Städa tryggt i elektroniklagret

Har du ett litet elektronikmuseum i din byrålåda? I så fall är du inte ensam. Finländarnas vanligaste osorterade avfall är avdankade mobiler. Även gamla datorer är vanliga dammuppsamlare i våra hem.

Om finländarna skulle föra sina gamla elektronikprylar till återvinning skulle materialet kunna återanvändas i nya varor. Av en bärbar dator kan 99 procent av materialet återanvändas. Då en helt ny bärbar dator tillverkas uppstår det i stället hisnande 1200 kg avfall. Genom att verkligen använda våra elektroniska manicker så länge som möjligt, kan vi spara på både miljön och våra pengar.

– En dator fungerar hur bra som helst i sju till åtta år. Man behöver inte köpa en ny dator efter tre år, bara för att ett spel inte fungerar på den. Det går att rensa datorn eller byta ut vissa delar på den, så att den fortsätter att fungera. Kasta inte bort hela datorn, säger Sohrab Ahrari som är driver AS Computer på Brändö i Vasa.

I sitt arbete möter han många som köper nya datorer efter några år, även om den gamla skulle fungera utmärkt med lite småfix.

Hammaren bästa redskapet

Om datorn ändå har gjort sitt och faktiskt inte fungerar längre, hör den hemma i elektronikåtervinningen. Vid alla Stormossens återvinningsstationer kan man lämna in elektronikavfall avgiftsfritt. Det kan ändå kännas olustigt att lämna sin dator till återvinning, utan att vara säker på att informationen som finns på datorn faktiskt är förstörd.

Det finns olika program att använda som helt enkelt skriver över allt material på hårdskivan med obetydligt innehåll, så att all information som lagrats på datorn förstörs. Det finns också tjänster som erbjuder just den här hjälpen. SER-Kierrätys, som är den officiella återvinnaren av el- och elektronikavfall i Finland, har tillsammans med Posten och Kuusakoski Ab startat en tjänst som heter Seiffi. Via den kan man beställa en förpackning i vilken man lägger sina gamla datorer eller mobiltelefoner. Man för paketet till posten, varpå teknikvarorna i paketet kan återanvändas efter att datainformationen är förstörd.

Sohrab Ahrari säger ändå att det allra säkraste sättet att förstöra informationen på en dator är att använda hammare.

– Om man vill vara 100 procent säker på att informationen ska vara förstörd så ska man slå sönder hårdskivan med en stor hammare, säger han.

En smart ägare skyddar sin smarttelefon

Då det gäller telefoner är det svårare att radera all information, eftersom telefoner inte har hårdskivor på samma sätt som datorer. Ahrari menar ändå att det funkar relativt bra att fabriksåterställa en förbrukad telefon, om man vill förstöra informationen på den.

– Det som lämnar kvar i telefonen är i så fall ens namn, säger Sohrab Ahrari.

Precis som med datorer är det också viktigt att verkligen använda sin telefon länge. En trög telefon kan med hjälp av nytt batteri eller en rejäl rensning i telefonminnet bli som ny. Genom att använda pansarglas på skärmen och ett skydd runt telefonen kan den smarta ägarens smarttelefon användas tills den verkligen går sönder.

Då tekniken har gjort sitt är det dags att städa elektroniklaget och samla ihop alla gamla telefoner och datorer. Efter att du förstört det innehåll du vill förstöra, för du prylarna till återvinning. Då kan de gamla trotjänarna fungera som material till nya produkter – i stället för att allt ska behöva produceras från början.