Fredagsmys på Minimossen

Det är fredag eftermiddag och familjen Klingenberg inleder helgen med ett besök på Minimossen. De har följt med Minimossens utveckling på nära håll från byggstadiet till fräsch återbruksgalleria.

På Myrvägen i Storviken i Vasa möts man numera av en ståtlig och nyrenoverad återbruksgalleria i stället för en butikslokal som har stått tom de senaste åren.Vi är glada över att det gjordes något åt den här fastigheten, som har stått tom och sett ganska skräpig ut. Vi blev jätteglada då vi läste i tidningen om planerna för det här stället, säger Saija Klingenberg.

Hon bor tillsammans med sin man Jonas Klingenberg och döttrarna Tova (10 år), Lone (7 år) och Ava (3 år) alldeles i närheten av Minimossen. I familjen finns ett medvetet miljötänk. De är glada över att bo på ett sådant ställe där de klarar sig med endast en bil. De strävar efter att ge barnens kläder ett långt liv genom att köpa på loppis, ärva och ge vidare. Veckans meny i familjen består främst av vegetariska rätter och de väljer att inte flyga särskilt ofta.

– Vi är inte överambitiösa. Men vi tänker på miljön. Det blev speciellt tydligt i och med barnen och med tanke på deras framtid.

Lekhörnan omtyckt bland stora och små

Ava har precis avslutat sitt fredagsmys i caféet och hittat sin plats bland leksakerna i Minimossens lekhörna.

– Hon äter alltid snabbare än mig då vi är här, sen smyger hon iväg till lekhörnan, säger Saija.

Närheten till lekhörnan och caféets utbud är något som hon som mamma gillar. Lekhörnans placering i mitten av gallerian gör att man kan se barnen från alla håll. I caféet får man både god lunch till ett bra pris och en efterrätt om man så önskar. I butikshyllorna har Saija Klingenberg fyndat både det ena och det andra. Men hon saknar mera produkter för barnfamiljer i Minimossens utbud.

– Leksakskampanjen före julen som ordnades tillsammans med Hope r.f. var jättebra. Då fyndade vi leksaker. Men jag saknar ett större utbud av barnkläder och leksaker här. Det skulle säkert locka hit fler barnfamiljer.

Återvinner mera på Minimossen

Saija Klingenberg tycker att Minimossen är en bra helhet med café, butiker och återvinningsstation. Förra veckan då hon besökte Minimossen tog hon samtidigt med sig mjölkkartongerna till miniåtervinningsstationen.

– Vi återvinner mera i vår familj efter att Minimossen öppnade, säger hon.

Att återvinningsstationen är inomhus är uppskattat. Saija tycker att det är trevligare och lättare att sortera på Minimossen. Speciellt då det också finns fler återvinningskärl än på ekopunkten. Hennes bekanta har undrat om det inte luktar illa då återvinningsstationen är inomhus. Men nej, det gör det inte.

– Det är också många som inte vet att man också kan donera kläder och prylar i gott skick hit. Allt behöver inte slängas.

Treåringens lekstund börjar vara avklarad och familjen ska vidare för att fortsätta sin helg tillsammans. Tills det blir dags för nästa besök på Minimossen.

– Vi är nog här varje vecka, säger Saija Klingenberg.