Paremmat jätehuoltomahdollisuudet kesämökeille

Stormossen suunnittelee laajaa kesämökkijätteen vastaanottopisteiden verkostoa. Kesämökkiläisille tarjotaan ensi kesästä alkaen noin 100 aluekeräyspistettä sekajätteelle (poltettavalle jätteelle).

Keväästä 2025 alkaen Stormossen parantaa kesämökkien jätehuoltoa uusilla keräyspisteillä. Yhteensä noin 100 keräyspisteen verkosto rakennetaan. Nykyiset 30 pistettä ovat lukittuja avainastioita, mutta lukot poistetaan. Pisteiden sijainti suunnitellaan yhteistyössä Stormossenin omistajakuntien kanssa.

– Tavoitteena on luoda optimaalinen kokonaisuus, joka palvelee mahdollisimman monia kesämökkejä, Stormossenin toimitusjohtaja Aimo Latvala sanoo. Itsepalveluasemien lisääntyminen ja niiden aukioloaikojen laajentaminen lauantaille myös parantaa kesämökkien lajittelumahdollisuuksia, hän lisää.

Uudet pisteet sijoitetaan suurempiin venesatamiin ja liikenneväylille, joiden varrella on paljon kesämökkiasutusta. Sijainnit julkaistaan Stormossenin verkkosivuilla, kun ne on saatu valmiiksi. Syynä kesämökkien aluepisteverkoston laajentamiseen ovat EU:n ilmastotavoitteet ja Suomen jätelainsäädäntö. Kaikkien on lajiteltava enemmän ympäristön ja tulevien sukupolvien vuoksi.

-Ymmärrämme täysin, että muutokset herättävät tunteita. Mutta tiedämme, että alueen asukkaat ovat hyviä lajittelemaan ja kiitämme heitä jo nyt hyvästä yhteistyöstä, Latvala sanoo.

Aluekeräyspisteiden verkoston toteuttaminen aiheuttaa yhteensä 200 000-300 000 euron kustannukset, jotka sisältävät uudet keräysastiat, jätteen keräyksen ja jätteenkäsittely.

Vapaa-ajan asuntoa käytetään arviolta noin kuusi kuukautta vuodessa. Näin ollen niiden vuotuinen ekomaksu on pienempi kuin vakituisten asuntojen, mutta kuukausittaiset kustannukset ovat vastaavat. Erilaisten jätehuoltopalvelujen kustannukset on katettava kokonaisuudessaan maksuilla. Kesämökkien ekomaksun (perusmaksun) ehdotetaan olevan ensi vuonna 38,91 euroa. Stormossenin hallitus hyväksyi jätetaksan 2.10.2024 ja se tulee Vaasan seudun jätelautakunnan käsittelyyn 19.11.2024.

Stormossen vastaa muun muassa kotitalouksien ja loma-asuntojen jätehuollosta jätelain 32 §:n nojalla. Jätelain tarkoituksena Suomessa on edistää kestävää kehitystä ja kiertotaloutta, vähentää jätteiden määrää ja haitallisia vaikutuksia sekä varmistaa tehokas kierrätys.