Vanliga frågor

Bioavfall

Var får man mera bioavfallspåsar? Bioavfallspåsar kan hämtas kostnadsfritt från våra återvinningsstationer eller vid medborgarinfo i Vasa (huvudbiblioteket) och Lillkyro.

Vilka påsar för bioavfall fungerar i Stormossens anläggning? Vi rekommenderar papperspåsar; våra egna påsar, potatis- och mjölpåsar eller påsar vikta av tidningspapper.

Varför fungerar inte andra bionedbrytbara påsar? Påsarna påstås vara nedbrytbara, men de är ofta testade i laboratorieförhållanden och bryts inte ned ordentligt, vilket betyder att man kan hitta små bitar av påsar i vår kompostjord.

Kan vi sortera bioavfall i egnahemshus? Ja! Du gör en miljögärning när du sorterar bioavfall. Kontakta ditt transportbolag för prisuppgifter. Mera information om vilka möjligheter det finns hittar du på sidan om bioavfall.

Plast- och kartongförpackningar

Var finns insamlingspunkter för förpackningsplast? På Stormossens område finns åtta insamlingspunkter; Prisma, Citymarket Stenhaga, Lidl Melmo, S-market Gerby, S-market Vörå, S-market Storkyro, S-market Malax och UF-lokalen i Smedsby. Plastförpackningar tas även emot på alla våra återvinningsstationer.

Vårt husbolag har börjat sortera kartong, vad händer med det sedan? Kartong samlas in vid Encores (tidigare Paperinkeräys) enhet i Liselund, Vasa. Kartongen balas och åker vidare som råvara till pappersindustrin. Att sortera kartong i husbolaget är ett bra sätt att få ner avfallskostnaderna. I det brännbara avfallet tar kartong förhållandevis mycket plats, och rätt sorterat är kartong billigare än brännbart avfall. Har husbolaget flera kärl för brännbart kanske ett kan bytas ut till kartong?

Vårt husbolag vill samla in plast, är det möjligt? Vissa transportörer hämtar också plast. Kontakta transportföretaget för att göra upp ett avtal om plastinsamling.

Sopsortering och avgifter

Varför kan inte allt avfall kastas i samma påse? Vi strävar efter en så hög grad av återvinning som möjligt. Genom att sortera avfall på platsen där det uppstår har vi lättare att återanvända avfallet som råvara för nya produkter. Materialåtervinning är viktigare än avfallsförbränning.

Jag producerar inget avfall. Måste jag ha ett kärl? Ja. Alla hushåll ska vara anslutna till kommunal avfallsservice. Detta för att minimera tillfällen där avfall dumpas i naturen. Producerar du litet skräp rekommenderar vi ett litet avfallskärl och optimerade tömningsintervaller. Ett gemensamt kärl med grannen är också ett alternativ.