Skolbesök

Kouluille

Kestävä kehitys on osa koulun arkea. Vuosittain jokainen suomalainen tuottaa jopa 600 kg jätettä, mikä kuormittaa ympäristöä ja aiheuttaa suuren määrän päästöjä. Järkevimpiä ympäristötekoja on jätteen syntymisen ehkäisy ja uudelleenkäytön edistäminen. Jätteiden lajittelu ja materiaalien kierrätys ovat kestävän tulevaisuuden kannalta myöskin tärkeässä asemassa. Tavoitteena on materiaalikierrätysasteen nostaminen noin 40 prosentista 65 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. On tärkeää, että myös kouluissa tehdään työtä kestävän kehityksen puolesta ja edistetään kestävää elämäntapaa.

Dekorativ bild

Opetusmateriaalia

Mobiilipeli ala- ja yläkoululaisille

Olemme kehittäneet kaksi peruskoulun opetukseen suunnattua mobiilipeliä, joissa pohditaan jätteiden käsittelyn ja oman toimintamme merkitystä kestävän elämäntavan saavuttamisessa ja sitä kautta tulevaisuuden turvaamisessa. Kierros kierrätyksen saarella on suunnattu luokille 3-6 ja Fight for future luokille 7-9. Molempia pelejä on hieman päivitetty vuoden 2023 aikana.

Pelit on rakennettu Seppo-pelillisyysalustalle ja niitä voi pelata puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Täältä löydät ohjeet pelien lataamiseen ja pelaamiseen luokassa.

Tukea kestävän kehityksen opetukseen

Ideoita ympäristökasvatukseen on opettajan opas, joka sisältää hauskoja ja opettavaisia kestävään kehitykseen sekä lajitteluun ja kierrätykseen tehtäviä ja projekteja. Tehtäviä löytyy kaikenikäisille oppilaille.

Olemme myöskin koostaneet teille esitysmateriaalia, jota voitte käyttää opetuksen tukena:

Lajittelu ja kierrätys lk 1-3

Lajittelu ja kierrätys lk 4-6

Lajittelu ja kierrätys lk 7-9

Kierrätyksen sankarit on tuottajayhteisön laatima digitaalinen maailma, jossa opetellaan konkreettisesti jätteiden lajittelua, kierrätystä ja materiaalien jatkojalostusta. Materiaaliin kuuluu myös Kierrätyksen sankarit -tehtäväkirja, jonka voi ladata pdf-tiedostona. Materiaali sopii parhaiten ylemmille alakoulun luokille.

Lajittelutreeniä

Jos haluatte harjoitella lajittelua koulussa, meillä on kaksi lajittelusettiä, joita annamme kouluille lainaksi. Lajittelusetti sisältää kassillisen roskia, lajitteluämpärit sekä ohjeistuksen ja oikeat vastaukset. Ota yhteyttä ympäristökasvattajaan jos haluat lainata lajittelusettiä: sini.hemming@stormossen

Kulttuuria varhaiskasvatukseen

Vaasan kaupungin kanssa yhteistyössä toteuttamamme Varhaiskasvatuksen kulttuuripolku antaa päiväkotien henkilökunnalle vinkkejä kulttuurin ja kestävän kehityksen yhdistämisestä. Lataa Varhaiskasvatuksen kulttuuripolku -materiaali 0-6-vuotiaille täältä.

Vielä löytyy esikoululaisille sopivaa Dani ja kadonnut kaatopaikka -satukirjoja ja siihen kuuluvia tehtäväkirjoja. Ota yhteyttä ympäristökasvattajaan jos haluat tilata materiaaleja: sini.hemming@stormossen.fi

Yläkoulun kampanjaa on uudistettu! Sopii entistä paremmin oppiainerajat ylittävään opetukseen!

Stormossen järjestää yhdessä seudun muiden jäteyhtiöiden kanssa vuosittain kaksi peruskoulujen oppilaille suunnattua kampanjaa:

  • Kierrätyssankarit, luokka 4
  • Be sustainable, luokat 7-9

Kierrätyssankarit-kampanjassa oppilaat kokeilevat yhdessä ympäristön vaalimista, kestäviä elämäntapoja sekä jätteen vähentämistä ja lajittelua. Kampanja toteutetaan keväisin.

Be sustainable -kampanja on suunnattu yläkoululaisille. Oppilaat perehtyvät kestävään elämäntapaan kolmen eri teeman avulla. Jokaiseen teemaan kuuluu myös toiminnallinen tehtävä. Kampanja toteutetaan syksyisin.

Haluaako luokkanne olla mukana?

Ennen kampanjaa lähetämme infoa kaikille alueemme kouluille. Opettajat ilmoittavat mukaan ne luokat, jotka haluavat osallistua. Osallistuminen ei maksa mitään. Kaikille osallistujille jaetaan pieni palkinto ja lisäksi arvomme osallistujien kesken pääpalkinnon.

Kysyttävää?

Jos haluat lisätietoa koulukampanjoista, ota yhteyttä ympäristökasvattajaan: sini.hemming@stormossen.fi