Mitä on poltettava jäte?

Poltettavaan jätteeseen kuuluu käytännössä ne jätteet, jotka eivät kelpaa muuhun kierrätykseen. Lisäksi poltettavaan jätteeseen voi laittaa huonokuntoiset tekstiilit sekä pienet määrät palamatonta jätettä kuten yksittäinen hehkulamppu, kahvikuppi tai peili. Vaarallista jätettä tai paristoja ei saa laittaa poltettavaan jätteeseen. Poltettavasta jätteestä jalostetaan energiaa, eli sähköä ja kaukolämpöä Westenergyn energianjalostuslaitoksella

 

Mitä tapahtuu omakotitaloissa kerättäville roskapusseille, joissa on sekä poltettavaa että biojätettä?

Westenergy polttaa ne. Laitos pystyy polttamaan myös biojätettä, mutta valitettavasti kosteasta jätteestä ei saada yhtä paljon energiaa kuin kuivasta. Lisäksi biojätteen kierrätys raaka-aineena menee hukkaan ja lajittelemalla biojätteet erikseen kierrätysaste paranee.

Miksi kaikkia jätteitä ei vain voisi kerätä samaan pussiin?

Pyrimme mahdollisimman korkeaan hyötykäyttöasteeseen. Lajittelemalla jätteet syntypaikalla, meidän on helpompaa kierrättää jätteet raaka-aineena uusia tuotteita varten. Materiaalikierrätys on ympäristön kannalta tärkeämpää kuin energiahyödynnys.

Pitääkö minulla olla jäteastia, vaikka minulla ei synny jätettä?

Kyllä. Kaikkien kotitalouksien on liityttävä kunnalliseen jätehuoltoon. Tämä vähentää jätteiden kippaamista luontoon. Mikäli tuotat vähän jätettä, suosittelemme pienen jäteastian hankkimista ja tyhjennysvälien optimointia. Yhteisastia naapurin kanssa on myös hyvä vaihtoehto.

Miten lamput oikein lajitellaan?

Lamput lajitellaan hieman eri paikkoihin riippuen lampun laadusta. Perinteiset hehkulamput sekä halogeenilamput saa laittaa poltettavaan jätteeseen. Autojen ajovalojen polttimot ovat myös poltettavaa jätettä. Kaikki muut lamput tulee palauttaa joko hyötykäyttöasemalle tai muuhun lamppujen keräyspisteeseen.

LED-lamput ovat sähkö- ja elektroniikkaromua kuten myöskin kaikki valoköynnökset, kyntteliköt ja muut valaisimet, joihin tarvitaan sähköä tai paristoja. Energiansäästölamput ja loisteputket taas kuuluvat vaaralliseen jätteeseen sisältämänsä elohopean vuoksi.

Energiansäästö- ja led-lamput sekä alle 25 senttimetriä pitkät loisteputkilamput voi myös palauttaa maksutta ja ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta myymälöihin, joiden valikoimiin lamput sisältyvät:

  • vähintään 1000 m2 kokoiseen sähkö ja elektroniikkatavaraa myyvään päivittäistavarakauppaan
  • vähintään 200 m2 kokoiseen sähkö- ja elektroniikkatavaraa myyvään erikoiskauppaan
Miksi munankuoret lajitellaan poltettavaan jätteeseen?

Stormossen on päättänyt suositella munankuorten lajittelemista poltettavaan jätteeseen biojätteen sijaan siitä syystä, että biojätteen käsittelylaitoksella munankuoret aiheuttavat tukkeumia, jotka johtavat huoltotoimenpiteisiin. Välttääksemme pidempiä huoltokatkoja ja taataksemme biokaasun jatkuvan tarjonnan toivomme munankuoret lajiteltavan poltettavaan jätteeseen.