Usein kysyttyä

Biojäte

Mistä biojätepusseja saa hakea lisää? Biojätepusseja saa hakea ilmaiseksi hyötykäyttöasemiltamme tai Vaasan (pääkirjastolla) ja Vähänkyrön kansalaisinfosta.

Mitkä pussit toimivat Stormossenin laitoksella? Biojätteet voi lajitella paperipussiin, sanomalehdestä taiteltuun pussiin, tai ruskeanväriseen biohajoavaan Bioska Kotikomposti tai Bioska+ pussiin.

Miksi muut biohajoavat pussit eivät toimi? Koska ne eivät sovi Stormossenin mädätyslaitoksen prosessiin. Siellä pussit kietoutuvat laitteisiin purukumimaisesti, eikä prosessi toimi optimaalisella tavalla.

Voimmeko lajitella biojätteitä omakotitalossa? Kyllä! Teet ympäristöteon lajittelemalla biojätteet. Ota yhteyttä kuljetusyritykseesi ja kysy hintatietoja. Lisätietoja löydät biojäte -sivulta.

Muovi- ja kartonkipakkaukset

Missä sijaitsevat muovipakkausten keräyspisteet? Stormossenin alueella on kymmenen keräyspistettä: Prisma, Citymarket Kivihaka, Lidl Melaniemi, S-market Gerby, S-market Vöyri, S-market Isokyrö, S-market Maalahti, Sepänkylän nuorisoseurantalo ja hyötykäyttöasemat Koivulahdessa ja Vetokannaksella (Vasa).

Taloyhtiömme on aloittanut kartonginkeräyksen. Mitä sille tapahtuu? Kartonki välivarastoidaan Encoren (aiemmin Paperinkeräys) yksikössä Vaasan Liisanlehdossa. Kartonki paalataan ja lähtee raaka-aineena paperiteollisuuteen. Kartongin kerääminen taloyhtiössä on hyvä tapa pienentää jätehuoltokustannuksia. Poltettavassa jätteessä kartonki vie aika paljon tilaa, ja oikein lajiteltuna kartonki on halvempaa kuin poltettava jäte. Jos taloyhtiöllä on monta jäteastiaa poltettavalle jätteelle, niin ehkä yhden voi vaihtaa kartonkiastiaksi?

Taloyhtiömme haluaa kerätä muovia, onko se mahdollista? Periaatteessa se on mahdollista, jos tarpeeksi moni tekee niin. Tämä on kysymys jätteenkuljetusyrityksille. Mikäli tarpeeksi moni taloyhtiö aloittaa muovinkeräyksen, on kuljetusyrityksiä jotka ovat kiinnostuneita sitä keräämään.

Jätteidenlajittelu ja maksut

Miksi ei kaikki jätteet voi kerätä samaan pussiin? Pyrimme mahdollisimman korkeaan hyötykäyttöasteeseen. Lajittelemalla jätteet syntypaikalla, meidän on helpompaa kierrättää jätteet raaka-aineena uusille tuotteille. Materiaalikierrätys on tärkeämpää kuin jätteenpoltto.

Pitääkö minulla olla jäteastia, vaikka minulla ei synny jätettä? Kyllä. Kaikkien kotitalouksien on liityttävä kunnalliseen jätehuoltoon. Tämä vähentää jätteiden kippaamista luontoon. Mikäli tuotat vähän jätettä, suosittelemme pienen jäteastian hankkimista ja tyhjennysvälien optimointia. Yhteisastia naapurin kanssa on myös hyvä vaihtoehto.