FI SV EN

Biojäte

Biojäte on eloperäistä, maatuvaa jätettä: Ruuantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, hedelmien ja vihannesten kuoret, perkeet, kiinteät rasvat, kahvin ja teen porot, teepussit, suodatinpaperit, talouspaperit, lautasliinat, nenäliinat, luut, kasvinosat, kuihtuneet kukat, leikkokukat, munankuoret, munakennot ym.

Käytä biojätteen pakkaamiseen seuraavia pussivaihtoehtoja:
- sanomalehdestä taiteltu pussi
- paperinen biojätepussi
- ikkunaton kirjekuori, tyhjä jauhopussi tai muu paperipussi
- ruskeanvärinen biohajoava Bioska Kotikomposti tai Bioska+ pussi

ÄLÄ käytä muovipussia tai muita ns biohajoavia muovipusseja. Ne takertuvat biojätteitä käsittelevän laitoksen murskaimiin ja vaikeuttavat prosessia.

Missä biojätettä kerätään? Vähintään 5 huoneiston asuinkiinteistöillä. Pienemmillä kiinteistöillä keräys on vapaaehtoinen. Voit kompostoida omassa kompostorissa, hankkia nelilokeroastia tai hankkia biojätepassi hyötykäyttöasemalle. Katso tästä lisää omakotitalojen nelilokeroastiasta ja biojätepassista.

Mitä biojätteelle tapahtuu? Se mädätetään Stormossenin biokaasulaitoksella ja siitä tuotetaan biokaasua ja kompostimultaa. Biokaasusta Stormossen jalostaa liikennepolttoainetta. Julkinen biokaasun tankkausasema sijaitsee jätekeskuksen kupeessa, Stormossenintie 3. Toinen asema avataan kesällä 2019 ABC Kiitokaareen (Runsor). Kompostimultaa on myytävänä Stormossenilla.

Vinkkejä vaivattomaan kierrätykseen:

  • valuta liemet ja nesteet viemäriin. Jos mahdollista, anna märkien jätteiden kuivahtaa ennen biojätepussiin laittamista
  • laita biojätepussin pohjalle silputtua munakennoa, talouspaperia tai sanomalehteä liikaa kosteutta imemään