Pohjalaista biokaasua sinulle

Ajattelepa auton ajamista polttoaineella, joka on täysin uusiutuvaa ja lähellä tuotettua. Eikö kuulostakin mahtavalta? Pohjanmaalla on biokaasun tankkausasemien verkosto, joka kasvaa kasvamistaan.

Kun tankissa on biokaasua, hiilidioksidipäästöt ovat jopa 90 prosenttia bensa- tai dieselautoja matalammat. Suomessa on nyt yli 10 000 rekisteröityä biokaasuautoa, jotka vähentävät ympäristön saastumista. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä maanteillämme kulkee jo 50 000 biokaasuautoa. Olemme ilahduttavasti edellä tämän tavoitteen saavuttamista.

Suomessa ja muualla Euroopassa on hyvät biokaasun tankkausmahdollisuudet. Myös Pohjanmaan biokaasun tankkausasemien verkosto kasvaa jatkuvasti. Tällä hetkellä Stormossenin biokaasua voi tankata Koivulahdessa ja Runsorissa. Myös Jepualta, Pietarsaaresta, Isostakyröstä ja Seinäjoelta löytyy asema.

Omenankaran loikasta liikettä kiertotalouteen

Miten oikein biojätteestä voi syntyä biokaasua? Kuten useimmat matkat, myös biojätteen matka alkaa kuljetusmatkalla. Jätekuljettaja ajaa biojätteen Stormossenille ja tyhjentää jätteet biojätelaitoksella. Siellä biojätepussit avataan ja sisältö murskataan. Vettä lisätään ja paperit, muovit ja metallit, jotka lajittelussa ovat vahingossa joutuneet väärään paikkaan, poistetaan. Sen jälkeen biojätemassa jatkaa matkaansa välisäiliöön.

Välisäiliöstä biojäte pumpataan reaktoriin. Siellä tapahtuu kaikkea jännittävää!

– Hapettomassa ympäristössä on 55 astetta lämmintä. Reaktorin bakteerit hajottavat jätettä kolmen viikon ajan. Mädätykseksi kutsutun prosessin tuloksena raaka biokaasu nousee ylöspäin ja siirtyy itsestään Stormossenin suureen biokaasuvarastoon, sanoo Emelia Holm joka työskentelee ympäristöinsinöörina Stormossenilla.

Liikennekaasua tuotetaan viemällä biokaasu pesurin läpi, joka puhdistaa kaasun hiilidioksidistä ja vedestä. Puhdistusprosessissa kaasun metaanipitoisuus nousee 60 prosentista 99 prosenttiin. Sen jälkeen kaasu kuljetetaan putkessa kaasutankkausasemalle, jossa se paineistetaan 300 baariin. Nyt omenankaran matka on määränpäässään liikennekaasuna niin autoissa kuin Vaasan kaupungin kahdessatoista biokaasubussissa. Tuotettua liikennekaasua analysoidaan jatkuvasti hyvän laadun turvaamiseksi.

Jotta raaka-ainetta biokaasun tuottamiseen riittää reilusti, voimme kaikki jatkaa biojätteen lajittelua. Ilmaisia biojätepusseja voi hakea kaikilta Stormossenin hyötykäyttöasemilta.