Tilannekatsaus kerros- ja rivitalojen jätehuollosta

Noin viidennes rivi- ja kerrostalojen poltettavasta jätteestä on väärin lajiteltua biojätettä. Tämän osoittaa Stormossenin jäteanalyysi, jossa tutkittiin poltettavan jätteen sisältöä. Biojätteen lajittelu säästää sekä ympäristöä että rahaa. Suurin osa poltettavasta jätteestä on kuitenkin muovi- ja kartonkipakkauksia, joiden tehokas lajittelu vähentää selkeästi kalleimman jätelajin, eli poltettavan jätteen, tyhjennyksen tarvetta. Näin kiinteistö voi vähentää jätehuollon kokonaiskustannusta.

Stormossen vastaa kuljetuksista

Heinäkuusta alkaen biojätteen ja pakkausjätteiden sekä paristojen kuljetus on Stormossenin vastuulla. Kesän aikana sellaisille taloyhtiöille toimitettiin keräysastiat kartonki- ja muovipakkauksille, joilla ei vielä ollut näitä astioita.
Stormossenin käyttämät oletustyhjennysvälit kaikissa taloyhtiöissä ovat seuraavat:

  • Biojäte 2 viikkoa
  • Muovi- ja kartonkipakkaukset 2 viikkoa
  • Metalli- ja lasipakkaukset 4 viikkoa

Tyhjennysvälien ja jäteastioiden muuttaminen

Ota yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään tai hallituksen puheenjohtajaan, mikäli tyhjennysvälit eivät ole sopivat, mikäli astioita puuttuu, niitä on liikaa tai ne eivät ole sopivan kokoisia. Muutoksista ilmoittaa Stormossenille vain taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä meilaamalla osoitteeseen logistiikka@stormossen.fi.

Lukituilla jätepisteillä käytetään koodillisia avainkoteloita avaimille, joiden avulla kuljettajat pääsevät sisään jätepisteelle. Avainkotelon saa, kun isännöitsijä tai taloyhtiön puheenjohtaja ottaa yhteyttä Stormosseniin.

Poltettavan jätteen kuljetuksen järjestäminen on edelleen taloyhtiön omalla vastuulla ja paperinkeräyksestä vastaa Encore Ympäristöpalvelut.

Astioiden pesu

Stormossen pesee biojäteastiat kaksi kertaa vuodessa ilman erillistä kustannusta (ei koske syväkeräysjärjestelmiä). Muut pesut taloyhtiö voi joko suorittaa itse tai tilata Stormossenilta maksua vastaan.

Ilmoitus uusista taloyhtiöistä

Stormossenille tulee aina ilmoittaa uusista taloyhtiöistä tai isännöitsijän vaihdosta, puh 010 320 7600 tai asiakaspalvelu@stormossen.fi.

Paperipusseja

Stormossen jakaa ilmaiseksi paperipusseja biojätteelle. Pusseja saa hakea hyötykäyttöasemilta, Minimossenilta, kansalaisinfosta Vaasassa ja Vähäkyrössä, sekä Vaasan kaupunginkirjastolta. Biojätepusseja voi hakea myös Ekosoppi -kaupasta ja SPR Kirppikseltä Vaasan keskustassa sekä Retro Bazar -kirppikseltä Sepänkylässä.