Höghus-radhus

Rivi- ja kerrostalot

Taloyhtiöissä, joissa on viisi asuntoa tai useampia, on jätehuoltomääräysten mukaiset jäteastiat:

  • Biojäte
  • Poltettava jäte
  • Paperi
  • Lasipakkaukset
  • Metalli
  • Paristot

Kiinteistöllä tulee viimeistään 1.7.2023 lähtien olla myös seuraavat jäteastiat:

  • Muovipakkaukset
  • Kartonkipakkaukset

Pakkausjätteiden (metalli-, lasi-, muovi- ja kartonkipakkausten) keräys siirtyy Stormossenin vastuulle 1.7.2023. Stormossen hoitaa myös kuljetuksiin liittyvän asiakaspalvelun ja laskutuksen. Pakkausjätteiden kuljetusurakan hoitaa 1.7.2023 alkaen L&T Ympäristöpalvelut Oy.

Vaarallinen jäte, sähkö- ja elektroniikkaromu sekä suuret esineet viedään hyötykäyttöasemalle. Jokaisella kotitaloudella on oikeus Stormossenin asiakaskorttiin ja sen myötä rajattomaan määrään käyntejä hyötykäyttöasemalla. Pop up- hyötykäyttöasemamme Mikromossen kiertää Vaasan seudulla tiistaisin. Palvelu on luotu sinulle, jolla ei välttämättä ole autoa tai peräkärryä ja siten mahdollisuutta vierailla hyötykäyttöasemilla kovin usein. Voit tuoda sen verran jätettä, kuin mitä itse pystyt kantamaan paikalle.

Lajittele biojätteet ja säästä rahaa

Neljännes rivi- ja kerrostalojen poltettavasta jätteestä on väärin lajiteltua biojätettä. Tehostamalla biojätteen lajittelua kiinteistö pystyy vähentäämään jätehuollon kokonaiskustannuksia.

Paperipusseja biojätteelle ja pusseille tarkoitettuja jäteastioita keittiöille saa hakea hyötykäyttöasemilta, Minimossenilta, kansalaisinfosta Vaasassa ja Vähäkyrössä sekä Vaasan kaupunginkirjastolta. Biojätepusseja voi hakea myös Ekosoppi-kaupasta ja SPR Kirppikseltä Vaasan keskustassa sekä Retro Bazar -kirppikseltä Sepänkylässä. Ota yhteyttä jätteenkuljetusyhtiöön jos haluatte ruskeita paperipusseja biojätteelle omalle jätepisteelle tai muuhun paikkaan kiinteistöllä.

Tietoa isännöitsijälle ja taloyhtiölle

Ilmoita aina Stormossenille uusista taloyhtiöistä tai isännöitsijän vaihdosta. Puh 010 320 7610 tai info@stormossen.fi.

Tarkista, että jätepiste ja jäteastiat ovat helposti saavutettavissa sekä asukkaille että astioita tyhjentävälle jäteauton kuljettajalle. Tarkista myös, että jäteastioiden ympärillä on tarpeeksi tilaa.

Tarkista, että jäteastioiden lukumäärä ja koko sekä tyhjennysvälit vastaavat kiinteistön tarpeita. Tarkista, että jätepiste on siisti ja puhdas. Biojäteastia pestään tarvittavan usein ja on siisti, mikä kannustaa asukkaita lajittelemaan biojätettä.

Opasta asukkaita jätteiden lajittelussa, erityisesti uusia asukkaita. Kerro mitkä jätteet kuuluvat kiinteistön omiin jäteastioihin ja mitkä jätteet viedään hyötykäyttöasemalle. Tarvittaessa asukkaille voidaan jakaa Stormossenin lajitteluohjeet. Tilaa lajitteluohjeet kotitalouksien lajitteluneuvonnasta numerosta 010 320 7676. Tarkista, että asiatonta jätettä ei jätetä jätepisteelle.

Jätehuoltomääräysten mukaiset muutokset 1.7.2023 alkaen

Uusien jätehuoltomääräysten mukaan taloyhtiöiden (yli 5 asuntoa) pihaan tulee entisten astioiden lisäksi muovipakkausten ja kartonkipakkausten jäteastiat. Pakkausjätteiden (metalli, lasi- muovi- ja kartonkipakkaukset) kuljetus siirtyy Stormossenin vastuulle 1.7.2023 alkaen. Biojätteen kuljetus siirtyy Stormossenin vastuulle 19.7.2023 alkaen. Poltettavan jätteen kuljetus on edelleen taloyhtiön omalla vastuulla ja paperinkeräyksestä vastaa Encore Ympäristöpalvelut.

Taloyhtiön on hyvä mahdollisimman pian kartoittaa mitä astioita taloyhtiöstä puuttuu, arvioida kunkin astian tarvittava koko sekä tyhjennysvälit ja ilmoittaa edellä mainitut tiedot Stormossenille asiakaspalvelu@stormossen.fi tai 010 320 7600. Mikäli taloyhtiö ei ota yhteyttä, Stormossen toimittaa puuttuvat astiat viimeistään 1.7.2023. Stormossen suorittaa sekä uusien, että olemassa olevien astioiden (biojäte, metalli, lasi-, muovi- ja kartonkipakkaukset) teippaukset kesän 2023 aikana. Astiapalvelu kuuluu tyhjennyshintaan.

Oletustyhjennysvälit ovat seuraavat:

Biojäte 1 viikko

Muovi- ja kartonkipakkaukset 2 viikkoa

Metalli ja lasipakkaukset 4 viikkoa

Tyhjennysvälejä voi muokata tarpeen mukaan ilmoittamalla asiasta Stormossenille asiakaspalvelu@stormossen.fi tai 010 320 7600. Tyhjennysten hinnasto löytyy jätemaksutaksan sivulta 16 ja 17 (ulkoinen linkki).