Paperisista hedelmäpusseista biojätepusseja Vaasan seudulla

Paras pussi on se, jota käytetään monta kertaa. Nyt 19 K-kauppaa ja yksi Sale Vaasan seudulla tarjoavat asiakkailleen paperisia pusseja hedelmille ja vihanneksille. Uudet paperipussit soveltuvat erityisen hyvin painavammille hedelmille ja vihanneksille, kuten perunoille, sipulille ja omenoille, koska ne ovat kestävämpiä kuin muoviset pussit. Kaupoissa käyttöön otettavat paperipussit sopivat hyvin biojätteiden lajitteluun, sillä ne soveltuvat parhaiten Stormossenin käsittelylaitokselle, joka valmistaa biojätteestä kompostimultaa ja liikennekaasua.

Asiakkaille pussit ovat ilmaisia, aivan kuten hedelmäosaston muut pussit. Stormossen tukee hanketta, maksamalla puolet kauppojen pussikustannuksesta. Alussa Stormossen myös tarjoaa asiakkaille keittiöön soveltuvan lajitteluastian biojätteelle. Sata astiaa jaetaan jokaisessa mukana olevassa kaupassa alkuviikosta v. 27. Nämä paperipussit eroavat ”tavallisista” paperipusseista, koska ne hylkivät vettä ja rasvaa. Ne on erityisesti suunniteltu biojätteelle ja hyväksyttyjä elintarvikekäyttöön.

Muovinkulutus vähenee noin kahdella tonnilla

Biojätepussien käyttäminen hedelmä- ja vihannespussina on innovatiivinen tapa vähentää muovin käyttöä ja on resurssitehokasta, koska pussia käytetään monta kertaa. Ensin hedelmäpussina ja sen jälkeen vielä biojätepussina. Muovinkulutus vähenee noin kahdella tonnilla nykyisellä määrällä kauppoja. Mikäli S-ketju myöhemmässä vaiheessa ottaa pussit käyttöön, määrä tuplaantuu. Myös S-ketjulla on myönteinen kanta paperipusseihin.

Hankkeella Stormossen pyrkii edistämään biojätteen hyödyntämistä, mikä on ympäristön kannalta myönteistä. Stormossen on tehnyt yhteistyötä pakkausalan ratkaisutoimittaja Jubilo Oy:n kanssa yli kaksi vuotta ja jakanut kotitalouksille yhteensä neljä miljoonaa paperipussia biojätteelle. Paperipusseja on lisäksi haettavissa Stormossenin hyötykäyttöasemilta, Vaasan ja Vähänkyrön kansalaisinfosta, Vaasan Ekosopista ja SPR Kirppikseltä.
– Stormossen ja Vaasan kaupat toimivat suunnannäyttäjinä Suomessa, mitä tulee biojätteeseen ja ekosysteemiajatteluun, toteaa Jubilo Oy:n Viktor Stenmark.

K-Supermarket Wasa Klemetinkadulla Vaasassa on jo muutaman viikon ajan käyttänyt paperipusseja hedelmä- ja vihannesosastolla. K-kauppias Tomi Nordin kertoo, että noin 90 % asiakaspalautteesta on tähän saakka ollut positiivista. Ihmiset haluavat tehdä ympäristötekoja. Hänen omasta mielestä on ”positiivinen fiilis”. Paperipusseja testataan kesä- ja heinäkuussa, jonka jälkeen tehdään laskelmat ja kerätään kokemukset ja otetaan kantaa jatkoon. Vuonna 2019 hedelmä- ja vihannesosastolla käytettiin yhteensä 280 000 muovipussia.

Vinkkejä asiakkaille

  • Käytä paperista hedelmäpussia vähintään kaksi kertaa. Voit ottaa saman pussin kauppareissulle uudestaan, niin pidennät sen elinikää.
  • Käytä paperista hedelmäpussia biojätteelle.
  • Lajittele ylimääräiset paperipussit kartonginkeräykseen (jos sinulle kerääntyy enemmän pusseja kuin mille on käyttöä biojätepussina).
  • Sulje pussi etiketillä, niin etiketti on helposti poistettavissa, kun käytät pussia biojätteelle.
  • Sinun ei tarvitse ottaa uutta pussia jokaiselle hedelmä- ja vihanneslajille. Käytä samaa pussia monelle lajille, ja liimaa jokaiselle lajille oma etiketti pussin kylkeen.

Näissä kaupoissa on paperipusseja 

K-Citymarket Keskusta
K-Supermarket Wasa
K-Supermarket Huutoniemi
K-Market Kuninkaantie
K-Market Koulukatu
K-Market Palosaari
K-Market Suvilahti
K-Market Vanha Vaasa
K-Market Sundom
K-Market Kvevlax
K-Market Vörå
K-Market Maalahti
K-Market Kuusilahdentie
K-Market Pitsitehdas
K-Market Kapteeninkatu
K-Market Vaasanpuistikko
Sale Rewell Center
Neste K-Market Raastuvankatu
K-Market Kauppapuistikko
K-Supermarket Piffi