Elektroniikkavaraston turvallinen siivous

Löytyykö sinunkin lipastosi laatikosta pieni elektroniikkamuseo? Siinä tapauksessa et ole yksin. Suomalaisten tavallisin lajittelematon jäte on loppuun kulunut kännykkä. Myös vanhat tietokoneet ovat kodeissamme tavallisia pölynkerääjiä.

Jos suomalaiset veisivät vanhat elektroniikkalaitteensa kierrätykseen, materiaalin voisi käyttää uudelleen uusiin tuotteisiin. Kannettavan tietokoneen materiaalista 99 prosenttia voidaan kierrättää. Täysin uuden kannettavan tietokoneen valmistaminen tuottaa huimat 1200 kg jätettä. Käyttämällä sähköisiä vempaimiamme todellakin niin kauan kuin mahdollista, voimme säästää sekä ympäristöämme että rahojamme.

– Tietokone toimii vaikka kuinka hyvin seitsemästä kahdeksaan vuotta. Kolmen vuoden kuluttua ei tarvitse ostaa uutta tietokonetta vain sen takia, että jokin peli ei toimi siinä. Koneen voi siivota tai sen osia voi vaihtaa, niin se toimii jatkossakin. Älä heitä pois koko konetta, sanoo Sohrab Ahrari, AS Computerin vetäjä Vaasan Palosaarella.

Työssään hän tapaa monia, jotka ostavat uuden tietokoneen parin vuoden välein, vaikka vanhakin voisi toimia mainiosti pienellä korjaamisella.

Vasara paras työväline

Jos tietokone kuitenkin on elänyt aikansa, eikä todellakaan toimi enää, sen paikka on elektroniikkakierrätyksessä. Kaikille Stormossenin hyötykäyttöasemille elektroniikkajätteen voi tuoda maksutta. Tietokoneen jättäminen kierrätykseen voi kuitenkin tuntua epäilyttävältä, jos ei ole ihan varma, että kaikki koneen tiedot todella on hävitetty.

On olemassa eri ohjelmia, jotka korvaavat kaiken kovalevyn aineiston merkityksettömällä sisällöllä niin, että kaikki koneelle varastoitu tieto häviää. On myös olemassa palveluita, jotka tarjoavat juuri tätä apua. SER-Kierrätys, joka on Suomen virallinen sähkö- ja elektroniikkajätteen kierrättäjä, on yhdessä Postin ja Kuusakoski Oy:n kanssa perustanut palvelun nimeltä Seiffi. Sen kautta voi tilata paketin, johon vanha tietokone tai mobiililaite laitetaan. Paketti viedään postiin, ja tekniikkatuotteet voidaan kierrättää sen jälkeen, kun datatiedot on tuhottu.

Sohrab Ahrarin mukaan kaikista turvallisin tapa tuhota koneen tiedot on kuitenkin vasaran käyttö.

– Jos haluaa olla 100 prosenttisesti varma, että tiedot on tuhottu, niin kovalevy kannattaa lyödä hajalle isolla vasaralla, hän sanoo.

Fiksu omistaja suojaa älypuhelimensa

Puhelinten kaikkia tietoja on vaikeampi tuhota, koska puhelimilla ei ole kovalevyjä samalla tavalla kuin tietokoneilla. Ahrarin mukaan käytetyn puhelimen tehdasasetusten palauttaminen kuitenkin toimii suhteellisen hyvin, jos puhelimessa olevat tiedot halutaan tuhota.

– Puhelimeen jää tässä tapauksessa kuitenkin käyttäjän nimi, sanoo Sohrab Ahrari.

Aivan kuten tietokonetta on myös tärkeää, että puhelinta käytetään kauan. Hitaasta puhelimesta voi uudella patterilla tai puhelinmuistia tyhjentämällä tulla aivan kuin uusi. Käyttämällä panssarilasia ja suojakuorta fiksun omistajan älypuhelin pysyy käytössä siihen asti, että se todellakin menee rikki.

Kun tekniikka on tehnyt tehtävänsä, on aika siivota elektroniikkavarastoaan ja kerätä kaikki vanhat puhelimet ja tietokoneet. Kun olet tuhonnut haluamasi sisällön, viet käytetyt laitteet kierrätykseen. Sillä tavalla vanhat palvelijat voivat toimia raaka-aineena uusissa tuotteissa – sen sijaan, että kaikki pitää valmistaa alusta.