_MG_0036_webb

Biojäte

Biojätteen lajittelu varmistaa energian ja ravinteiden fiksun kiertokulun. Biojätteen lajittelu alkaa lähes kaikissa Stormossenin toiminta-alueen omakoti- ja pientaloissa 1.10.2023.

Biojätettä on eloperäinen, maatuva jäte:

 • ruoan tähteet
 • pilaantuneet elintarvikkeet
 • hedelmien ja vihannesten kuoret
 • perkeet
 • kiinteät rasvat
 • nestemäiset rasvat ja ruokaöljyt (imeytettynä paperiin tai suljetussa maitopurkissa)
 • kahvin ja teen porot
 • suodatinpaperit
 • talouspaperit, lautasliinat, nenäliinat
 • luut
 • kasvinosat, kuihtuneet kukat, leikkokukat
 • munakennot ym.

Miksi biojäte tulisi lajitella?

Kun biojäte lajitellaan erikseen muista jätteistä, ne voidaan kierrättää kompostimullaksi ja ympäristöystävälliseksi liikennepolttoaineeksi Stormossenin biojätelaitoksella. Biojätteen sisältämä energia ja ravintoaineet kierrätetään siis järkevästi. Poltettavan jätteen seassa biojätteestä on enemmän haittaa kun hyötyä, koska kostea jäte heikentää polttoprosessin energia-arvoa Westenergyn energialaitoksella.

Missä biojätettä kerätään?

Lokakuusta 2023 lähtien enemmistö Stormossenin toiminta-alueen (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Isokyrö, Maalahti ja Korsnäs) kotitalouksista lajittelee biojätteen omalla kiinteistöllä. Jos asut omakotitalossa voit valita biojätteen keräykselle oman biojäteastian, naapurin kanssa jaettavan biojäteastian, monilokeroastian tai ympärivuotisen, suljetun ja lämpöeristetyn kompostorin.

Vähintään viiden huoneiston kerrostaloissa tai rivitaloissa asuville biojätteen lajittelu on ollut mahdollista jo pitkään. Vapaa-ajan asukkaille biojätteen erilliskeräys voi tulla ajankohtaiseksi vuonna 2025.

Ohjeita kompostoijalle

Mikäli sinulla on suljettu ja lämpöeristetty kompostori voit lajitella biojätteesi myös siihen. Kompostori voi olla yhteinen naapurin kanssa. Myös bokashin käyttö on sallittua. Tämä menetelmä vaatii jälkikompostoinnin suljetussa kompostorissa. Kompostointi-ilmoitus tehdään lomakkeella Vaasan seudun jätelautakunnan kotisivujen kautta (ulkoinen linkki).
Vinkkejä kompostointiin löytyy mm. Vaasan seudun jätelautakunnan kompostointiohjeesta sekä Marttojen kompostointioppaasta (ulkoiset linkit).

Huomioi, että kompostoidessa et tarvitse pussia biojätteelle. Biojäte hajoaa paremmin kompostissasi ilman pussia.

Mitä pusseja voin käyttää?

Suosittelemme käyttämään paperisia pusseja biojätteelle. Stormossenin omia paperipusseja voi hakea ilmaiseksi kaikilta hyötykäyttöasemilta, Vaasan kansalaisinfosta (Teräksenkuja 1), Vaasan kaupunginkirjastolta, Vähänkyrön yhteispalvelupisteestä, Ekosopista (Hovioikeudenpuistikko 20), Vaasan SPR-Kirppikseltä, Sepänkylän Retro Bazarista sekä Minimossenilta ja Mikromossenilta. Otathan kerralla vain yhden pinkan, jotta pusseja riittää kaikille.

Lisäksi löydät paperisia biojätepusseja joidenkin ruokakauppojen hedelmä- ja vihannesosastolta. Voit käyttää paperipussia ensin hedelmien tai vihannesten pakkaamiseen ja kuljettamiseen ja myöhemmin kotona biojätepussina.

Muita pussivaihtoehtoja:

 • sanomalehdestä taiteltu paperipussi, katso ohjeet
 • tyhjä jauhopussi, perunapussi tai muu kotoa löytyvä paperipussi
 • ikkunaton kirjekuori

Suosittelemme paperista pussia, koska se hajoaa biojätteen käsittelyprosessissa biohajoavia muovipusseja paremmin. Tavallista muovipussia ei tule käyttää.

Vinkkejä vaivattomaan kierrätykseen:

 • Valuta liemet ja nesteet (ei öljy) viemäriin. Jos mahdollista, anna märkien jätteiden kuivahtaa ennen biojätepussiin laittamista.
 • Laita biojätepussin pohjalle munakennoa, talouspaperia tai sanomalehteä liikaa kosteutta imemään.
 • Vaihda pussi 2-3  päivän välein.

Mitä biojätteelle tapahtuu?

Biojäte mädätetään Stormossenin biokaasulaitoksella ja siitä tuotetaan biokaasua ja kompostimultaa. Biokaasua myydään liikennepolttoaineena kahdella julkisella tankkausasemalla; jätekeskuksen kupeessa, Stormossenintie 3 sekä ABC Kiitokaaren vieressä Runsorissa. Kompostimultaa myydään Soraterminaalissa Stormossenin jätekeskuksen läheisyydessä Koivulahdessa. Katso tämän linkin kautta video siitä, miten Stormossenilla tehdään biojätteestä liikennekaasua (ulkoinen linkki).

Tyhjennykset

Jos asut alueella A ja lajittelet biojätteen:

Biojäte- ja monilokeroastian tyhjennysväli omakoti- ja pientaloissa (1-4 as.) voi maksimissaan olla joka toinen viikko kesäaikaan (1.4.-30.10.). Talvella (1.11.-31.3.) tyhjennysväliä on mahdollista pidentää neljään viikkoon. Jos haluat pidentää tyhjennysväliä talvikaudelle, ota yhteyttä: info@stormossen.fi tai puh. 010 3207600.
1.10.2023 lähtien kiinteistönhaltijat voivat sopia suoraan jätekuljetusyrityksen kanssa poltettavan jätteen pidennetystä tyhjennysvälistä. Jatkossa poltettavan jätteen tyhjennysväli voi olla jopa 12 viikkoa.

Jos asut alueella B ja lajittelet biojätteen vapaaehtoisesti:

Poltettavan jätteen tyhjennysväliä on mahdollista pidentää, jos biojäte erilliskerätään tai kompostoidaan. Biojäteastia ja tyhjennykset tilataan Stormossenilta. Kompostointi-ilmoitus tehdään jätelautakunnalle. Poltettavan jätteen pidennettyä tyhjennysväliä haetaan Vaasan seudun jätelautakunnalta kotisivuiltaan löytyvällä lomakkeella.

Tästä voit tarkistaa postinumerot alueella A ja alueella B.

Kaikki jätelajit