Usein kysyttyä

Biojäte

Mistä biojätepusseja saa hakea lisää? Biojätepusseja saa hakea ilmaiseksi hyötykäyttöasemiltamme tai Vaasan (pääkirjastolla) ja Vähänkyrön kansalaisinfosta.

Mitkä pussit toimivat Stormossenin laitoksella? Suosimme paperipussia; Stormossenin omaa pussia, peruna- ja jauhopussia tai sanomalehdestä taiteltua pussia.

Miksi muut biohajoavat pussit eivät toimi? Biohajoavien pussien maatuminen on usein testattu laboratoriossa eikä maatuminen ole täydellistä laitoksessamme. Pussinpalasia saattaa näin ollen löytyä lopputuotteestamme kompostimullasta.

Voimmeko lajitella biojätteitä omakotitalossa? Kyllä! Teet ympäristöteon lajittelemalla biojätteet. Ota yhteyttä kuljetusyritykseesi ja kysy hintatietoja. Lisätietoja löydät biojäte -sivulta.

Muovi- ja kartonkipakkaukset

Missä sijaitsevat muovipakkausten keräyspisteet? Stormossenin alueella on kahdeksan keräyspistettä: Prisma, Citymarket Kivihaka, Lidl Melaniemi, S-market Gerby, S-market Vöyri, S-market Isokyrö, S-market Maalahti ja Sepänkylän nuorisoseurantalo. Muovipakkauksia kerätään myös kaikilla hyötykäyttöasemilla.

Taloyhtiömme on aloittanut kartonginkeräyksen. Mitä sille tapahtuu? Kartonki välivarastoidaan Encoren (aiemmin Paperinkeräys) yksikössä Vaasan Liisanlehdossa. Kartonki paalataan ja sitten se lähtee raaka-aineeksi paperiteollisuuteen. Kartongin kerääminen taloyhtiössä on hyvä tapa pienentää jätehuoltokustannuksia. Poltettavassa jätteessä kartonki vie aika paljon tilaa ja oikein lajiteltuna kartonki on halvempaa kuin poltettava jäte. Jos taloyhtiöllä on monta jäteastiaa poltettavalle jätteelle, ehkä yhden voi vaihtaa kartonkiastiaksi?

Taloyhtiömme haluaa kerätä muovia, onko se mahdollista? Jotkut kuljetusyritykset hakevat myös muovia. Ole yhteydessä kuljetusyritykseesi ja sovi heidän kanssaan muovin keräämisestä.

Jätteidenlajittelu ja maksut

Miksi kaikkia jätteitä ei voi kerätä samaan pussiin? Pyrimme mahdollisimman korkeaan hyötykäyttöasteeseen. Lajittelemalla jätteet syntypaikalla, meidän on helpompaa kierrättää jätteet raaka-aineena uusille tuotteille. Materiaalikierrätys on tärkeämpää kuin jätteenpoltto.

Pitääkö minulla olla jäteastia, vaikka minulla ei synny jätettä? Kyllä. Kaikkien kotitalouksien on liityttävä kunnalliseen jätehuoltoon. Tämä vähentää jätteiden kippaamista luontoon. Mikäli tuotat vähän jätettä, suosittelemme pienen jäteastian hankkimista ja tyhjennysvälien optimointia. Kimppa-astia naapurin kanssa on myös hyvä vaihtoehto.