FI SV EN

Usein kysyttyä

Mitä biojätteeseen kuuluu?

Biojätettä on periaatteessa kaikki kompostoitava jäte eli erilaiset ruoantähteet: perunankuoret, vanhentunut ruoka ja omenankannat. Myös kahvinsuodattimet, talouspaperit, paperiset lautasliinat ja muut samantapaiset paperit ovat biojätettä.

Miksi biojäte lajitellaan paperipussiin?

Stormossennilla on mädätyslaitos, jossa biojäte mädätetään biokaasuksi josta saadaan sähköä ja lämpöä. Yleisemmin suomessa biojäte käsitellään kompostoimalla ja silloin voidaan käyttää ns. 100% biohajoavia muovimaisia biojätepusseja, jotka ovat yleensä valkoisia tai vaalean vihreitä. Valitettavasti nämä pussit tukkivat laitetiamme ja siksi niitä ei saa käyttää. Biojäte lajitellaan paperipussiin, ikkunattomaan kirjekuoreen, jauhopussiin tai ruskeaan biohajoavaan BIOSKA+ tai Bioska Kotikomposti -nimiseen pussiin, joka on erityisesti kehitetty mädätyslaitoksia ja kotikomposteja varten.

Mitä sitten on poltettava jäte?

Poltettava jäte on pelkistäen kaikki muovit ja keräykseen sopimatonta paperia, kartonkia ja pahvia. Lisäksi poltettavaan jätteeseen kuuluu esimerkiksi kaikki tekstiilit ja pienet määrät palamatonta jätettä kuten yksittäinen hehkulamppu, kahvikuppi tai peili. Alle 5 asunnon kiinteistöt lajittelevat myös biojätteensä poltettavan jätteen sekaan.

Mitä ei kuulu poltettavaan tai biojätteeseen?

Lasi, metalli ja paperi lajitellaan vanhaan tapaan erikseen oman pihan jäteastioihin tai ekopisteisiin. Elektroniikkajäte ja vaarallinen jäte viedään jatkossakin hyötykäyttöasemille. Sinne viedään myös remonteista ja rakentamisesta syntyvä jäte.

Miksi erilaisia kiinteistöjä koskevat erilaiset lajittelusäännöt?

Ongelman ydin on siinä, että monet jätteenkuljetusautot eivät vielä pysty kuljettamaan kahta erityyppistä jätettä yhtä aikaa. Märkää biojätettä kuljettavissa autoissa on lisäksi oltava tiivis kuljetussäiliö. Jätteiden kerääminen kahdella eri autolla jokaisesta omakotitalosta tiheän asutuksen ulkopuolella olisi ympäristön kannalta huono vaihtoehto.

Eli omakotitalot pääsevät helpolla kuin koira veräjästä?

Siltä se saattaa vaikuttaa. Omakotitalojen pihassa on vain yksi jäteastia, jossa lukee ”Poltettava jäte”. Omakotiasukkaat voivat kuitenkin kompostoida itse biojätteensä.

Mitä tapahtuu omakotitaloista kerättäville roskapusseille, joissa on sekä poltettavaa että biojätettä?

Westenergy polttaa ne. Laitos pystyy polttamaan myös biojätettä, mutta valitettavasti kosteasta jätteestä ei saada yhtä paljon energiaa kuin kuivasta.

Miksi kaikki eivät voi laittaa jätteitään samaan pussiin?

Lain mukaan meidän täytyy lajitella biojäte erikseen hyötykäyttöön, jos se vain on mahdollista teknisesti, ja ympäristö huomioon ottaen. Meillä on toimiva mädätyslaitos biojätteelle, jota tietysti tulee hyödyntää. Laitos toimii käytännössä samalla tavalla kuin suuri komposti ja tuottaa multaa ja biokaasua. Tällä tavoin toteutettu biojätteen kierrätys on halvempaa ja ympäristöystävällisempää kuin polttaminen.