lajittelu_lasi

Lasipakkaukset

Värilliset ja värittömät lasipurkit ja lasipullot kuuluvat lasipakkausten keräykseen.

Ohjeita:

Tyhjennä purkit ja -pullot, poista kor​kit ja kannet. Huuhtele likaiset lasipakkaukset kylmällä vedellä tai pyyhkäise paperilla. Perusteellista pesua ei tarvitse tehdä. Etikettejä, kaulusrenkaita tai muita kiinteitä osia ei tarvitse poistaa. Pantilliset lasipullot palautetaan kaupan palautusautomaattiin.

Vaarallista jätettä, esim. hajuvettä, kynsilakkaa ja lääkkeitä sisältäneet lasipullot ja -purkit saa palauttaa lasinkeräykseen vain täysin tyhjinä.

Mitä lasia lasinkeräykseen ei saa laittaa?

Terveydenhuollon pakkauksia, kuten injektionestepulloja ja ampulleja, posliinia tai keramiikkaa, lasiastioita (esim. juomalasit, uunivuoat, kahvipannut, kattiloiden ja pannujen kannet), kristallilasia, ikkuna- tai peililasia, lamppuja tai valaisimia. Nämä eivät ole pakkauksia. Muut lasiesineet myöskin ovat materiaalin ominaisuuksiltaan sellaisia, ettei niitä pystytä hyödyntämään kierrätyksessä. Niillä on esimerkiksi erilaisia sulamispisteitä tai muita ominaisuuksia, jotka estävät kierrättämisen tai vaikeuttavat sitä oleellisesti.

Yksittäiset juomalasit tai posliiniastiat saa laittaa kotitaloudessa sekajätteeseen (poltettavaan jätteeseen). Suuremmat määrät viedään hyötykäyttöasemalle, koska siellä esim. posliinia ja keramiikkaa voidaan kierrättää tiili- ja betonimurskeen seassa. Hyväkuntoiset lasit ja astiat voivat saada uuden elämän kierrätysgalleria Minimossenin kautta.

Mitä kierrätetystä lasista tehdään?

Kierrätetyistä lasipakkauksista tehdään pääasiassa uusia lasipakkauksia eli lasipulloja ja -purkkeja. Osasta tehdään myös rakennustuotteita, kuten vaahtolasia ja lasivillaa. Rakennustuotteita valmistetaan Suomessa, mutta uusien lasipakkausten valmistusta varten lasiraaka-aine toimitetaan ulkomaille.

Kaikki lasijäte pääsääntöisesti kierrätetään. Kierrätyslasin käyttö uusien pakkausten raaka-aineena on ympäristöystävällistä ja varsinainen ekoteko, koska se osaltaan vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttötarvetta. Kun suomalainen lajittelee 1 kilon lasipakkauksia, vähenevät kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt noin 0,5 kiloa, jos sitä verrataan sekajätteeseen päätyvään lasiin. Lasia voidaan kierrättää lähes ikuisesti ilman, että sen laatu tai puhtaus heikkenee.

Lisää tietoa lasinkierrätyksestä ja vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin löydät Ringin kotisivuilta tämän linkin kautta.

Lasipakkausten lajitteluohje ukrainaksi.

Kaikki jätelajit