Biojäte
Biojätteen lajittelu varmistaa energian ja ravinteiden fiksun kiertokulun.
Biojätettä on eloperäinen, maatuva jäte:
- ruoan tähteet
- pilaantuneet elintarvikkeet
- hedelmien ja vihannesten kuoret
- perkeet
- kiinteät rasvat
- nestemäiset rasvat ja ruokaöljyt (imeytettynä paperiin tai suljetussa maitopurkissa)
- kahvin ja teen porot
- suodatinpaperit
- talouspaperit, lautasliinat, nenäliinat
- luut
- kasvinosat, kuihtuneet kukat, leikkokukat ym.
Miksi biojäte täytyy lajitella?
Kun biojäte lajitellaan erikseen sekajätteestä, se voidaan kierrättää kompostimullaksi ja ympäristöystävälliseksi liikennepolttoaineeksi Stormossenin biojätelaitoksella. Biojätteen sisältämä energia ja ravintoaineet kierrätetään siis järkevästi. Sekajätteen seassa biojätteestä on enemmän haittaa kun hyötyä, koska kostea jäte heikentää polttoprosessin energia-arvoa Westenergyn energialaitoksella.
Suurin osa Stormossenin toiminta-alueen (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Isokyrö, Maalahti ja Korsnäs) kotitalouksista lajittelee biojätteen omalla kiinteistöllä. Omakotitalossa biojätteen voi lajitella joko biojäteastiaan, monilokeroastiaan tai kompostoriin. Biojätettä ei oteta vastaan Stormossenin hyötykäyttöasemilla.
Mitä pusseja voin käyttää?
Suosittelemme käyttämään paperisia pusseja biojätteelle, koska se hajoaa biojätteen käsittelyprosessissa biohajoavia muovipusseja paremmin. Tavallista muovipussia ei tule käyttää.. Stormossenin omia paperipusseja voi hakea ilmaiseksi kaikilta hyötykäyttöasemilta (myös itsepalveluasemilta), Vaasan kansalaisinfosta (Teräksenkuja 1), Vaasan kaupunginkirjastolta, Vähänkyrön yhteispalvelupisteestä, Ekosopista (Hovioikeudenpuistikko 20), Vaasan SPR-Kirppikseltä, Mustasaaren kirjastolta ja Minimossenilta. Kokeilemme vuoden alusta jakaa biojätepusseja seuraavissa kaupoissa; Sale Korsnäs, Sale Tervajoki, S-market Isokyrö. Otathan kerralla vain yhden pinkan, jotta pusseja riittää kaikille. Kompostoinnissa et tarvitse biojätepussia.
Lisäksi löydät paperisia biojätepusseja joidenkin ruokakauppojen hedelmä- ja vihannesosastolta. Voit käyttää paperipussia ensin hedelmien tai vihannesten pakkaamiseen ja kuljettamiseen ja myöhemmin kotona biojätepussina.
Muita pussivaihtoehtoja:
- sanomalehdestä taiteltu paperipussi, katso ohjeet
- tyhjä jauhopussi, perunapussi tai muu kotoa löytyvä paperipussi
- ikkunaton kirjekuori
Vinkkejä vaivattomaan kierrätykseen:
- Valuta liemet ja nesteet (ei öljy) viemäriin. Jos mahdollista, anna märkien jätteiden kuivahtaa ennen biojätepussiin laittamista.
- Käytä mielellään ilmavaa biojäteastiaa. Voit myös laittaa biojätepussin pohjalle munakennoa, talouspaperia tai sanomalehteä liikaa kosteutta imemään. Voit kokeilla laittaa munakennon myös astian pohjalle pussin alle, jolloin ilma pääsee kiertämään paremmin eikä pussi jää niin kosteaksi.
- Vaihda pussi tarpeeksi usein, vähintään 2-3 päivän välein.
- Talvella biojätepussin jäätymistä astiaan voi ehkäistä laittamalla täytetyn pussin erikseen ulos pakastumaan esim. kannelliseen ämpäriin, jotta tuhoeläimet eivät pääse siihen käsiksi. Tämän jälkeen valmiiksi jäätynyt pussi laitetaan biojäteastiaan.
Mitä biojätteelle tapahtuu?
Biojäte mädätetään Stormossenin biokaasulaitoksella ja siitä tuotetaan biokaasua mm. Vaasan kaupunkiliikenteen busseihin ja kompostimultaa. Biokaasua myydään liikennepolttoaineena kahdella julkisella tankkausasemalla; jätekeskuksen kupeessa, Stormossenintie 3 sekä ABC Kiitokaaren vieressä Runsorissa. Kompostimultaa myydään Soraterminaalissa Stormossenin jätekeskuksen läheisyydessä Koivulahdessa. Katso tämän linkin kautta video siitä, miten Stormossenilla tehdään biojätteestä liikennekaasua.
Tyhjennykset
Jos asut alueella A ja lajittelet biojätteen:
Biojäte- ja monilokeroastian tyhjennysväli omakoti- ja pientaloissa (1-4 as.) voi maksimissaan olla joka toinen viikko kesäaikaan (1.4.-30.10.). Talvella (1.11.-31.3.) tyhjennysväliä on mahdollista pidentää neljään viikkoon. Jos haluat pidentää tyhjennysväliä talvikaudelle, ota yhteyttä: logistiikka@stormossen.fi tai puh. 010 3207676.
1.10.2023 lähtien kiinteistönhaltijat voivat sopia suoraan jätekuljetusyrityksen kanssa (sekajätteen) poltettavan jätteen pidennetystä tyhjennysvälistä. Jatkossa sekajätteen tyhjennysväli voi olla jopa 12 viikkoa.
Jos asut alueella B ja lajittelet biojätteen vapaaehtoisesti:
Sekajätteen tyhjennysväliä on mahdollista pidentää, jos biojäte erilliskerätään tai kompostoidaan. Biojäteastia ja tyhjennykset tilataan Stormossenilta. Kompostointi-ilmoitus tehdään jätelautakunnalle. Sekajätteen pidennettyä tyhjennysväliä haetaan Vaasan seudun jätelautakunnalta kotisivuiltaan löytyvällä lomakkeella.
Tästä voit tarkistaa postinumerot alueella A ja alueella B.
Ohjeita kompostoijalle
Mikäli sinulla on suljettu ja lämpöeristetty kompostori voit lajitella biojätteesi myös siihen. Kompostori voi olla yhteinen naapurin kanssa. Myös bokashin käyttö on sallittua. Tämä menetelmä vaatii jälkikompostoinnin suljetussa kompostorissa. Kompostointi-ilmoitus tehdään lomakkeella Vaasan seudun jätelautakunnan kotisivujen kautta.
Vinkkejä kompostointiin löytyy mm. Vaasan seudun jätelautakunnan kompostointiohjeesta, Marttojen kompostointioppaasta sekä Suomen kiertovoiman ylläpitämä kotisivulta.
Huomioi, että kompostoidessa et tarvitse pussia biojätteelle. Biojäte hajoaa paremmin kompostissasi ilman pussia.
Jos haluat lopettaa kompostoinnin, ja valita sen sijaan jonkin muun lajittelumenetelmän, tulee sinun ilmoittaa siitä Vaasan seudun jätelautakunnalle. Lomake kompostoinnin lopettamisesta löytyy täältä.
Kaikki jätelajit