Skolbesök

Kouluille

Kestävä kehitys osana koulun arkea. Vuosittain jokainen suomalainen tuottaa jopa 600 kg jätettä, mikä kuormittaa ympäristöä ja aiheuttaa suuren määrän päästöjä. Järkevimpiä ympäristötekoja on jätteen syntyminen ehkäisy ja uudelleenkäytön edistäminen. Jätteiden lajittelu ja materiaalien kierrätys ovat kestävän tulevaisuuden kannalta ensiarvoisessa asemassa. Tavoitteena on materiaalikierrätysasteen nostaminen vajaasta 40 prosentista 65 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä. On tärkeää, että myös kouluissa tehdään työtä kestävän kehityksen puolesta ja edistetään kestävää elämäntapaa.

Dekorativ bild

Opetusmateriaalia

Mobiilipeli ala- ja yläkoululaisille

Olemme kehittäneet kaksi peruskoulun opetukseen suunnattua mobiilipeliä, joissa pohditaan jätteiden käsittelyn ja oman toimintamme merkitystä kestävän elämäntavan saavuttamisessa ja sitä kautta tulevaisuuden turvaamisessa. Kierros kierrätyksen saarella on suunnattu luokille 3-6 ja Fight for future luokille 7-9.

Pelit on rakennettu Seppo-pelillisyysalustalle ja niitä voi pelata puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Täältä löydät ohjeet pelien lataamiseen ja pelaamiseen luokassa.

Apua opetukseen

Ideoita ympäristökasvatukseen on opettajan opas, joka sisältää hauskoja ja opettavaisia kestävään kehitykseen sekä lajitteluun ja kierrätykseen tehtäviä ja projekteja. Tehtäviä löytyy kaikenikäisille oppilaille.

Olemme myöskin koostaneet teille esitysmateriaalia, jota voitte käyttää opetuksen tukena:

Lajittelu ja kierrätys lk 1-3

Lajittelu ja kierrätys lk 4-6

Lajittelu ja kierrätys lk 7-9

Täältä voit ladata tuottajayhteisön Kierrätyksen sankarit -tehtäväkirjan. Kirja sopii parhaiten 3- ja 4-luokkalaisille.

Jos haluatte harjoitella lajittelua koulussa, meillä on kaksi lajittelusettiä, joita annamme kouluille lainaksi. Lajittelusetti sisältää kassillisen roskia, lajitteluämpärit sekä ohjeistuksen ja oikeat vastaukset. Ota yhteyttä ympäristökasvattajaan jos haluat lainata lajittelusettiä: sini.hemming@stormossen

Esikoululaisille

Tarjoamme edelleen esikoululaisille sopivaa Dani ja kadonnut kaatopaikka -satukirjaa ja siihen kuuluvaa tehtäväkirjaa. Ota yhteyttä ympäristökasvattajaan jos haluat tilata materiaaleja: sini.hemming@stormossen.fi

Koulukampanjat

Seudun muiden jäteyhtiöiden kanssa Stormossen järjestää vuosittain kaksi peruskoulujen oppilaille suunnattua kampanjaa:

  • Kierrätyssankarit, luokka 4
  • Vaarallinen jäte, luokat 7-9

Kierrätyssankarit-kampanjassa oppilaita kehotetaan lukemaan uutisia jätehuollosta, askartelemaan kierrätysmateriaalista, keräämään roskia luonnosta ja järjestämään tavaranvaihtopäivä. Kampanja toteutetaan keväisin.

Vaarallinen jäte -kampanja on suunnattu yläkoululaisille. Oppilaat oppivat tunnistamaan ja käsittelemään vaarallista jätettä. Tällä tavalla toivomme, että oppilaat oppivat huomioimaan ympäristöään ja ymmärtämään vastuullisuuden ja ympäristötietoisuuden merkityksen. Kampanja toteutetaan syksyisin.

Haluaako luokkanne olla mukana?

Ennen kampanjaa lähetämme infoa kaikille alueemme kouluille. Opettajat ilmoittavat mukaan ne luokat, jotka haluavat osallistua. Osallistuminen ei maksa mitään. Kaikille osallistujille jaetaan pieni palkinto ja lisäksi arvomme osallistujien kesken pääpalkinnon.

Kysyttävää?

Jos haluat lisätietoa koulukampanjoista, ota yhteyttä ympäristökasvattajaan: sini.hemming@stormossen.fi