Hyvää lajittelujoulua

Joulu ei ole pelkkää piirileikkiä ja pipareita. Jouluna syntyy myös suuri määrä jätettä, jonka lajittelu ei välttämättä ole helpoimmasta päästä. Tehokkain lajittelu tehdään jo kaupassa. Valitsemalla miten paljon ja mitä ostaa, voi itse vähentää sekä jätteen määrää että ruokahävikkiä.

Ei pelkkää poltettavaa

Kinkkua, kakkuja ja konvehteja. Joulun jätettä on monenlaista, mikä tarkoittaa myös monipuolista lajittelua. Yleisimpiä joululahjoja ovat konvehtirasiat. Konvehtirasia, joka on kääritty lahjapaperiin, sisältää neljää eri jätelajia. Lahjapaperi ja narut ovat poltettavaa jätettä. Rasiaa ympäröivä muovikääre ja konvehtien alusta rasian sisällä ovat muovipakkauksia. Rasia ja konvehtikerrosten välissä oleva paperipehmuste lajitellaan kartonkipakkauksiin. Neljättä jätettä tuskin syntyy, mutta konvehdit itsessään kuuluvat biojätteeseen.

Lajittelemalla jätteet, niiden materiaalit voidaan ohjata hyötykäyttöön ja niistä voidaan valmistaa uusia tuotteita.

Vastaukset löytyvät kotisivuiltamme

Joulun ja uudenvuoden pyhinä saamme usein kysymyksiä liittyen kinkunrasvaan ja joulukuusiin. Kotisivuillemme olemme tehneet koosteen yleisimmistä jouluun ja uuteenvuoteen liittyvien jätteiden lajittelusta.

Kinkkurasvan saa kaataa tyhjään maitopurkkiin ja lajitella biojätteeseen. Kinkkuverkko ja kinkkupussi ovat poltettavaa jätettä ja kinkun luut ovat biojätettä. Joulukuusia otetaan vastaan Stormossenin hyötykäyttöasemilla (pl. Vaasan hyötykäyttöasema, Minimossen sekä puutarhajäteasema, joka on suljettu talven ajan) risujen ja oksien keräykseen. Sen jälkeen ne murskataan ja käytetään mädätysjäämän kompostoinnissa.

Hyvää vähäjätteistä joulua ja uutta lajittelevaa vuotta 2024! Haastamme sinut parempiin tekoihin Stormossenin kalenterissa, olethan mukana!