Perheperjantai Minimossenilla

On perjantai-iltapäivä ja Klingenbergin perhe aloittelee viikonlopun viettoaan käymällä Minimossenilla. He ovat läheltä seuranneet Minimossenin kehitystä rakennusvaiheesta siistiksi kierrätysgalleriaksi.

Muurahaistiellä Vaasan Isolahdessa vastassa on nykyään komea vastaremontoitu kierrätysgalleria monta vuotta tyhjillään seisseen kauppatilan sijasta.

– Olemme mielissämme siitä, että tälle kiinteistölle tehtiin jotain. Se on ollut tyhjänä ja näyttänyt melko rähjäiseltä. Ilahduimme kun luimme lehdestä tämän paikan suunnitelmista, sanoo Saija Klingenberg.

Han asuu miehensä Jonas Klingenbergin ja tyttärien Tovan (10 vuotta), Lonen (7 vuotta) ja Avan (3 vuotta) kanssa Minimossenin lähistöllä.  Perhe on ympäristötietoinen. He ovat tyytyväisiä siihen, että asuvat paikassa, jossa pärjää yhdellä autolla. He pyrkivät antamaan lasten vaatteille pitkän elämän ostamalla kirpparilta, perimällä vaatteita ja antamalla ne eteenpäin. Viikon ruokalista koostuu perheessä lähinnä kasvispohjaisista ruoista, ja he välttävät lentämistä kovin usein.

– Emme ole liian kunnianhimoisia. Mutta ajattelemme ympäristöä. Se korostui lasten tulon myötä ja kun ajattelemme heidän tulevaisuuttaan.

Leikkinurkkaus on suosittu sekä isompien että pienempien parissa

Ava on juuri päättänyt perjantainautiskelunsa kahvilan puolella ja asettunut taloksi leikkikalujen keskelle Minimossenin leikkinurkkauksessa.

– Aina kun olemme täällä hän on minua nopeampi syömään, jonka jälkeen hän sujahtaa leikkinurkkaukseen, sanoo Saija.

Äiti pitää kahvilan valikoimasta ja siitä, että leikkinurkkaus on lähellä kahvilaa. Koska leikkinurkkaus sijaitsee keskellä galleriaa, lasten leikkiä voi seurata joka suunnasta. Kahvilasta saa maukkaan lounaan hyvään hintaan ja jälkiruokavaihtoehtoja löytyy, jos haluaa. Kauppahyllyistä Saija Klingenberg on löytänyt sitä sun tätä. Mutta hän kaipaa Minimossenin valikoimasta enemmän tuotteita lapsiperheille.

– Lelukampanja, joka järjestettiin Hope ry:n kanssa ennen joulua oli todella hyvä. Silloin teimme leikkikalulöytöjä. Kaipaan tänne kuitenkin suurempaa valikoimaa lastenvaatteita ja leikkikaluja. Ne varmasti houkuttelisivat tänne enemmän lapsiperheitä.

Enemmän kierrätystä Minimossenin ansiosta

Saija Klingenberg pitää Minimossenin kahvilaa, kauppoja ja hyötykäyttöasemaa hyvänä kokonaisuutena. Kun hän viime viikolla kävi Minimossenilla, hän toi mukanaan tyhjät maitotölkit minihyötykäyttöasemalle.

– Kierrätämme perheessämme enemmän nyt Minimossenin avattua, hän sanoo.

Sisätiloissa olevaa hyötykäyttöasemaa arvostetaan. Saijan mielestä Minimossenilla on mukavampaa ja helpompaa lajitella roskia. Varsinkin kun kierrätysastioita on enemmän kuin ekopisteellä. Hänen tuttavansa ovat ihmetelleet, että eikö sisätiloissa oleva hyötykäyttöasema haise. Mutta ei, ei se haise.

– Monikaan ei tiedä, että tänne voi myös lahjoittaa hyväkuntoisia vaatteita ja tavaroita. Kaikkea ei tarvitse heittää.

Kolmivuotiaan leikkihetki alkaa olla paketissa, ja perhe jatkaa matkaansa yhteiseen viikonlopun viettoon. Kohta on taas seuraavan Minimossenin käynnin vuoro.

– Meidät kyllä löytää täältä joka viikko, sanoo Saija Klingenberg.