidennettyä tyhjennysväliä haetaan Vaasan seudun jätelautakunnalta.

Kuinka lajittelen loput jätteistä?

Hyvin lajiteltu jäte on eduksi ajatellen sinua, lähiympäristöäsi ja tulevia sukupolvia. Paperin, metallin, lasipakkaukset ja paristot voi viedä lähimmälle ekopisteelle. Tämän linkin kautta löydät ekopisteiden sijainnit.  Joillakin ekopisteillä on myös kartonki- ja muovipakkausten keräys.

Voit halutessasi hankkia myös erilliset jäteastiat pakkausjätteille omalle pihalle 1.10.2023 lähtien. Tilaukset ja kuljetukset tilataan siinä tapauksessa Stormossenilta.

Lasipakkaukset (enintään 240 litran astia) 8,16€/tyhjennys
Metallipakkaukset ja pienmetallit (enintään 240 litran astia) 8,16€/tyhjennys
Kartonkipakkaukset (enintään 660 litran astia) 7,95€/tyhjennys
Muovipakkaukset (enintään 660 litran astia) 7,95€/tyhjennys

Lasi- ja metallipakkausten jäteastiat tyhjennetään 1.10.2023 lähtien vähintään kerran vuodessa. Kartonki- ja muovipakkausten jäteastiat tyhjennetään vähintään joka 12. viikko.

1.1.2023 lähtien poistotekstiilit tulee lajitella erikseen. Poistotekstiilejä voi tuoda kaikille Stormossenin hyötykäyttöasemille.

Vaarallinen jäte, sähkö- ja elektroniikkaromu sekä suuret esineet viedään hyötykäyttöasemalle. Stormossenin asiakaskortilla voit vierailla hyötykäyttöasemalla niin monta kertaa kuin on tarve. Jokainen Stormossenin toiminta-aluella sijaitseva kotitalous on oikeutettu asiakaskorttiin. Voit myös käyttää korttia lataamalla Stormossenin älypuhelinsovelluksen.

Pitääkö olla jäteastia vaikka minulla ei ole jätettä?

Kyllä. Kaikkien kotitalouksien tulee liittyä kunnalliseen jätehuoltoon. Näin vähennetään riskiä, että jätettä joutuu luontoon. Mikäli tuotat vähän jätettä, suosittelemme yhteistä astiaa naapurin kanssa. Voit myös maksimoida poltettavan jätteen tyhjennysvälit. Biojätteen osalta voit valita kompostorin biojäteastian sijaan.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi?