Textil

Vaatteet ja tekstiilit

Ensisijaisesti korjaa, ompele, myy kirpputoreilla tai lahjoita vaatteet ja tekstiilit eteenpäin.

Vaatejätteen vähentämiseksi kannattaa miettiä omia kulutustottumuksiaan. Korjaa, kunnosta ja kierrätä olemassa olevat vaatteet. Tee vanhoista vaatteista ja kankaista siivousrättejä tai matonkuteita.

Voit myös lahjoittaa tekstiilejä ja vaatteita avustusjärjestöille, kuten Pelastusarmeijalle, Toivon tähdelle, Hopelle ja Punaiselle Ristille. Yksi hyvä vaihtoehto on vuokrata kirppispöytä ja myydä vaatteita sekä muuta irtaimistoa seudun kirppiksillä. Voit myös kysyä paikallisilta eläinjärjestöiltä, kuten Koiratarha Kulkurilta tai Kissatalolta, tarvitsevatko he peittoja, mattoja tai pyyhkeitä eläimille alustaksi.

Käyttökelpoiset ehjät ja puhtaat vaatteet voit viedä kaikkien hyötykäyttöasemien ja muutamien ekopisteiden vaatekeräykseen. Alueemme ekopisteet, joissa on vaatekeräyskontti löydät UFF:in kartalta syöttämällä paikkakunnan nimen.

Poistotekstiiliä kerätään kaikilla Stormossenin hyötykäyttöasemilla sekä Minimossenilla.

Mitä poistotekstiilikeräykseen saa laittaa?

Kuivat, puhtaat, käyttökelvottomat vaatteet sekä kodintekstiilit, kuten:

  • Takit, housut, hameet ja paidat
  • Lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat

Myös puhtaat ompelujäämät, tilkut ja langat kelpaavat poistotekstiilikeräykseen, kunhan ne on pakattu omaan muovipussiinsa erilleen muista tekstiileistä. Huomioithan, että tekstiilien tulee olla kuivia ja ne tulee pakata tiiviisti muovipusseihin tai muovisäkkeihin likaantumisen ja kastumisen ehkäisemiseksi. Jätä jätesäkki mielellään vajaaksi, jotta se mahtuu paremmin poistotekstiilien keräyssäiliöön.

Mitä poistotekstiilikeräykseen ei saa laittaa?

  • Luteiden tai muiden tuholaisten pilaamia tekstiilejä
  • Voimakkaasti haisevia, homeisia, märkiä tai öljyisiä tekstiilejä
  • Alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja
  • Mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä tai sadevaatteita
  • Peittoja, tyynyjä
  • Pehmusteita, pehmoeläimiä

Lahjoita hyväkuntoiset eteenpäin ja lajittele huonokuntoiset sekajätteeseen (poltettavaan jätteeseen).

Mitä poistotekstiileille tapahtuu?

Poistotekstiilit lajitellaan Stormossenin toiminta-alueella Lintuvuorella teollisuushallissa. Osan matka jatkuu Minimossenille ja osan Westenergyn energialaitokselle. Suurin osa kuljetetaan LSJH:n Paimion laitokseen, jossa niistä valmistetaan tekstiilikuituja mm. villalankoja ja pyyhkeitä varten.

 

Kaikki jätelajit